Benvingut, Scratch 3.0!

Avui, 2 de gener de 2019, s’ha publicat la versió 3.0 de Scratch! Com no podia ser d’una altra manera, des de ScratchCatalà li donem la benvinguda i presentem totes les novetats!

Adéu, Scratch 2.0… Hola, Scratch 3.0!

Scratch 2.0 va arribar el maig de 2013 prenent el relleu de la versió 1.4. Cinc anys i escaig més tard, és hora de deixar enrere el Flash i donar pas a la versió 3.0 feta en HTML5.

En altres paraules, el canvi de Flash (versió 2.0) a HTML5 (versió 3.0) implica que ara, a més d’ordinadors portàtils i de sobretaula, també podrem crear projectes de Scratch des de tauletes i visualitzar-los des de tauletes i telèfons mòbils.

Ara per ara, l’equip de Scratch no ha desenvolupat cap app pròpia; per aquest motiu, utilitzarem un navegador web Chrome, Edge, Firefox o Safari (Internet Explorer no està suportat). En el cas d’ordinadors, podrem descarregar una versió d’escriptori com explicarem a Altres novetats.

Novetats en l’editor

Les novetats de Scratch 3.0 tenen a veure principalment amb l’editor i les seves característiques més que no pas amb l’entorn web de scratch.mit.edu.

Nou disseny de l’editor

De l’editor de Scratch 3.0 destaquem la nova distribució dels mòduls: ara la paleta de blocs queda disposada a l’esquerra i l’escenari a la dreta. D’aquesta manera, la creació és més intuïtiva perquè fem un sol escombrat amb la mirada: triem un bloc (ara tots es mostren en un sol lliscador), l’arrosseguem al centre i veiem el seu efecte a la part dreta.

També canvia el disseny pròpiament, deixant enrere les tonalitats grises de l’editor de Scratch 2.0 pel fons blanc protagonista a la part central i els tons blaus del menú. En la meva opinió, ara queda més net i agradable.

Per fer que Scratch 3.0 funcioni bé en dispositius tàctils (com molts Chromebooks, ordinadors portàtils i Surface de Windows i tauletes), han fet que els blocs siguin més grans, de manera que és més fàcil arrossegar i tocar els blocs. Alhora, això ajuda a solucionar els problemes que tenen els nous usuaris per fer clic i arrossegar petits elements de la interfície.

Nous blocs de programació

Potser us pregunteu: A Scratch 3.0 s’ha eliminat algun bloc de programació de versions anteriors de Scratch?

La resposta és no: Cap bloc ha estat eliminat a Scratch 3.0, però alguns han canviat una mica i altres s’han mogut a “Extensions” (com explicarem més endavant).

Sí s’han introduït uns pocs blocs nous, com operadors que faciliten el treball amb text (poma conté a?) o de tipus llisca per moure fàcilment fins a un personatge, punter del ratolí o posició aleatòria.

L’editor de dibuix

L’editor de dibuix ha estat redissenyat per oferir funcions noves i potents, a més de facilitar-ne l’ús. Els canvis i les noves característiques inclouen:

  • Nova disposició que fa que les eines i les opcions disponibles siguin més visibles
  • Noves eines, com ara una “goma d’esborrar” que funciona en mode vectorial
  • Més opcions per seleccionar i ajustar colors
  • Més control sobre punts de vectors (maneig de corbes i modes puntuals)
  • Controls addicionals per ordenar capes (“portar endavant”, “moure’s cap enrere”, etc.)
  • Nous controls de degradat

Relacionat amb el disseny de l’editor, a Scratch 3.0 es fa una ferma aposta pels gràfics vectorials en detriment del mapa de bits. D’aquesta manera, els personatges no es veuen pixelats per més que els ampliem, la qual cosa aporta nitidesa als projectes.

Si bé a la versió 2.0 ja podíem editar els vestits dels personatges i els fons de l’escenari amb totes dues opcions, per defecte es mostrava l’opció de mapa de bits mentre que ara és al revés. A més, a Scratch 3.0 la majoria dels vestits que trobem a la galeria ja són gràfics vectorials!

Una última novetat: el menú de selecció de personatges i fons ha canviat, ara quan passem el ratolí o premem al damunt la icona corresponent es despleguen quatre opcions. N’hi ha una de nova: Sorpresa tria un personatge o fons de la galeria a l’atzar!

L’editor de so

L’editor de so ha estat redissenyat per facilitar la gravació i manipulació de sons. Ofereix diverses novetats:

  • Nou sistema de gravació més intuïtiu
  • Nou sistema de retall d’àudio més fàcil d’usar
  • Nous efectes de so (com ara “més ràpid”, “més lent”, “eco” i “robot”)

Un detall força interessant és que quan volem triar un so de la galeria de Scratch 3.0, aquests es reprodueixen de forma automàtica quan hi passem el ratolí pel damunt. Què fàcil i ràpid és ara escollir el desitjat!

D’igual manera que amb els personatges i fons, també podem triar un so Sorpresa!

Protagonisme de les Extensions

On han anat els blocs de Llapis? On són els blocs de Música? I els blocs de Detecció de vídeo?

Aquests tres conjunts de blocs, que es mostraven per defecte a Scratch 2.0, s’han mogut a les Extensions. Aquestes es poden afegir fent clic al botó situat a la part inferior esquerra de la pantalla.

Quan triem una de les extensions, una nova categoria de blocs s’afegiran al projecte. L’extensió es carregarà de forma automàtica cada vegada que s’obri el projecte. Podem afegir múltiples extensions en el mateix projecte.

A la imatge veureu les nou extensions incloses a dia d’avui. Més a baix les analitzem una per una!

Quin munt de tutorials!

A la versió 2.0, sovint quan obríem l’editor es desplegava una finestreta a la franja dreta de la pantalla. Era la secció Consells, el suport que s’oferia per començar amb Scratch o per resoldre dubtes amb certs blocs.

Enlloc de la finestra de Consells, Scratch 3.0 ofereix un material similar a través de la llibreria de Tutorials, a la qual s’hi accedeix des del menú superior que hi ha a l’editor.

Hi trobem tutorials per a projectes complets, com “Fes un joc de persecució”, o per a blocs específics o funcionalitats, com “Grava un so” o “Fes-lo girar”. S’afegiran més tutorials aviat, com ara “Joc de Pong” o “Fes que voli”.

Altres novetats de l’editor

En aquesta secció comentarem alguns aspectes sobre l’editor a tenir en compte i que seran de gran utilitat:

Eliminar un sol bloc

A Scratch 2.0, per esborrar un bloc que formava part d’un conjunt, calia arrossegar els que el seguien per tal d’alliberar-lo. A Scratch 3.0, per eliminar-lo cal fer clic al botó dret (en tauletes, mantenir premut sobre el bloc) i seleccionar l’opció Esborra el bloc.

Ctrl+Z

A Scratch 3.0 podem fer múltiples Ctrl+Z, és a dir, revertir les darreres accions. Funciona tant en ordinadors com en tauletes amb un teclat extern.

En qualsevol cas, en la meva opinió no és suficient: ho comentaré amb més detall a la secció El drama dels personatges esborrats.

Altres novetats

Les targetes de Scratch 3.0

Relacionat amb els Tutorials trobem les noves targetes de Scratch 3.0, un recurs que ja estem traduint al català i que ben aviat compartirem a ScratchCatalà!

Si encara no les coneixeu, us convido a veure l’entrada Targetes de Scratch en Català, on trobareu el conjunt de targetes de la versió 2.0.

Scratch Desktop

Una altra secció que es renova és la pàgina de Descàrrega. El que fins ara coneixíem com a Editor fora de línia passa a anomenar-se Scratch Desktop.

L’Scratch Desktop és una versió de Scratch sense connexió a Internet que funciona en un ordinador portàtil o de sobretaula. En l’actualitat, l’Scratch Desktop està disponible per a dispositius Mac i Windows.

L’Scratch Desktop per a Chromebooks encara no està disponible, està previst presentar-lo aquest 2019. Situació més incerta és la de Linux, ja que l’equip de Scratch encara no confirma si l’Scratch Desktop disposarà de versió per a aquest sistema operatiu.

Compatibilitat amb versions anteriors

La versió 3.0 de Scratch desa els projectes en un nou format de fitxer, .sb3.

Podem compartir o pujar projectes realitzats amb versions anteriors de Scratch, seran visibles i es podran reproduir. No obstant això, no podem descarregar projectes realitzats o editats en versions posteriors de Scratch i obrir-los en versions anteriors. Per exemple, no podem obrir un projecte de Scratch 3.0 a la versió d’escriptori de Scratch 2.0, perquè Scratch 2.0 no sap com llegir el format de fitxer de projecte .sb3.

També cal tenir en compte que encara no està suportada l’opció de compartir projectes des de Scratch Desktop. De moment, podem desar un projecte des de l’Scratch Desktop, carregar-lo al compte de Scratch i compartir-lo aleshores. En una versió posterior s’afegir la possibilitat de pujar al compte de Scratch directament des de l’Scratch Desktop.

Scratch Link

En aquests moments, les Extensions de micro:bit, LEGO Education WeDo 2.0 o LEGO MINDSTORMS EV3 només funcionen en ordinadors Windows 10+ i macOS 10.13+.

D’acord amb les pàgines enllaçades, és necessari descarregar i instal·lar el programa Scratch Link, el qual permet establir la connexió Bluetooth 4.0 entre la placa / kit i l’ordinador. En el cas de micro:bit, a més, caldrà instal·lar en la placa un fitxer tal com s’explica aquí.

Les nou extensions incloses

Micro:bit

Sense dubte, 2018 ha estat l’any de micro:bit (almenys a jutjar pel creixement i protagonisme al nostre país) i enguany s’espera que es consolidi l’èxit.

Scratch 3.0 incorpora l’extensió de micro:bit amb un conjunt de 10 blocs que permeten fer ús dels dos botons, la inclinació de la placa, la pantalla LED i la connexió dels tres pins.

Com hem comentat al punt anterior, cal descarregar el programa Scratch Link i, a més, instal·lar en la placa el fitxer Scratch micro:bit HEX (descàrrega disponible aquí).

L’equip de Scratch proposa tres projectes d’inici amb micro:bit: El cor batega, Inclina la guitarra i Aventura a l’oceà.

LEGO MINDSTORMS EV3

Una altra extensió nova és la de LEGO MINDSTORMS EV3. Probablement tots coneixereu ja aquest kit d’invencions amb motors i sensors que podem emprar per construir creacions robòtiques interactives.

Trobem 11 blocs propis de l’extensió EV3, que permeten utilitzar els sensors de contacte (botó), de llum (brillantor) i d’ultrasons (distància), els motors i l’altaveu (fes sonar la nota).

De moment no trobem blocs per al girosensor (inclòs en la versió educativa del kit) i no tinc clar si el bloc de la distància funcionarà amb el sensor d’infraroigs (inclòs en la versió Home); per no parlar de sensors no inclosos en el conjunt bàsic de EV3 com el de temperatura o de més específics d’altres marques. Pel que fa a actuadors, tampoc està implementat l’ús de la pantalla ni de la il·luminació verd, taronja, vermell dels botons del bloc EV3.

D’igual manera que amb micro:bit i WeDo 2.0, cal instal·lar el programa Scratch Link (descàrrega disponible aquí).

L’equip de Scratch proposa tres projectes d’inici amb LEGO MINDSTORMS EV3: Juga a bàsquet, Instrument a distància i Tacos espacials.

LEGO Education WeDo 2.0

Una extensió que sí era present en la versió 2.0: la de LEGO Education WeDo 2.0! Com bé sabeu, és un kit d’inici als invents que podem utilitzar per construir robots interactius i altres creacions.

En aquest cas, els 11 blocs de WeDo 2.0 sí permeten treure’n partit dels dos sensors (inclinació i d’objectes), del motor i del color del llum.

D’igual manera que amb micro:bit i EV3, cal instal·lar el programa Scratch Link (descàrrega disponible aquí).

L’equip de Scratch proposa tres projectes d’inici amb LEGO Education WeDo 2.0: Remenant la cua, Mou la guineu i Inflant el peix globus.

Makey Makey

Ha estat una sorpresa: avui ha aparegut una extensió de Makey Makey! Pensareu: quina utilitat té, si el que fa en realitat la placa és simular el teclat de l’ordinador? No podríem fer el mateix amb el bloc d’Esdeveniments “quan la tecla espai es premi”?

Doncs teniu tota la raó, però si li doneu un cop d’ull veureu que han integrat en un sol bloc una seqüència determinada d’instruccions, com ara “quan amunt amunt avall avall esquerra dreta esquerra dreta es premin en ordre“. Si bé es podria fer el mateix encadenant blocs de control “espera fins”, estarem d’acord que simplifica molt la feina!

Se m’acut que podríem utilitzar-lo en jocs tipus escapament o de ball. Més idees a l’entrada Activitats amb Scratch i Makey Makey.

Música

Com a novetat respecte la versió 2.0, s’han separat els blocs relatius als sons d’aquells que permeten la creació musical des de la pròpia programació.

Així doncs, amb els set blocs de l’extensió de Música podem triar entre diferents percussions o instruments, tocar notes que van des del C (0) fins al B♭ (130) i modificar-ne el tempo.

Llapis

A Scratch 2.0 els blocs de Llapis ocupaven una categoria en la paleta de blocs mentre que ara conformen una extensió pròpia.

En trobem 9, que són menys dels que hi havia a 2.0 però en canvi han afegit opcions: ara trobem un desplegable que ens permet triar el color, saturació, brillantor i transparència del llapis.

Detecció de vídeo

Un altre gran encert ha estat separar (i alhora destacar) els quatre blocs de vídeo de la resta de sensors.

Per les proves fetes amb la versió beta, puc dir que funcionen d’allò més bé. Estic convençut que cada vegada trobarem més exemples i propostes que fan ús de la detecció de vídeo, com aquestes targetes creades en motiu del congrés ScratchMIT2018.

 

 

Text to Speech

Vet aquí una altra novetat: l’extensió Text to Speech. Permet reproduir en so el text escrit.

Trobem tres blocs: parla [text], que és on escriurem el text que volem reproduir; fixa la veu a contralt, tenor, veu divertida, gegant o gatet; i fixa l’idioma, que permet modificar la pronunciació amb un accent en concret (sense traduir-lo).

Això sí: de moment no està inclòs el català – caldrà esperar a la pròxima actualització d’idiomes que faci l’equip de Scratch.

Tradueix

I una novetat més per acabar el repàs. L’extensió Tradueix inclou dos blocs: tradueix [text] a [idioma], i el que ens indica l’idioma original, que coincideix amb el de visualització de l’editor.

És a dir, si volem escriure un text en català i que el tradueixi al francès per exemple, caldrà fer clic a la bola del món en el menú i seleccionar català.

Si us fixeu en la forma del bloc tradueix veureu que cal unir-lo a un altre, com ara els de color lila digues o digues durant x segons, per a que la traducció aparegui com a bafarada damunt del personatge. Per tant, quedaria: digues (tradueix [hola] a [francès] durant 2 segons.

O també podem combinar les extensions Text to Speech i Tradueix per tal d’escoltar la traducció d’un text: us imagineu utilitzar Scratch per sortir d’una situació compromesa?

Altres Extensions

Les que no hi són i les que vindran…:

WeDo 1 i Picoboard

A diferència de Scratch 2.0, la nova versió ja no inclou l’extensió per connectar el kit LEGO Education WeDo (l’original) ni tampoc la placa Picoboard. En cas que vulguem fer un projecte amb aquest kit haurem de descarregar l’Scratch 2.0 Desktop o bé alternatives com S2Bot.

D’acord amb les PMF, l’equip de Scratch publicarà especificacions i directrius per a les extensions en el futur. Un cop disponible, podrem enviar extensions a l’equip Scratch per a la seva consideració a la biblioteca oficial d’extensions Scratch 3.0. També proporcionaran pautes per desenvolupar i distribuir extensions “experimentals”, que es poden utilitzar per crear projectes en ordinadors individuals, però no compartits a la comunitat en línia de Scratch.

ScratchX

I què passarà amb el lloc web ScratchX?

El lloc web ScratchX era un espai de proves experimental per a extensions. Les extensions creades per a ScratchX no són compatibles amb Scratch 3.0. Una vegada que les extensions experimentals siguin totalment compatibles a Scratch, deixaran de donar suport a ScratchX i proporcionaran als desenvolupadors i usuaris temps de transició de ScratchX a la nova plataforma d’extensions.

Per tant, temps al temps que puguem integrar en un sol projecte de la versió oficial de Scratch ginys i robots tan diversos com Arduino, Dash and Dot, Sphero, o fins i tot cançons de Spotify! (ara és possible des de ScratchX, com vam explicar aquí)

Funcionalitats que esperem millorin!

Aquesta secció s’allunya del repàs de novetats de Scratch 3.0 però no volia deixar passar l’ocasió per compartir algunes reflexions. Estaré encantat de debatre-ho plegats a xarxes socials o bé en alguna de les trobades #ScratchEdMeetup o en d’altres jornades presencials.

Nova distribució de la motxilla

La motxilla és un recurs que ens permet desar programes, personatges, vestits o sons d’un projecte compartit o propi per poder-lo utilitzar en un altre. Aquesta funcionalitat resulta de gran utilitat si, enlloc de reinventar tot un projecte, volem aprofitar una creació puntual.

Ara bé, és molt important educar en l’ús responsable i fer entendre els estudiants que cal fer menció en els crèdits de tot element que agafin d’un altre usuari.

Tant de bo en un futur la nova motxilla de Scratch 3.0 permeti tenir organitzats els ítems segons la tipologia, enlloc d’aparèixer un al costat de l’altre com es mostra de moment.

El drama dels personatges esborrats

Recupero el que vaig comentar fa un any:

Si l’equip de Scratch em preguntés “Què milloraries de l’editor?”, diria sense dubte les ordres «Desfés» (Ctrl+Z) i «Refés» (Ctrl+Y).

Hem tingut més d’un disgust quan, per error, s’ha esborrat un personatge i ja no l’hem pogut recuperar més. Sí, ja sé que al menú Edita hi ha l’opció Desfés l’esborrament, però només permet aplicar l’efecte una vegada i no sé com (segurament perquè van esborrar ipso facto un altre bloc o personatge) ens hem trobat venuts.

Aquest problema no passa amb l’editor de l’Snap!, on el Ctrl+Z i Ctrl+Y funcionen perfectament. La novetat de Scratch 3.0 és que podem fer múltiples Ctrl+Z, és a dir, revertir les darreres accions. Però insisteixo que tant de bo incloguin dos botons endavant / enrere com els que ja trobem a l’editor de vestits i de sons o bé un ús efectiu de Ctrl+Z / Ctrl+Y que permeti recuperar personatges i accions que amb freqüència els infants cometen per error.

Comptes de docent

Un compte de docent de Scratch ofereix característiques addicionals per a mestres i altres educadors per gestionar la participació dels estudiants en Scratch, incloent la capacitat de crear comptes dels estudiants, organitzar els seus projectes en els estudis, i supervisar els seus comentaris.

Com hem explicat amb més detall aquí, aquesta funcionalitat encara necessita algunes millores com la possibilitat de canviar estudiants de classe o la gestió compartida entre més d’un compte.

En els darrers mesos l’equip de Scratch ha treballat intensament en la versió 3.0 de Scratch i esperem que ara reprenguin fronts oberts com els comptes de docent i de cara al curs 19/20 sigui una eina de gran utilitat!

Creació col·laborativa

Ja, per demanar, que no falti a la carta als Reis: tant de bo algun dia dos o més usuaris puguin editar un projecte alhora. Exacte, a l’estil els documents de Google Drive o Microsoft Teams.

No vaig deixar passar l’oportunitat de preguntar-ho a l’equip de Scratch i em van respondre això (minut 42):

Soc conscient que serà qüestió de trobar el finançament per desenvolupar-ho i dedicar els esforços que calgui per a la implementació. Exemples com NetsBlox (que ja ho permet) o projectes de Scratch tan increïbles com aquest de Escacs col·laboratiu (en vaig parlar amb més detall a El sostre de Scratch) em fan pensar que pot ser una realitat aviat. Per demanar als Reis que no quedi!

100% en català

Permeteu-me que acabi aquest repàs comentant un detall que pot passar desaparcebut però que no per això vull deixar de dir-lo: podem gaudir de la totalitat de l’editor i del lloc web de Scratch en català.

Potser al vostre centre ho treballeu en anglès o conscientment en castellà; en aquests casos, que estigui en català resulta poc rellevant. Però si feu les classes en català, us animo a utilitzar Scratch en català.

Ho dic per una qüestió: Scratch, com funciona amb el navegador web, es mostra per defecte en l’idioma del navegador web. Per exemple, si utilitzeu Google Chrome i el teniu en castellà, Scratch no es mostrarà en català a menys que ho canvieu (en els tres punts de la cantonada superior dreta, Configuració, Configuració avançada, Idioma) o bé feu clic en la bola del món del propi editor de Scratch.

En cas que utilitzeu el programa fora de línia Scratch Desktop, segurament es mostrarà per defecte en l’idioma del sistema operatiu; en aquest cas, com en l’anterior, feu clic en la bola del món del propi editor de Scratch.

Pot resultar feixuc haver de canviar a l’inici de cada sessió l’idioma, però tingueu en compte que la traducció al castellà i al català són diferents i, per exemple, en espanyol les accions apareixen en infinitiu (mover 10 pasos) mentre que en català es mostren en imperatiu (mou-te 10 passos).

Dit això, aprofito la novetat de Scratch 3.0 per a que, si ho fèieu potser inconscientment, no passeu per alt la tria de l’idioma. #ForçaScratch!