El pensament computacional amb PECOFIM

Avui parlarem de la recent publicació de la guia didàctica i les propostes curriculars sobre Pensament Computacional per part del projecte PECOFIM: no t’ho perdis!

El projecte PECOFIM

El projecte Pensament Computacional en la Formació Inicial de Mestres (PECOFIM) de la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) té com a objectiu implicar els futurs mestres en processos que portin a transformar, de manera interdisciplinària, l’ensenyament i l’aprenentatge d’algunes de les àrees curriculars de les etapes d’infantil i primària ajudant a desenvolupar, especialment, la competència matemàtica, la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic i la competència digital.

Amb aquest treball també s’espera incidir en el desenvolupament de la Competència Digital Docent (CDD) dels futurs mestres.

Amb una durada de dos anys (2016-2018), el projecte compta amb la participació de mestres de quatre centres d’Educació Primària: Escola Carme Auguet (Girona), Escola Llar – Lluís M. Mestras (Olot), Escola Pia (Granollers) i Escola Projecte (Barcelona).

Guia didàctica

Tant si porteu anys en el món de la programació educativa com si tot just descobriu el concepte pensament computacional (PC): busqueu un moment per llegir la guia didàctica publicada pel projecte PECOFIM!

En ella, es tracten quatre qüestions principals:

  1. De què es parla fent referència al Pensament Computacional?
  2. Quin sentit té el Pensament Computacional a l’escola?
  3. Quins són els aspectes del Pensament Computacional que cal promoure i avaluar?
  4. Com abordar el Pensament Computacional en la formació de mestres?

En el marc de la tercera pregunta trobem:

[Estebanell, M.; López, V.; Peracaula, M.; Simarro, C.; Cornellà, P.; Couso, D.; González, J.; Alsina, A.; Badillo, E.; Heras, R.] (2018). Pensament Computacional en la formació de mestres. Guia didàctica. Girona: Servei de Publicacions UdG
Com veureu en aquesta imatge (feu clic al damunt per ampliar-la), extreta de la pàgina 12 de la guia didàctica, el conjunt d’aspectes clau del PC es poden classificar en tres categories: procediments, estratègies i habilitats.

En les pàgines següents, els autors desglossen cada un dels aspectes clau i els acompanyen d’exemples pràctics. A la part final, es proposen respondre a la pregunta “Com abordar el Pensament Computacional en la formació de mestres?”. La publicació finalitza amb cinc consells pràctics.

Propostes curriculars

Com hem vist a la imatge de la secció PECOFIM, un dels resultats del projecte ha estat el disseny i compilació de recursos educatius. A la pàgina Propostes curriculars trobem d’una banda aquelles que són per treballar amb infants i, de l’altra, les dirigides a mestres.

Us convido a visitar la pàgina per conèixer els detalls de cada una de les propostes curriculars. Tant de bo el llistat s’ampliï mica en mica amb noves propostes ben variades com les actuals.

Enhorabona a l’equip de treball i gràcies per compartir els resultats de la feina feta durant aquests dos anys!