Novetats gener-febrer 2019

Quan redacto una entrada, sé que tindrà una caducitat més o menys llarga en funció de com la plantejo. Per exemple, la darrera al blog Targetes Scratch 3.0 en Català previsiblement rebrà milers de visites en els pròxims mesos o anys, mentre que aquesta amb sort acumularà un centenar de lectures i quedarà en l’oblit ben ràpid, com Novetats desembre 2018 o d’altres anteriors. Però només perquè tu, estimat/da lector/a, tens interès en les novetats, ja em val la pena dedicar-hi hores!

Provant Scratch 3.0

Com bé sabeu, el llançament de Scratch 3.0 està sent el més rellevant aquests dies. Per això, vull recordar de nou que a l’entrada Benvingut, Scratch 3.0! trobareu un ànalisi exhaustiu d’aquesta nova versió.

Com vaig dir a Twitter, la comunitat catalana de Scratchers estem compartint dubtes, com aquest de l’Esther sobre la rotació d’un personatge i experiències com la del Francesc amb l’extensió de veu, la de la Rocío connectant Makey Makey en una tauleta Android, la de l’Andrés amb una piràmide hologràfica, la de PenyaLab amb micro:bit i WeDo 2.0 o la meva amb el teclat en iPad.

I, per descomptat, d’altres experiències d’arreu: aquesta amb micro:bit per calcular angles, aquesta d’un laberint també amb micro:bit, aquesta amb la detecció de vídeo com a càmera de seguretat, aquesta altra que mostra una futura extensió amb un teclat Roland o aquest tutorial de Programamos amb les extensions de veu i traducció.

Novetats des del Regne Unit

Quina sorpresa: Raspberry Pi ha anunciat que a finals d’estiu es celebrarà un nou congrés europeu de Scratch! Després de Barcelona 2013, Amsterdam 2015 i Bordeus 2017 (els anys parells es fa el congrés general al MIT), Cambridge acollirà entre el 23 i el 25 d’agost el congrés europeu de 2019.

Fins l’1 de març podeu presentar-hi experiències i està previst que sigui a l’abril quan s’obrin les inscripcions. Qui s’anima?

De UK arriben dues novetats més: el número 7 de la revista Hello World (de la qual en vam parlar aquí), que inclou un especial Scratch 3.0 amb article de Mitch Resnick inclòs.

I el nou Book of Scratch de CodeClub, de descàrrega gratuïta a l’enllaç anterior. Més de 100 pàgines on trobareu la guia per a 6 projectes i un munt d’activitats més!

Amb l’arribada de la nova versió, Scratch 2.0…

Greu problema el de Book of Scratch: lamento dir que tot s’ha fet amb la versió 2.0 de Scratch. Sabent que el seu llançament es va fer el 6 de desembre de 2018, em pregunto: com és que no ho van preparar amb la versió beta de Scratch 3.0? O per què no es van esperar al llançament al gener per agafar les imatges actuals i les corresponents modificacions?

El mateix ha passat, com ja he dit a Twitter, amb els nous quaderns de l’editorial Anaya. Si us fixeu en les pàgines 16 i 17 d’aquest catàleg de mostra, el problema s’agreuja quan es presenta l’editor de personatges, ara totalment renovat.

Sé que es pot seguir descarregant l’editor fora de línia de Scratch 2.0 però penso que seria un error optar per una versió antiga sabent que no rebrà més suport. Per això, em sap greu dir que o l’actualitzen amb les novetats de la versió 3.0 o ben aviat quedarà obsolet.

Cas oposat és el del curs de Scratch 3.0 per a docents de Navarra: gràcies a la feina que ha fet aquests dies José Ignacio Huertas de Programamos, ja trobem vídeos de qualitat actualitzats a Scratch 3.0!

Competicions de robòtica educativa

Aquesta setmana s’han presentat la Robotseny 2019, que es celebrarà el 8 de juny, i el nou projecte EduCATbot. Quan disposi de més detalls ja actualitzaré l’entrada Competicions de robòtica educativa.

I aquesta setmana també hem conegut els detalls de la World Robot Olympiad 2019, competició que inclourà per primera vegada una categoria amb els robots LEGO Education WeDo 2.0!

Sense oblidar l’Scratch Challenge, que si bé no és competició de robòtica educativa, també segueix en marxa!

Calendari d’esdeveniments

Moment de treure les agendes:

El mes de febrer començarà ben intens, doncs divendres 8 i dissabte 9 estan previstes les Jornades TAC. A més, el mateix dissabte està prevista la trobada G Suite Catalunya.

La darrera setmana de febrer també serà intensa: del 26 de febrer a l’1 de març es celebrarà una nova edició del YoMo! Està dirigit als estudiants però, si fan com l’any passat, també hi haurà tallers a la tarda per a docents. A més, també estan previstes la Setmana de la robòtica social i el Mobile Learning Awards del 28 de febrer.

Ben aviat anunciarem la pròxima trobada ScratchEdMeetup, prevista per al dissabte 23 de febrer. Si us voleu planificar ja podeu reservar també el 23 de març i el 27 d’abril.

I al maig? L’Artur Coll ens ha fet saber que ja tenim data per a la Jornada Programa: serà el 18 de maig, com sempre, al Citilab! Des d’avui i fins el 31 de març podem presentar experiències en aquest formulari.

La JPRE19 es farà l’endemà de l’ITworldEdu 2019, que aquests dies i fins el 27 de gener també té obert el Call for Workshops amb una categoria STEAM.

Trobareu aquests i més esdeveniments a: calendari.robots.cat