7 funcionalitats de l’editor de Scratch que potser no coneixies

Avui farem un repàs d’algunes funcionalitats que inclou l’editor de l’Scratch que no s’utilitzen gaire, en bona part perquè són força desconegudes. Prepareu-vos per descobrir-les!

Abans d’entrar en detall vull dir que estem a les portes del llançament d’una nova versió 3.0 de l’Scratch i és probable que algunes de les funcionalitats desapareguin o es vegin modificades. Seguirem informant de les novetats!

1. Consells + Ajuda

Haureu vist que al menú superior de l’editor es mostra l’opció Consells. Si hi feu clic veureu que es desplega a la part dreta una finestreta amb tres pestanyes:

 • Pas a pas: el primer ítem és un pas a pas que val com a introducció; la resta són el suport digital a les targetes de jocs.
 • Com fer: aquesta secció conté petits tutorials en la línia de les targetes d’inici de Scratch.
 • Blocs: inclou explicacions en català sobre tots els blocs. També es mostra prement sobre l’interrogant del menú i després sobre el bloc triat.

2. Esborrar el fons d’una imatge

Tots sabem que Scratch permet pujar un personatge des d’un fitxer. Acostumem a carregar fitxers jpg o bé png. Si aquesta imatge té fons d’un color o, com acostuma a passar, la part exterior de color blanc, tenim diferents opcions per treure-la:

 • Goma d’esborrar: aquesta és l’opció més costosa però potser la més curosa. Ajustant l’ample de l’esborrador eliminarem en la mesura que marquem.
 • Esborra el fons: la icona de la vareta màgica permet marcar de color verd els patrons de colors que volem, deixant la resta descartada.
 • Omple amb color transparent: aquesta és sovint la millor opció. Quan premem la icona del pot de pintura es mostra la gama de colors i un d’especial, la línia diagonal vermella, que pintarà sense color.

3. GIFs convertits en vestits

Ja sabem què passa quan carreguem fitxers jpg i png. Però: i si carreguem un GIF? Com sabeu, un GIF és un conjunt de fotogrames, de manera que cada un esdevindrà un vestit del personatge.

Us engresco a “jugar” amb els GIF: canviar la velocitat, editar fotogrames, posar en paral·lel uns quants que alhora es moguin per la pantalla…

Aquest és l’enllaç al projecte mostrat. En aquests vídeos veureu una mostra dels projectes que trobareu aquí.

4. Enregistrar vídeos

Si heu provat d’importar i animar GIFs, per què no crear-ne un de nou propi? Per a això primer caldrà passar pel format flv de vídeo: us explico com!

 • En primer lloc cal que tingueu obert l’editor d’un projecte vostre, bé sigui:
  • Amb l’editor fora de línia
  • Amb la versió en línia, la sessió iniciada i mostrant un projecte propi (és a dir, no apareix l’opció si mirem com està fet el projecte d’un altre, caldria prémer Reinventa.
 • En el menú Fitxer trobareu l’opció Enregistra i exporta vídeo. El quadre de diàleg ens permet triar si incloure el so del projecte, del micròfon, mostrar el punter, gravar l’editor sencer i enregistrar en una major qualitat.
 • El màxim temps permès és d’un minut; quan premem el botó d’atura de la part inferior (no el que hi ha al costat de la bandera verda), processarà el vídeo i ens permetrà descarregar-lo a l’ordinador.

Com he dit, el format és .flv (Flash Video, imagino que canviarà amb l’esperada versió 3.0). Tot i que el reproductor VLC el mostra bé, si volem compartir-lo a Twitter, per exemple, caldrà convertir-lo a .mp4. Jo utilitzo aquest conversor.

I ja, si volem crear un gif, podem carregar el vídeo en aquest altre conversor i obtenir el format.

5. Editor vectorial

Tot el que he comentat en els punts 2 i 3 es feia amb el Mode Mapa de bits. El que no és tan freqüent és utilitzar l’editor vectorial de Scratch, un recurs molt poderós que apropa l’alumnat a la vessant més professional del disseny gràfic.


En aquest fil de tuits he compartit com l’editor vectorial ha estat de gran utilitat a l’hora de generar fàcilment polígons. En aquest vídeo de Programamos veureu un altre exemple de com dibuixar un ratpenat amb l’editor vectorial de Scratch.

6. Canvi de color dels blocs

Algú té dificultats per diferenciar els colors dels blocs o simplement t’agradaria donar-li un altre aspecte? És possible canviar el color en l’editor en línia de Scratch. Com?

Mantenint apretada la tecla de majúscules (Shift), fes clic al damunt del menú Edita: veuràs que es despleguen noves opcions, entre elles Edit block colors.

La finestreta que s’obre mostra diferents opcions: allà on posa Category triarem cada una de les categories per modificar-ne els valors i després cal prémer Apply per fer efectiu el canvi.

És possible desar la configuració en un fitxer .colors i carregar-lo la següent vegada.

Aquesta funcionalitat té relació amb ScratchBlocks: us convido que recupereu l’entrada del passat 11 de setembre.

7. Micromons

En vam parlar en aquesta entrada de principi de curs: el micromón és una funcionalitat que permet eliminar la franja central de blocs i de personatges i treballar només amb un conjunt de blocs preseleccionats.

Es tracta d’una proposta ben interessant com a primeres passes amb Scratch que us convido a descobrir, us deixo un parell d’exemples: una il·lusió òptica i l’Spinner.


Deixo per a una propera publicació un recull de funcionalitats en l’entorn web de l’Scratch: els estudis, els comptes de docent, les extensions…

També et pot interessar: