ScratchJr – Aprenent a programar dels 4 als 7 anys

El projecte ScratchJr esta arribant a la seva recta final, la seva data prevista per poder treballar amb ell és Maig 2014. Per dur-lo a terme van iniciar una campanya de recollida de diners o Crowfounding en el lloc web de KikStarter i dels 25.000 $ que demanaven ja han aconseguit 33.517 $ des de’l dia 17 de Març, encara els hi queden 40 dies per arribar a la data limit d’aportacions que és el dia 30 d’Abril de 2014. Fins aleshores tothom que vulgui pot fer les seves aportacions al lloc web de KickStarter des de 5$ fins a 5.000$ hi ha un munt de formes de col·laborar.

Però que és ScratchJr?

Tots els que ja coneixeu Scratch, (per els que no, podeu consultar Què és Scratch? en aquest mateix lloc web) sabeu que esta pensat per a persones de 7 a 99 anys, aquesta edat mínima te una raó de ser, tenir assolida la de lecto-escriptura per part del nens.

Així doncs els nens més petits tenen una petita barrera per poder fer servir Scratch, doncs tots els blocs d’instruccions tenen escrit el que fan i per tant els nens poden tenir dificultats per trobar el bloc correcte tot i l’esforç per categoritzar-los en temes al magatzem de blocs d’instruccions i per tenir-los acolorits.
És per això que ScratchJr ve a omplir un vuit i ja es podrà fer servir a la primera etapa escolar a infantil.

ScratchJr s’ha desenvolupat per a iPad i això pot ser un petit impediment per a que les nostres escoles puguin arribar a fer-lo servir degut a com estan els pressupostos en el nostre país. Algunes escoles com Escola Sadako i altres que ja han apostat per la implantació de la tauletes a les aules, segur que ja esperen la sortida de ScratchJr amb desig.

ScratchJr te una nova mascota, o millor dit te com a mascota al nostre gat Scratch en la seva versió cadell.

Degut a la necessitat de fer servir ScratchJr en una tauleta i per a facilitar el treball dels nens, els blocs i totes les parts de la interfície d’usuari son molt grans i accessibles, així doncs podem veure les diverses àrees de l’aplicació com:

 • El Magatzem de Blocs on ja podem entreveure els blocs d’Esdeveniments, els de Moviment, els d’Aspecte, els de So, els de Control i un de nou que per la seva icona sembla de Finalitzadors de programes.
 • El contingut dels blocs de la categoria escollida, en aquest cas podem veure els de Moviment, amb Mou-te “n” passos en diverses direccions, els de Gira “x” graus, etc…
 • L’àrea de Personatges, on podem veure els diversos personatges del nostre programa.
 • L’escenari amb els diversos canvis d’escenari.
 • Els vestits del personatge escollit.
 • L’àrea de programes on podem veure que el nostre gatet, al tocar la bandera verda avançarà 3 passos cap a la dreta, saltarà una alçada de 4 passos seguit de 2 passos més. També podem veure que quan es cliqui aquest personatge, sembla que farà 4 vegades un moviment de gir cap a la dreta i un cap a l’esquerra. Sincerament crec que aquests programes no tenen gaire sentit i imagino que nomes volen demostrar com serà l’aplicació.
 • A la part central podem veure com es desenvoluparà el nostre programa i a sobre d’aquí tenim la bandera verda per iniciar-lo i també el botó per veure’l a pantalla complerta.

ScratchJr esta liderat conjuntament per la Marina Bers de la Universitat Tufts i pel Mitchel Resnick del MIT Media Lab, un vell conegut de tots nosaltres. Aquí podeu veure un vídeo explicatiu del projecte i com uns nens amb molta sort han estat escollits per a fer de Beta Testers.

Esperem que el projecte arribi en la data prevista a la App Store i puguem gaudir d’ell.

Avatar

Autor: Eugeni Catalán

Desprès de descobrir l'Scratch m'he fet un fan d'aquest llenguatge de programació per a nens i no tant nens des de'l qual es poden crear animacions, jocs, històries interactives, música i fins i tot art.

2 respostes a «ScratchJr – Aprenent a programar dels 4 als 7 anys»

 1. Em pareix que el MIT s’ha enganyat amb la decisió de fer scratchJR només per l’ipad. Esperem que reculen i el facen arribar també als altres sistemes de tauletes.

  1. Hola azorinet,
   no deixes de tenir raó, igual que fins ara el fet de fer servir tecnologia Flash en Scratch havia deixat fora a tots els iPad i iPhone, ara estan fent el mateix amb ScratchJr deixant a la resta fora.
   Sempre és millor fer una solució de consens. Com fer servir HTML5 que és compatible en tots els diversos sistemes.
   De totes formes t’he de dir que ja han anunciat que faran la versió per Android ja que han recollit prous diners com per tirar el projecte endavant.
   Però i que hi ha de les tauletes WinPhone?
   Gràcies pel teu comentari.
   Salutacions i Força Scratch!!

Els comentaris estan tancats.