Novetats al portal de programació i robòtica educatives

Fa un any i mig anunciàvem al blog que el Departament d’Ensenyament presentava el lloc web Programació i robòtica educatives | Scratch, App Education i més. Voleu conèixer les darreres novetats que hi trobarem?

En primer lloc vull aclarir que, d’acord amb el DECRET 274/2018, de 20 de desembre, de reestructuració del Departament d’Educació:

  • El Departament d’Ensenyament ara s’anomena Departament d’Educació.
  • L’Àrea TAC ha passat a rebre el nom d’Àrea de Cultura Digital (més info).

Per tant, que no us sobti si, enlloc de l’Àrea TAC del Dep. d’Ensenyament, parlo de l’Àrea de Cultura Digital del Dep. d’Educació: simple canvi de nom (almenys fins on jo sé).

Què hi trobarem en aquest portal?

L’estructura principal presenta força novetats respecte del que vaig explicar aquí, ja que ara trobem 4 mòduls: Programació, Robòtica, Tecnologies 3D i Realitat Virtual.

Cada un d’ells mostren un desplegable amb diferents seccions, com Notícies, Formació, Recursos didàctics i un enllaç al Fòrum (del que parlarem més endavant a Nodes).

El mòdul que veurem més desenvolupat és el de Programació, el qual compta amb dues grans potes: Scratch i App Inventor. En destaco el Curs de Scratch, que ja compta amb sis mòduls i que ara està en procés d’actualització a Scratch 3.0.

Els seus canals de comunicació

Disposeu de tres opcions per estar assabentats de les novetats en aquest portal i de les notícies que hi comparteixen:

  • Subscripció de correu. A la columna esquerra trobareu dues caselles per introduir el nom i l’adreça de correu electrònic.
  • Canal de Telegram. Com a subscriptors d’aquest canal unidireccional, rebreu una notificació cada vegada que hi comparteixin un enllaç.
  • Compte de Twitter. On, a més, faran difusió en forma de RT d’experiències que hi compartiu, tal i com van explicar aquí.

Nodes: una oportunitat per connectar

El meu interès principal amb aquesta entrada és que conegueu l’existència dels Nodes. Abans de parlar-ne, permeteu-me una reflexió.

Com estem connectats entre nosaltres els i les docents i educadors/es interessats/des en programació i robòtica educativa? Vull dir a nivell digital, en el dia a dia de les xarxes.

Grups de WhatsApp, Telegram, Twitter, Facebook, Instagram, Meetup, Slack… no serà per alternatives, oi? Fa un any, a Programació i robòtica educativa al dia!, vaig compartir un grapat d’enllaços.

Ara bé, avui dia la comunitat catalana no tenim un lloc de referència on la conversa sigui sostinguda i fluïda, on ens ajudem els uns als altres. Ho hem intentat amb Slack (vegeu la pàgina del grup de treball), però la cosa no acaba d’arrencar.

I com deia fa un any al final de l’entrada: de vegades passa que coincidim les mateixos en tots els grups i, alhora, altres docents estan desenvolupant experiències fantàstiques que no surten més enllà de les parets de l’aula.

La solució podria passar pels fòrums de Nodes?

Es tracta d’un espai pensat per compartir experiències, dubtes i demés al voltant de 5 temàtiques: Scratch, App Inventor, Robòtica, Tecnologies 3D i Realitat Virtual.

Com comprovareu, l’accés està restringit a usuaris xtec i, per tant, caldrà que inicieu la sessió per veure el contingut. Desconec si la resta d’educadors/es que teniu interès en participar-hi podreu fer-ho contactant amb l’adreça de correu que apareix a les Preguntes Freqüents (FAQ).

Us animeu a participar-hi?

Comparteix l’experiència

He deixat per al final l’última categoria del menú, Comparteix. Aquest botó enllaça a un formulari de Google on podreu compartir l’experiència didàctica realitzada amb els alumnes.

Sinapsi: al dia del que passa als centres

Seguint el fil de l’entrada Programació i robòtica educativa al dia! (que he aprofitat per actualitzar), des de fa poc disposem d’un recurs per estar assabentats del que comparteixen els centres educatius al voltant de la programació i la robòtica educatives.

Sinapsi recopila de forma automàtica totes les entrades als blogs dels centres de titularitat pública amb l’estructura de Nodes. Ho especifico així perquè els centres concertats i privats en queden exclosos (tant de bo estiguin valorant com integrar-los també).

Gràcies al sistema d’etiquetes, podem filtrar els resultats per veure només allò que té a veure amb la Programació i robòtica educatives o, més concret, amb Scratch, App Inventor o Bee-bots i Pro-bots. La cerca avançada fins i tot permet mostrar les publicacions d’un centre o població en concret o amb una paraula clau.

Per acabar

Animo a l’equip de l’Àrea de Cultura Digital del Dep. d’Educació a seguir endavant amb aquest portal, que cada vegada és més complet. Aprofito per agrair que sovint citin a ScratchCatalà i recomanin el blog.

També us pot interessar: