Comunicacions en Scratch – 1 de 3

Si ja has fet els teus primers projectes en Scratch, segurament hauràs tingut el pensament de connectar Scratch amb el món real, és a dir, fer que el gatet traspassi la pantalla del nostre ordinador per a poder-nos comunicar amb ell d’un altre forma que no sigui amb el teclat i el ratolí.


Hi ha diverses vies per a dur a terme aquesta connexió amb el mon real, avui us parlaré de la targeta PicoBoard. Bàsicament estem dotant a l’Scratch d’ulls, orelles i tacte doncs tenim uns sensors en aquesta targeta de comunicacions per a cadascun d’aquests sentits.

Però com ho fem?
T’hauràs adonat que a la secció de blocs de sensors hi ha un parell de blocs a la part inferior per a saber que esta passant a l’exterior.

Aquest bloc ens permet consultar cadascun dels sentits de la targeta PicoBoard, com el valor del lliscador, la llum, el so o la resistència entre las 2 pinces de cocodril.

Aquest altre bloc el podem fer servir per a saber si s’esta produint un esdeveniment a l’exterior. Així podrem saber si el botó esta sent premut o si algun dels quatre parells de pinces esta connectat.

I per a fer això nomes cal connectar la targeta al port USB del nostre ordinador i ja podem realitzar els nostres projectes afegint interacció amb l’exterior.
Podem crear, per exemple, projectes que detectin si s’ha produït un so o que quan no vegi llum un personatge com el ratpenat es converteixi en un vampir i quan vegi la llum torni a convertir-se en ratpenat.
El company Marco A. Rodriguez de Marf em va comentar el que un alumne seu havia fet amb les pinces de resistència. Va introduir un parell de pinces dins un test amb una planta i llavors controlava si li falta aigua (no hi havia conductivitat entre les 2 pinces ficades dins el test) o per el contrari estava humida (la humitat feia de conductor entre les dos pinces).
Les possibilitats són infinites i nomes cal pensar una mica per trobar una aplicació interessant a qualsevol d’aquests nous estats que ens pot comunicar la targeta.

On puc trobar la targeta?
La targeta es pot adquirir per internet a la pagina dels seus creadors PICO o si vols fer-ho comprant-la directament a una botiga, pots trobar-la a RO-BOTICA una botiga especialitzada en robòtica a Barcelona dirigida pel Toni Ferraté que us atendrà molt amablement i us aconsellarà en qualsevol dubte sobre robots educatius.

Avatar

Autor: Eugeni Catalán

Desprès de descobrir l'Scratch m'he fet un fan d'aquest llenguatge de programació per a nens i no tant nens des de'l qual es poden crear animacions, jocs, històries interactives, música i fins i tot art.