L’Snap! 5 ja és aquí

L’entorn de programació visual Snap! ha estrenat aquesta setmana la versió 5. La principal novetat és la web social, fet que permet a la comunitat compartir i publicar els projectes i, alhora, reinventar aquells creats per altres usuaris!

Què és Snap!

Com vaig explicar fa quasi dos anys a l’entrada Snap! per a petits, diem que Snap! és l’Scratch per a Secundària. Aquest entorn ofereix nous blocs i funcionalitats més complexes que permeten l’ús a nivell universitari.

El gran què de Snap! sempre ha estat la creació de blocs propis, d’aquí el nom original BYOB, com recorda l’entrada que va fer l’Eugeni l’any 2012. Si bé és cert que l’editor de l’Scratch també ho permet (categoria de color salmó Els meus blocs), les funcionalitats complexes de l’Snap! permeten fins i tot modificar el disseny dels blocs, com va fer l’equip Edutec del Citilab.

L’Snap! 5 estrena web social!

Sovint hem dit en aquest blog que el gran èxit de l’Scratch rau en la comunitat. L’encert de l’equip de Scratch va ser, ja amb les primeres versions, permetre compartir els projectes en línia. Especialment amb l’arribada de la versió 2.0 l’any 2013 van aprofitar el potencial d’Internet per formar la comunitat que és encara avui tret d’identitat de l’Scratch.

A diferència de l’Scratch, el lloc web de l’Snap! no mostrava un recull dels darrers projectes compartits ni permetia als usuaris fer xarxa. Però, afortunadament, ara ja és possible!

A la pàgina principal trobarem, a més d’un resum dels últims projectes, un recull de destacats i una Col·lecció a l’atzar. I és que les Col·leccions, l’equivalent als Estudis de l’Scratch, són un element important: tot usuari pot crear el seu propi recull de projectes, com les col·leccions de snapcloud.

Com veieu, també podem incrustar un projecte en altres pàgines web, veure com està fet o descarregar-ne el codi.

Un grapat de novetats més

Com ha anunciat al blog en Jens Mönig, la versió 5 ve acompanyada d’un munt de noves funcionalitats i correccions d’errors. En destaca la millora del llenguatge de programació, fent més fàcil descobrir i utilitzar blocs de gran abast per analitzar dades i transformar el mèdia.

L’estiu passat, al congrés ScratchMIT2018, el mateix Jens va fer una demostració de les infinites possibilitats que ofereix. (4 vídeos)

I el mes passat els mateixos creadors van participar en la Robolot2019 en un esdeveniment de luxe que, a més, va ser enregistrat en vídeo per a que en gaudim quan vulguem (gràcies!).

Snap! no deixarà mai de créixer

Com veureu al final de la publicació, les actualitzacions de la versió 5 han estat traduïdes al català gràcies al Joan Guillén.

I, ja per acabar, celebro aquesta nova etapa de Snap! i us animo a fer el registre al lloc web i compartir els projectes amb la resta de la comunitat.

Avui enlloc de l’habitual Força Scratch direm… Força Snap!