Pocket Code

Avui no parlarem de Scratch, encara que hi té molt a veure. Com bé sabeu, a dia d’avui Scratch encara no disposa d’una versió oficial per a dispositius mòbils (telèfon / tauleta). Si bé els més petits poden gaudir amb ScratchJr, disponible per a Android i iPad, encara no hi ha data prevista per al llançament de l’app de Scratch i som molts els qui busquem alternatives per aprendre a programar amb dispositius mòbils.

Pocket Code és una aplicació gratuïta que permet programar, jugar i compartir els propis jocs, animacions, creacions artístiques interactives, vídeos musicals i altres tipus d’apps directament en un telèfon mòbil o tauleta.

Darrere de Pocket Code hi ha la Universitat de Graz (Àustria) i Catrobat, associació internacional sense ànim de lucre. No es tracta només d’una aplicació, sinó d’un projecte de programari lliure i codi obert que pretén fer la programació tan fàcil com sigui possible. I és que, com s’explica a la secció per a desenvolupadors, Catrobat és en sí un llenguatge de programació visual inspirat en Scratch i un conjunt d’eines creatives per a telèfons intel·ligents, tauletes i navegadors.

En l’actualitat Pocket Code només està disponible a Google Play i, per tant, només es pot usar en telèfons i tauletes Android (es recomana que siguin de fins a 7″). Properament també sortiran les versions per a iOS, Windows Phone i en HTML5 per a navegadors.

Per què és interessant Pocket Code?

  • Trasllada el concepte de Scratch als dispositius mòbils: com succeeix també amb App Inventor, els infants i joves poden ser els creadors de les seves pròpies aplicacions.
  • Pocket Code aprofita al màxim les funcionalitats del dispositiu mòbil i permet crear interaccions amb l’acceleròmetre, el giroscopi, la brúixola, la localització, l’alçada… I no només això, podem usar la càmera del dispositiu per controlar objectes amb el reconeixement de cares.
  • L’aplicació no només permet descarregar programes creats per altres usuaris sinó que també inclou un conversor de programes de Scratch que importa aquells creats en ordinador i compartits al lloc web de Scratch. Val a dir que està en fase Beta de proves, però si és un programa senzill funciona.
  • Si tenim un robot LEGO Mindstorms NXT, Phiro, una placa Arduino o un ordinador Raspberry Pi estem d’enhorabona perquè podem afegir blocs addicionals per controlar-los des del dispositiu mòbil. Així mateix, podem establir interacció amb etiquetes NFC (comunicació de camp proper).
  • Com hem dit, es tracta d’un projecte de programari lliure i codi obert que pretén fer la programació tan fàcil com sigui possible.

A més, l’equip de voluntaris que conformen Catrobat també ha desenvolupat l’aplicació Pocket Paint, un editor d’imatges amb el quees poden dissenyar els objectes i imatges que formaran part del programa de Pocket Code.

Puc utilitzar Pocket Code a l’aula?

I tant! De fet, aquest és el propòsit de Catrobat education: en aquest lloc web trobarem documentació, consells, experiències i altres recursos per integrar-ho amb els alumnes.

Punt apart mereix el projecte europeu No One Left Behind, que fa ús de Pocket Code amb el propòsit d’identificar i alliberar tot el potencial dels estudiants a través del desenvolupament de videojocs. Des de l’any passat s’està duent a terme una prova pilot en tres països -Àustria, Espanya i Regne Unit- i de ben segur que els resultats proporcionaran noves perspectives i opinions sobre la forma d’estructurar i optimitzar entorns de creació de jocs per donar suport a l’empoderament i l’aprenentatge significatiu d’infants i joves.

Galaxy Game Jam

La Galaxy Game Jam és un esdeveniment en línia a nivell mundial que possibilita fer ús de l’aplicació Pocket Code per a que qualsevol que ho vulgui pugui crear els seus propis jocs i animacions directament des del telèfon mòbil.

Es pot participar fins el proper 31 de desembre i hi ha diferents categories: per propi compte, participant de manera individual, en parella o en grups de tres en la categoria entre 13 i 17 anys o majors de 18 anys, o bé participant en la categoria “Classe Escolar“, en la que una classe podrà presentar diferents programes. En tots els casos s’opten a premis com ordinadors, tauletes, telèfons mòbils o robots.

Sense dubte, aquest esdeveniment pot ser una bona oportunitat per descobrir Pocket Code i el munt de possibilitats que ofereix. Trobareu més informació a Galaxy Game Jam.

Pocket Code en català

En l’actualitat no trobem cap material de Pocket Code disponible en català, ni la mateixa aplicació ni els continguts addicionals com són la web o els recursos i materials per al seu ús en context educatiu. Igual que en Scratch, aquesta tasca la desenvolupen voluntaris així que si estàs interessat/da en participar trobaràs informació en aquesta pàgina. Així mateix, si vols formar part de l’equip de desenvolupadors pots visitar aquesta altra pàgina.