Micromons de Scratch

Amb l’inici de curs, molts mestres i educadors ens hem proposat que els infants descobreixin Scratch, en molts casos des de zero. Què podem plantejar com a primera presa de contacte? Existeix alguna versió simplificada de Scratch? Us convido a descobrir els Micromons de Scratch!

Què són els Micromons de Scratch?

L’equip de Scratch està explorant camins que facilitin l’experiència als nouvinguts. Els Micromons de Scratch són adaptacions de l’editor de Scratch que contenen un conjunt reduït de blocs preseleccionats per crear projectes basats en una temàtica. Es tracta d’una proposta ben interessant com a primeres passes amb Scratch, abans fins i tot que les Targetes de Scratch.

Exemples de Micromons

Si accedim a la pàgina dels Micromons de Scratch veurem 7 exemples diferents. Ball Hip-Hop i Moda tenen una pàgina específica (que és la que enllaço) però si cliqueu algun altre directament accediu al projecte en format Micromón.

Prenem com a exemple el de Futbol.

Com veiem, ha desaparegut la paleta de blocs (franja central) i només es mostren l’escenari, el panell dels personatges i l’àrea de programes (suport: conceptes Scratch).

Els blocs que es mostren, així com la disposició en l’àrea de programes, ha estat prèviament preparada pel creador del Micromón. D’aquesta manera posem el focus només en els blocs que volem presentar, evitant una possible distracció amb altres de la paleta de blocs.

Un darrer apunt: el botó de color blau permet crear una reinvenció del projecte original, de manera que es puguin desar els canvis i fer modificacions com un projecte normal.

La clau està en l’adreça URL

En efecte: el que ens permet visualitzar el projecte en format Micromón és una adreça URL específica. En l’exemple anterior, el projecte original és scratch.mit.edu/projects/133865271 i aquesta és l’adreça URL del Micromón: scratch.mit.edu/projects/embed-editor/133865271/?isMicroworld=true

Amb tot, podem arribar a la conclusió que qualsevol projecte de Scratch es pot mostrar en format de Micromón. Només cal substituir NOMBRES per aquells que corresponguin https://scratch.mit.edu/projects/embed-editor/NOMBRES/?isMicroworld=true

Com hem vist, els Micromons de Scratch són de gran utilitat quan volem introduir un concepte nou. A partir de la fantàstica idea del Pau Córdoba Spinner al blog Crear Jocs amb Scratch, he creat un Micromón d’un Spinner. Si uniu els blocs com es mostra a la imatge de sota podreu controlar el seu moviment amb les fletxes.

Comparteix el teu Micromón

L’equip de Scratch ha creat l’estudi Microworld Drafts Studio on trobareu altres exemples de Micromons i hi podreu afegir el vostre. Això sí: tingueu en compte desar el projecte amb els blocs separats (com la primera imatge) i no units.

Micromons a Scratch 3.0

Previsiblement els Micromons segueixin amb la propera versió 3.0 de Scratch.

En aquest enllaç veureu una primera versió de com es mostraran els Micromons a Scratch 3.0, podent triar que es mostrin uns pocs blocs o un conjunt major, sense arribar a veure tota la paleta de blocs sencera. Seguirem atents a les novetats!

Força Scratch!