MicroBlocks: nou llenguatge de programació per a microcontroladors

És possible que avui sentiu a parlar per primera vegada de MicroBlocks però us asseguro que no serà l’última. I això que, en el moment d’escriure aquestes línies, encara no es pot provar. Així doncs, per què tanta expectació? Seguiu llegint per descobrir-ho!

Què és MicroBlocks?

MicroBlocks és un nou llenguatge de programació inspirat en Scratch que s’executa directament en microcontroladors com els que incorporen les plaques micro:bit, NodeMCU i uns quants Arduinos.

MicroBlocks permet una programació interactiva, dinàmica i en paral·lel, igual que Scratch, però amb l’afegit que els programes funcionen de forma autònoma dins de la placa, sense necessitat d’estar connectats a l’ordinador. MicroBlocks ofereix, així, la flexibilitat i interactivitat de la programació per blocs, sense renunciar a la construcció de projectes amb aplicació al món real.

Així doncs, aquesta és la particularitat innovadora de MicroBlocks: s’executa directament en el microcontrolador i, per tant, fa possible que la placa funcioni d’una manera totalment independent de l’ordinador.

D’aquesta manera, va un pas més enllà de l’àmbit purament educatiu i, tot i que segueix oferint la mateixa flexibilitat i interactivitat de la programació per blocs, també permet la possibilitat de construir projectes amb aplicació al món real.

Qui està desenvolupant MicroBlocks?

Al darrere d’aquest nou llenguatge de programació trobem un equip format per desenvolupadors de diferents països:

En aquesta pàgina de ROBOLOT trobareu informació més detallada sobre ells.

Quan es podrà provar MicroBlocks?

El llançament de la versió pública prealpha de MicroBlocks està previst per al maig, és a dir, d’aquí ben pocs dies. Però vet aquí el motiu real de la publicació en el blog: tenim una triple oportunitat de provar-ho de la mà dels creadors!

Taller al Citilab

El pròxim dijous 26 d’abril de 17:30 a 19:30 el Citilab de Cornellà de Llobregat inaugura el primer taller de MicroBlocks. Serà una formació gratuïta de 2 hores impartida pel Bernat Romagosa: inscriu-t’hi!

Actualització: Vaig poder assistir-hi i l’experiència va ser molt bona. Comparteixo el fil de tuits que vaig fer:

Jornada ROBOLOT

Dissabte 12 de maig, dins del marc de ROBOLOT 2018, s’ha organitzat una Jornada d’intercanvi d’experiències que comptarà amb la presència i participació de convidats de luxe!

John Maloney, Jens Mönig, Bernat Romagosa i Tom Lauwers s’encarregaran d’obrir la jornada amb la ponència inagural Microblocks, i a la tarda els assistents podran fer un tast en el taller previst.

A més, la jornada comptarà amb altres ponències relacionades amb Arduino a càrrec de Miguel Antonio Peña (CSIC), Juan José López (ArduinoBlocks) i Josep Ferràndiz i Joan Guillén (Dep. d’Ensenyament – CESIRE), que parlaran de Snap4Arduino.

Jornada Programa

Dissabte 26 de maig es celebrarà la 10a edició de la Jornada Programa, de la que en vam parlar al blog fa 10 dies.

El Bernat farà una presentació en el bloc 2D i a la tarda el taller 13. Així doncs, si encara no us hi heu inscrit, serà ben interessant triar una o les dues opcions per conèixer de primera mà les novetats.

Ens hi veurem?