Ensenyament crea un portal de programació i robòtica educatives

El Departament d’Ensenyament ha presentat el lloc web:

Programació i robòtica educatives | Scratch, App Education i més

Aquesta iniciativa pretén aglutinar en un sol lloc tota la informació i iniciatives de programació i robòtica educatives que es fan des del Departament.

Què hi trobarem en aquest portal?

D’entrada, els esdeveniments organitzats per l’Àrea TAC del Departament sobre programació i robòtica educatives. Parlem de:

  • Jornada Programa: l’esdeveniment de referència al nostre país, de la que ja hem parlat sovint en aquest blog.
  • mSchools Student Awards: programa que convoca diferents categories, entre elles l’Scratch Challenge, del que ja vam parlar aquí.

També trobem cursos per a docents:

  • Curs de Scratch: pretén proporcionar materials i recursos de referència per implementar a l’aula aquest entorn de programació seguint els mòduls desenvolupats.
  • Cursos d’App Education: material per desenvolupar l’assignatura optativa que s’imparteix als centres de secundària de Catalunya.

Tres categories més sobre Scratch:

Tres categories més sobre App Education:

Finalment, una secció sobre robòtica educativa.

En el moment d’escriure aquestes línies encara trobem algunes seccions en construcció que de ben segur aniran prenent forma al llarg dels propers mesos. En qualsevol cas, des de ScratchCatalà celebro que el Departament hagi pres aquesta iniciativa i seguiré donant suport en el que pugui per tal de seguir treballant tots a una.

Curs de Scratch

Anem a veure amb més detall el Curs de Scratch, dirigit a l’alumnat de Cicle Superior de Primària encara que també pot ser emprat per l’alumnat de 1r i 2n d’ESO i de Cicle Mitjà de Primària.

El curs està basat en materials modulars amb una estructura seqüencial, de forma que la seva complexitat es va incrementant. Cada mòdul correspon a un repte a solucionar amb una previsió de 12 sessions d’una hora de desenvolupament a l’aula. D’acord amb la Guia docent d’aquest curs, la seqüència global està prevista per a un total de 6 mòduls, dels quals a dia d’avui s’han desenvolupat 2 i un tercer estarà disponible properament. Així doncs, per al curs 2017-2018 hi haurà desenvolupats 3 mòduls que correspondran a 36 sessions en total.

Per visualitzar el contingut del curs podeu navegar pel menú lateral esquerre de la pàgina. Així, veureu el contingut del mòdul 1: comença l’Sratch-Aventura! i del mòdul 2: I si fem un joc? O dos. Per accedir a les diferents sessions cal fer clic a la fletxa que es mostra al costat de cada mòdul en aquest menú lateral esquerre.

Tal i com s’explica en aquest document, el curs està dissenyat per a que cada escola l’importi al Nodes del lloc web del centre; és a dir, tindria un aspecte semblant a la imatge que hi ha damunt d’aquestes línies. D’aquesta manera, no cal que els alumnes accedeixin al portal que estem presentant, sinó al lloc web del propi centre.

Per resumir-ho en una frase, el curs vol ser un recurs per a que mestres i professors/es descobreixin Scratch i agafin confiança per començar a treballar-ho a l’aula. No és el primer recurs d’aquest tipus que existeix —podríem parlar del material de codeclubcat, el llibre de Scratch, els cursos de les escoles d’estiu i d’altres—, però el fet que es plantegi des del Departament és quelcom significatiu.

Convido a tots els docents que estigueu llegint això que dediqueu l’estona necessària a llegir detingudament la Guia del docent, on s’explica el perquè d’aquest curs i com implementar-ho. En la meva opinió, el millor és que es prengui com a referència i que cada centre ho adapti al seu context i circumstàncies. No perdem de vista què és Scratch!

Per acabar, vull agrair que en la Guia docent del curs de Scratch hagin inclòs ScratchCatalà com un dels principals materials de suport per al professorat. #ForçaScratch!