ScratchMIT2018

Entre el 26 i el 28 de juliol s’ha celebrat a Boston l’ScratchMIT2018, una nova edició del congrés de Scratch. Sota el títol “The Next Generation”, enguany bona part del protagonisme l’ha copsat la presentació de l’Scratch 3.0.

Scratch 3.0

L’esperada nova versió de l’Scratch arribarà de forma oficial el 2 de gener de 2019. Fins aleshores, ja podem provar l’editor en fase beta traduït 100% en català (si no es mostra per defecte podreu triar l’idioma a la cantonada superior esquerra).

Entre les novetats trobem un disseny més agradable, nous tutorials i extensions (les reconvertides Música, Llapis i Captura de vídeo i les noves Google Translate, micro:bit i EV3).

I un fet ben rellevant: a diferència de Scratch 2.0 (que funciona amb Flash), Scratch 3.0 ha estat desenvolupat en HTML5. Això permet crear projectes tant des d’un ordinador (inclòs Chromebook) com des d’una tauleta (Android i iPad) i veure’ls des de telèfons mòbils.

Scratch 3.0 al congrés

En primer lloc us convido a veure la ponència inaugural a càrrec de l’equip de Scratch. Trobareu la informació sobre la nova versió entre el minut 23 i el 29 de la mà de l’Andrew Sliwinski.

Vaig poder participar al taller Exploring Scratch 3.0, on vam experimentar amb la interacció amb el vídeo, ara com a extensió (a l’editor cal prémer a la cantonada blava que hi ha a baix a l’esquerra).

Com veureu al vídeo que hi ha sota aquestes línies, l’equip de Scratch va preparar per a l’ocasió aquestes targetes (que potser podríem traduir al català com les altres). També trobareu més idees i tutorials a l’entrada Connectant Scratch amb el món real.

Scratch 3.0 i micro:bit

Punt a part mereix la placa micro:bit, ja que sense cap mena de dubte cada vegada en sentirem a parlar més i més. Es tracta d’una placa de baix cost (uns 20 €) original del Regne Unit (BBC) que inclou dos polsadors, sensor de moviment, una matriu de LED, pins i altres funcionalitats.

Com he comentat, Scratch 3.0 ja inclou l’extensió per a micro:bit i l’aposta és forta, com es va fer evident aquí. Us convido a visitar la pàgina dedicada a micro:bit al lloc web de Scratch, descarregar les mini-targetes del taller del Kreg Hanning i la primera versió de les targetes de Scratch amb micro:bit.

ScratchBit

A diferència de l’any passat no dedicaré secció a Robòtica educativa perquè realment va haver-hi poca cosa: el que més em va agradar va ser RoboHon.

Ara bé, un giny que sí es va presentar però que encara està en desenvolupament és ScratchBit.

Pel que fa a l’ús, a grans trets és similar a micro:bit però el disseny és més de ‘producte fet’, un punt que pot ser més positiu si s’utilitza amb infants (posem entre 8 i 10 anys). A Twitter trobareu vídeos del que va donar de sí el taller amb ScratchBit.

La comunitat de Scratch

A més de la inaugural, també estan disponibles les ponències plenàries de divendres i dissabte: Austin Kleon sobre Creativitat (recomano!) moderada per Karen Brennan, de l’equip ScratchEd; i Creixent amb Scratch, que va comptar amb la participació de tres joves Scratchers, i moderada per Ricarose Roque, qui va formar part de l’equip de Scratch.

Un taller en el que em feia il·lusió participar va ser Què està succeïnt a la comunitat de Scratch.

I és que, com veureu al fil de tuits, les possibilitats que ofereix Scratch són il·limitades i els Scratchers sovint sorprenen amb les invencions i tipologies de projectes. En vaig parlar d’alguns a l’entrada El sostre de Scratch.

ScratchJr

Al congrés també s’hi van presentar les noves targetes de ScratchJr: de moment no estan disponibles al lloc web, només físic (No Starch Press, Amazon). Com explica l’Amanda Sullivan, entre el conjunt de 75 targetes trobem tres colors: les violeta per aprendre la interfície, les blaves per apropar accions del dia a dia cap a la programació i les verdes són activitats ‘unplugged’, és a dir, pròpies de la programació però sense pantalles.

Aprofito per dir que tot just avui s’ha publicat la traducció en català del lloc web de ScratchJr (les pàgines principals de moment), que s’afegeix a l’aplicació de ScratchJr (que sí està al 100% en català). Per acabar, comparteixo un recurs que he trobat interessant: Transitioning from ScratchJr to Scratch.

Snap!

Com vaig explicar a Scratch2017BDX, l’any passat Snap va tenir molt protagonisme i enguany també hem pogut gaudir d’un grapat de xerrades, pòsters i tallers sobre aquest entorn de programació.

Tot seguit podreu veure el 1r de 4 vídeos del que va ser una demostració de les infinites possibilitats que ofereix Snap!

I no només Snap!: també vam poder explorar GP i el nou Microblocks, del que vam parlar aquí, que permet programar plaques Arduino i les mateixes micro:bit, per tal que fem accions més complexes que les que permetria Scratch.

També va haver temps per a la reflexió, com la taula rodona Repensant el pensament computacional, que no sé si es va enregistrar en vídeo. I, com sempre, la vessant més pedagògica ve de la mà de ScratchEd.

ScratchEd i les trobades ScratchEdMeetup

L’equip de ScratchEd (vaig explicar qui són a la recent entrada Getting Unstuck) també hi va ser present, i de quina manera:

I allà va ser on vaig poder compartir l’experiència de la comunitat catalana, amb la dotzena de trobades que portem fetes! Realment va ser un moment gratificant, va ser un plaer conèixer l’equip de ScratchEd i altres organitzadors (no només dels EEUU, també de Tanzania!).

Participació catalana a ScratchMIT2018

L’any passat vam viatjar una quinzena de persones a Bordeus i aquesta vegada també vam ser una bona colla!

El Víctor i la Nina del Citilab van presentar un pòster; l’Eduard, el Jordi i la Mariona de UdiGitalEdu van fer un taller; la Marta, la Meritxell i el Juan de la UdG van fer una xerrada; el Frank també va fer una xerrada; i el Bernat va fer un taller i aquest altre.

Representació de la comunitat catalana a ScratchMIT2018 (Twitter)

I fins aquí el resum de l’ScratchMIT2018! Encara no se sap si l’any vinent hi haurà una nova trobada europea, però el que sí es va confirmar allà mateix és que a l’Àfrica se’n faran dues: una general a Kenya i una altra de més petita al Marroc. Estarem atents!