A la primavera hem compartit i hem après!

Els lectors habituals d’aquest blog recordaran que al febrer vaig publicar Esdeveniments Scratch, un recull de les jornades, congressos i demés que s’anaven a celebrar en endavant. Després d’una actualització que vaig fer a les portes de maig, ara que estem a les acaballes del curs és moment d’un resum amb quatre idees del que ha donat de sí aquesta ‘primavera Scratch‘.

Jornada de programació i robòtica educatives

El passat 20 de maig es va celebrar la novena edició de la Jornada Programa. Som molts els qui pensem que es tracta de l’esdeveniment de referència al nostre país pel que fa a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educativa. Si més no, pel que fa a afluència: 400 persones va trobar-se aquell dissabte al Citilab de Cornellà de Llobregat!

La jornada va començar amb la Taula Rodona ‘Perspectives de futur del Pensament Computacional a l’aula‘. Recomano veure el vídeo ja que els participants van compartir un munt d’idees i reflexions necessàries.

Pel que fa a la resta de la jornada, el programa era tan complet que es va fer difícil la tria de blocs; com de costum, al lloc web trobarem enllaçades les presentacions de les diferents ponències: esperem que aviat! Finalment, al blog gamifi.cat trobareu una publicació doble en la que la Rita comparteix les seves impressions i us convido a recuperar els tuits etiquetats amb #JPRE17.

Trobades ScratchEdMeetup

A la mateixa jornada Programa vaig tenir l’oportunitat de presentar les trobades ScratchEdMeetup. Feu clic a l’enllaç següent per accedir a la presentació: meetup.robots.cat

Com hem anat explicant al blog, aquesta primavera hem engegat la iniciativa ScratchEdMeetup Barcelona amb l’únic propòsit de trobar-nos per compartir experiències al voltant del que podríem anomenar creativitat computacional. Les acostumem a fer els dissabtes de 10 a 13 h i són gratuïtes i obertes a tothom.

Després de dues trobades celebrades el 25 de març al BDN Lab i el 6 de maig al Punt Multimèdia de Sants (resum de la trobada), tornarem de nou el 16 de setembre: aviat més informació aquí!

Edcamp Sant Martí

El 7 de juny a la tarda un centenar d’educadors es van trobar per celebrar l’Edcamp Sant Martí, el primer Edcamp dedicat a la programació i la robòtica educativa. En cas que no conegueu la dinàmica pròpia de l’Edcamp, us convido a llegir la publicació que vaig fer en aquest blog.

D’acord amb la filosofia pròpia de l’Edcamp, els participants van prendre notes col·laboratives de les diferents sessions, que van quedar recollides en el mapa de les sessions de la imatge superior. Hi podreu accedir fent clic al següent enllaç: edcamp.robots.cat

ITWorldEdu 9

La primavera va començar amb la novena edició del ITWorldEdu. Al lloc web enllaçat tant els vídeos com les presentacions de les ponències. En aquest sentit, en el següent vídeo veureu les dues experiències que tenien relació directa amb la programació i la robòtica educativa: Vedruna Makers, a càrrec de Maikel Blanco i 08015: un projecte que canviarà el barri, per Anna Albalat.

STEAM Barcelona i Jornada Figueres 2017

Els dies 21 i 22 d’abril, just abans de Sant Jordi, van coincidir dues jornades ben interessants a Barcelona i Figueres.

Si no vau poder assistir a STEAM Barcelona recomano que llegiu el resum que va fer el Josep i doneu un cop d’ull a l’etiqueta #SteamConf a Twitter. En motiu de l’SteamConf també es va celebrar un Edcamp, així que podeu accedir al mapa de les sessions.

Pel que fa a la jornada de Figueres també podeu llegir els tuits amb l’etiqueta #PR3D2017 així com la notícia a Empordà.

Jornada TIC de la FECC

El dimarts 9 de maig es va celebrar a Barcelona la XVa edició de la Jornada TIC de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Aquesta vegada va ser temàtica al voltant de la programació, la robòtica educativa i la impressió 3D.

A la secció Jornades Anteriors trobareu les presentacions que han compartit els ponents i els enllaços als llocs webs de les experiències guanyadores, com l’ovella nadalenca del col·legi Montserrat. També trobareu una crònica a les pàgines 8 i 9 del número 1 de la revista Robòtica & Educació.

 

Education Talks

El passat 18 de maig es va celebrar una nova edició de Education Talks. En 10 minuts, el Frank Sabaté fa una gran conferència amb el títol Programa, crea i gaudeix: maker a l’aula.

Esdeveniments per a infants i joves

En els darrers mesos s’han celebrat un bon nombre de jornades per a infants i joves, que van des de presentació d’experiències fins a competicions. En aquest sentit, un futur m’agradaria dedicar-li tota una publicació a les competicions. De moment, però, intentaré fer un resum del que ha donat de sí:

 

  • RoboTAC. Jornada duta a terme l’1 d’abril a Barcelona. Betevé se’n va fer ressò.

 

  • RoboCupJunior. Vuit equips van participar en la primera edició a Barcelona d’aquesta competició. Aquí podreu llegir una crònica.

 

  • Robolot. La 16a edició celebrada el 6 i 7 de maig va aplegar més de 700 persones en diferents actes. elgarrotxi.cat se’n van fer ressò i molt divertit el vídeo de l’InfoK de TV3.

 

  • Jornada a Tordera. El 18 de maig una dotzena de centres de l’Alt Maresme van presentar els projectes desenvolupats. Molt recomanable la lectura de l’article de l’ARA Criatures.

 

 

 

 

  • Robotseny. La cita més recent va ser la que es va celebrar dissabte 10 de juny. Sant Celoni va acollir el moment culminant del projecte del Baix Montseny. Vídeo del Telenotícies de TV3.

 

  • mSchools Student Awards. El mateix 10 de juny es va celebrar una nova edició a Barcelona; per primera vegada es va fer el concurs Scratch Challenge, del que ja vam parlar aquí.

Scratch Day

Punt apart mereix el conjunt de celebracions de Scratch Day que es van desenvolupar als voltants del 13 de maig. Per recordar-los, recupero la publicació en aquest blog sobre Scratch Day.

 

Això no s’atura: #ForçaScratch!