Comunicacions en Scratch – 3 de 3

Un altre forma de connectar Scratch amb el món real és fent servir Arduino, una placa de hardware lliure que fins ara s’havia de fer servir juntament amb la seva interfície de programació i que el grup SmallTalk.cat ha aconseguit connectar amb Scratch amb el que han anomenat Scratch4Arduino S4A (Scratch per Arduino).

Aquesta és segurament la forma més complerta de connectar amb el món real, doncs tenim una placa com Arduino molt reconeguda i amb moltes possibilitats, que podem connectar a Scratch via USB per tal de poder controlar els 6 sensors analògics i els 2 digitals a més a més dels motors.

Per a fer-ho, cal fer servir S4A que és una modificació del programa Scratch original desenvolupat per aquest grup Smalltalk.cat nascut al Citilab i on tenim alguns amics com Marina conde, Victor Casado, Joan Güell, Jose García i Jordi Delgado.

Però com ho fem?

Primer de tot cal descarregar-se S4A, teniu un per a cada sistema operatiu

Per a Windows (.exe)

Per a Apple Macintosh (.dmg)

Per a Linux (.deb)

Obrim el S4A i trobem l’entorn de programació idèntic al d’Scratch però amb algunes modificacions, com per exemple que ha desaparegut tota referencia a compartir els projectes al lloc web del MIT, sembla que per problemes de termes d’ús.

Al fer servir un objecte d’Arduino el sistema intenta cerca la connexió amb la placa, aquesta la podem aturar fent clic a sobre de l’objecte i indicat que aturi la cerca.

Tenim 12 nous blocs a l’àrea de blocs de moviment per a poder controlar els objectes d’Arduino, la resta són els blocs ja coneguts d’Scratch.

En el lloc web de S4A podeu trobar uns vídeos demostratius i una explicació més detallada d’aquest projecte.

On puc trobar el la placa Arduino?

Es pot adquirir per internet a TuxBrain i a algunes altres tendes on-line que podreu trobar al lloc web d’Arduino.

Avatar

Autor: Eugeni Catalán

Desprès de descobrir l'Scratch m'he fet un fan d'aquest llenguatge de programació per a nens i no tant nens des de'l qual es poden crear animacions, jocs, històries interactives, música i fins i tot art.