El Nadal amb Scratch, robots i més!

S’acosta el Nadal i amb ell les tradicionals celebracions a les escoles. La programació i la robòtica educativa hi tenen cabuda? En aquesta entrada veurem com sí!

Creacions digitals amb Scratch

El Pau Córdoba, bon amic d’aquest blog, va compartir l’any passat al seu blog Crear Jocs amb Scratch el Joc de les boles de Nadal: un de ben senzill que permetrà practicar les variables com a comptador de punts!

Una idea que em fascina, per com és de curiosa i creativa, és la del calendari d’Advent amb Scratch. Molts sabreu que a la categoria de Sensors (blau cel) hi ha un bloc que permet fer ús de la data actual: any, mes, data (dia), dia de la setmana, hora, minut i segon.

Així doncs, podem aprofitar-ho per a que només es desvetlli la sorpresa preparada a cada finestreta el dia corresponent! Mireu aquest exemple o cerqueu-ne d’altres.

 

Actualització: Voleu saber-ne més? Mireu aquest videotutorial que va fer el Frank Sabaté!

Una altra proposta senzilla però alhora creativa és la de crear una postal de Nadal. Podeu fer-ho animant les lletres de BON NADAL tot fent ús dels recursos Anima el teu nom: tutorial, targetes (en català gràcies a l’Eulàlia Canet) i guia del docent (en anglès).

Dos exemples: el projecte que van crear els alumnes de l’escola Escola Dalmau Carles i compartit per la Laura Bartrons. O aquest altre projecte compartit pel Víctor Ranera, professor de l’escola Joan Pelegrí.

Si voleu més idees, només cal cercar “Bon Nadal” a Scratch i trobareu un munt de projectes compartits d’altres anys.

Scratch + Makey Makey

Al setembre vaig publicar Activitats amb Scratch i Makey Makey. Una de les propostes que hi apareixien és l’ovella nadalenca del Col·legi Montserrat.

En la mateixa línia, també he trobat un ninot de neu creat amb gots de plàstic amb el que es reprodueixen diferents nadales. En aquesta pàgina trobareu en francès el pas a pas del muntatge.

A més del joc d’abans, el Pau Córdoba és un incondicional de les felicitacions de Nadal amb Scratch. Fa quatre anys va fer un dels primers projectes que recordo amb Makey Makey i Scratch: l’arbre de Nadal amb plastilina.

LEGO Education WeDo 2.0

Què us sembla el Rudolph creat pel mestre Yoshihito Isogawa? Us deixo les instruccions de muntatge.

O potser aquests cavallets creats per ROBOcamp!

Per als que teniu el WeDo original, potser us engresqueu a muntar l’esquiador.

Bee-Bot i Blue-Bot

A Infantil o primers cursos de Primària també podem fer activitats relacionades amb el Nadal. Mireu aquest calendari d’advent amb Realitat Augmentada creat per laclasedeMiren.

Comparteixo també l’enllaç a unes targetes nadalenques que podem descarregar de manera gratuïta i imprimir per utilitzar amb Bee-Bot i Blue-Bot (o també Escornabot i Next): Targetes de Nadal.

Un Stop-motion, un printbot i un Breakoutedu

Tingueu el robot que tingueu, podeu fer que els alumnes creïn una filmació imatge per imatge, com aquesta amb els robots Dash & Dot:

Si sou fans d’Arduino, segur coneixereu els PrintBot! Mireu aquesta proposta de l’equip de BQ.

Sabeu què és un BreakoutEdu? Es tracta d’un seguit d’experiències educatives mitjançant un joc immersiu que té per objectiu obrir una caixa tancada amb candaus. Qui millor us en pot parlar és el cHristian Negre, recomano llegir aquesta publicació seva.

Per què explico tot plegat? Perquè no seríeu els primers en fer un “Christmas Breakout” amb Scratch. Qui s’anima?

Més enllà de Scratch

A la publicació d’ahir L’Hora del Codi 2017 vaig parlar de dos recursos amb temàtica nadalenca: Snoopy Snow Brawl i Code Boogie. Us convido a llegir l’entrada per saber-ne més!

I per acabar…

Esteu ja comptant els dies per al Nadal? No patiu, Scratch us ajuda!

 

#ForçaScratch!

Una resposta a «El Nadal amb Scratch, robots i més!»

Els comentaris estan tancats.