Programant mons virtuals amb CoSpaces

Al febrer vam parlar en aquest blog de BeetleBlocks, l’entorn de programació visual per blocs que permet dissenyar formes tridimensionals que podien ser impreses en 3D. A l’abril, vam veure que Scratch3D, una de les extensions experimentals de ScratchX permetia generar entorns 3D amb Scratch (tot sigui dit, en l’actualitat no funciona com deuria). El que avui us presento combina aspectes de tots dos i ho fa molt i molt bé: d’entrada us diré que m’ha deixat bocabadat, així que sense més preàmbuls entrem en matèria!

CoSpaces: crea les teves experiències amb Realitat Virtual

CoSpaces és una plataforma amb la que crear, explorar i compartir mons tridimensionals. Igual que succeeix amb Scratch, infants i joves poden desenvolupar el seu pensament i expressar les seves idees utilitzant aquest recurs educatiu.

Com funciona CoSpaces?

Actualment podem crear mons des del navegador d’un ordinador i des d’una tauleta. Amb el telèfon mòbil únicament els visualitzarem, fins i tot amb ulleres de RV immersiva.

Tan aviat com fem el registre d’un compte nou, trobem un projecte de benvinguda que ens explica els primers passos amb l’editor; de seguida ens sorprendrà com de intuïtiu és introduir objectes i crear entorns simples. Al canal de YouTube de CoSpaces trobarem un seguit de tutorials bàsics que ens poden ser d’ajuda.

Programant amb CoSpaces

Naturalment, el tret distintiu que ens interessa més en aquest blog és el fet que podem programar el moviment dels personatges i la interacció dels mons amb dos entorns de programació: Blockly (visual per bloc tipus Scratch) i JavaScript (text).

Blockly és l’opció més interessant per a alumnes de Primària i primers cursos d’ESO sense experiència prèvia amb programació textual. És a dir, si feu Scratch, Snap!, AppInventor o similar a l’escola / institut, aquesta serà la millor opció perquè ja estareu familiaritzats amb l’entorn. Podreu començar seguint aquest pas a pas del lloc web de CoSpaces i aquests videotutorials.

Els i les joves podran treballar amb l’entorn de programació textual JavaScript i crear programes més complexos. Com en el cas anterior, al lloc web trobem un pas a pas i recomano especialment aquests videotutorials que està compartint el company Jesús Arbués.

Més endavant veurem alguns exemples de les possibilitats que ofereix programar amb CoSpaces. Darrere d’aquest projecte trobem Delightex, una empresa emergent de Munic (Alemanya). En l’actualitat CoSpaces té dues versions: el compte general i la versió educativa. La versió general és gratuïta (necessari registre a la plataforma) i l’únic que trobem de pagament són determinats objectes 3D. A dia d’avui no ofereixen l’opció d’importar-ne de propis de franc, només imatges.

CoSpaces Education

Aquesta mateixa setmana s’ha presentat CoSpaces Education, versió per a escoles que presenta algunes diferències respecte el compte general. Donat que és tan recent, explicaré el que he pogut experimentar al descarregar l’app per a iPad CoSpaces Edu.

Podem iniciar sessió com a docent, que pot crear classes, i com a estudiant. L’alumne no ha d’introduir cap correu electrònic, sinó el codi que es genera quan el docent crea la classe. Tots dos poden crear i compartir Spaces (l’equivalent als projectes de Scratch) que ofereixen accés a tots els objectes (personatges), inclosos els de pagament de la versió general.

En el compte del docent que la versió de prova té dos mesos de caducitat i el model de finançament a partir d’aleshores varia en funció del nombre de llicències, com veureu en aquest enllaç – gràcies Alicia @acanelma per compartir l’enllaç 🙂

Exemples i possibilitats

Ningú dubta del protagonisme que té cada cop més la Realitat Virtual; cada vegada més sentim a parlar d’experiències immersives amb ulleres de RV, fins i tot en el context educatiu. Gràcies a un recurs com CoSpaces ens trobem amb l’oportunitat d’oferir als estudiants l’oportunitat de crear (i programar!) aquests mons tridimensionals, de generar interacció amb les fotografies en 360 graus i, finalment, de deixar que expressin les seves idees i pensaments amb l’ús de la tecnologia.

Al lloc web de CoSpaces trobem alguns exemples:

  • Narrativa transmèdia (Storytelling): explicar una història, conte, acudit, obra de teatre… per què no avaluar els continguts treballats a l’aula amb la creació d’un projecte?
  • Recorreguts i demostracions virtuals: com ara un ‘tour’ per un museu, un hospital o un indret de difícil accés.
  • Modelatge: visualitzar un objecte en 3D o un model com la cadena d’ADN pot facilitar la comprensió del mateix.
  • Joc creatiu: que una altra persona simplement pugui jugar i gaudir de l’experiència de joc.
  • Interpretació: en la línia de la narrativa per fer més visuals les àrees de llengües.
  • Infografies: mostrar una gràfica tridimensional.

Si feu clic a la imatge podeu fer una visita en 360 graus per diferents espais de l’hospital Sant Joan de Déu, de la mà de les alumnes del Jesús Arbués:

També una visita al zoo en 3D:

També he trobat interessant aquest projecte d’educació vial per a infants amb autisme:

Finalment, aquí trobareu la galeria de projectes i us deixo també una experiència de l’escola Ceip Ponte dos Brozos de Arteixo. Us engresqueu a crear amb CoSpaces?