ScratchBlocks: Jugant amb els blocs de Scratch

El tret més significatiu de Scratch és el seu conjunt de blocs. En aquest espai hem parlat sovint sobre la programació visual per blocs i els pros i contres respecte els llenguatges basats en text. Avui no entrarem en el debat: només jugarem amb els blocs i descobrirem què podem fer amb ells; ens acompanyeu?

Els colors dels blocs

Els blocs de Scratch estan organitzats en base a la seva funcionalitat, de manera que els de la mateixa categoria comparteixen color.

 

Però: podem canviar aquests colors? Doncs sí! Si feu Shift+clic sobre la paraula Edita del menú superior es mostraran noves opcions, entre les que trobarem “Edit block colors“.

Podem modificar els paràmetres de color per a cada una de les 13 categories i aplicar els canvis. Quan actualitzem la pàgina es mostraran de nou els colors per defecte. Per això, si fem clic a Desa, descarregarà un fitxer anomenat scratch.colors que permetrà recuperar els canvis amb una sola acció la propera vegada que obrim l’editor. Més informació en aquesta pàgina de la wiki de Scratch.

Les formes dels blocs

Com veureu a la darrera pàgina del document anterior (també disponible aquí), els blocs tenen sis formes diferents: blocs barret, blocs pila, blocs booleans, blocs de report, blocs C i blocs de final.

No em consta que es puguin canviar aquestes formes ni tampoc el contingut de text en l’editor de Scratch… però sí podrem personalitzar-ho gràcies a Scratch Blocks!

scratchblocks

Es tracta d’un recurs creat per introduir imatges de programes personalitzats als fòrums i wiki de Scratch. Val a dir que el fòrum de Scratch ja integra l’editor de blocs de la imatge següent, però ScratchBlocks permet anar molt més enllà.

ScratchBlocks permet crear els blocs en qualsevol idioma, inclòs el català. D’aquesta manera, si escriviu el codi corresponent als blocs originals de Scratch, la pàgina identificarà la instrucció i canviarà el codi de forma automàtica.

En aquesta pàgina de la wiki trobareu una guia d’estil per a la sintaxi i en aquest fil de missatges en català del fòrum podreu provar les vostres creacions i veure’n d’altres (aquí l’actual en anglès).

Mireu aquest exemple. Com he escrit correctament les indicacions, es mostra de la forma habitual; ara bé, només que canvieu una lletra (com ara “vandera” o “rapateix”), el programa es desmunta i aquell bloc passa a estar de color vermell.

Ara mireu aquest altre exemple. Veureu algunes de les opcions que ofereix la sintaxi avançada: podeu consultar aquest tutorial i provar, provar i provar!

Accés al tema en català del fòrum de Scratch dedicat a scratchblocks

Les nostres creacions es poden descarregar en dos formats: SVG (vectorial) PNG (sense fons); val a dir que en PNG es mostra en baixa resolució, potser és més efectiu fer una captura de pantalla amb zoom ampliat.

scratchblocks generator

Scratchblocks generator permet obtenir els programes d’un projecte compartit. Per a això, introduïm l’adreça url i triem l’idioma en què volem que es mostri (català inclòs). Es mostraran els programes de l’escenari i personatges, podent seleccionar aquells que desitgem.

En aquest exemple veureu dos dels programes del joc Atrapa cuques. Així doncs, l’eina Scratchblocks generator és útil per familiaritzar-nos amb la sintaxi, enlloc d’escriure des de zero els programes.

Tot seguit comparteixo un exemple ideal per al dia d’avui: Bona Diada a tothom!