MakeCode: LEGO MINDSTORMS EV3 + Scratch

LEGO MINDSTORMS EV3 és una de les propostes de robòtica educativa més conegudes. Voleu saber com connectar i programar aquest kit amb un entorn visual per blocs tipus Scratch? Avui presentarem MakeCode, tot esperant l’arribada de Scratch 3.0.

L’entorn de programació EV3

EV3 té com a entorn de programació principal el programa propi de LEGO Education / LEGO: LEGO MINDSTORMS Education EV3 per a la versió educativa (que recomano) i LEGO MINDSTORMS EV3 per a la versió de llar; ambdues versions són de descàrrega gratuïta i no estan disponibles en català.

La programació és amb seqüències de blocs que són icones que encaixen en horitzontal. A continuació, comparteixo una Guia de primers passos amb EV3 que vaig crear fa un any per a ro-botica.com.

EV3 amb entorns tipus Scratch

En els darrers 4 anys han sorgit alguns entorns de programació visual per blocs tipus Scratch però, per una cosa o altra, a dia d’avui hi veig problemes tècnics o logístics:

  • S2Bot: Creat per PICAXE. Segons s’indica, amb Windows, Mac o Linux encara que no ho he aconseguit.
  • ScratchX: Extensió per a ScratchX (entrada al blog) creada per Ken Aspeslagh, de Code & Circuit (EEUU). Funciona amb Mac i també diu Windows però en les meves darreres proves no vaig aconseguir-ho.
  • Coding with Chrome: Dissenyat per connectar EV3 amb Chromebook; trobem versió beta de Mac i Windows però després de provar-ho tampoc he pogut establir la connexió.
  • Open Roberta: proposta alemanya de programari obert que, pel que diu, permet connectar EV3 amb qualsevol ordinador. Això sí, cal un microprogramari i requisits específics.
  • CoderZ: plataforma de pagament, cal llicència (veure més a RO-BOTICA).
  • MakeCode, com ara mostraré.

Potser estic equivocat amb alguna informació (agrairé que m’ho feu saber), però estareu d’acord que cap de les anteriors opcions sembla que sigui “la solució definitiva” per al còctel EV3+Scratch.

Scratch 3.0

Tant de bo a l’agost, amb l’esperada versió 3.0 de Scratch, els dubtes quedin resolts i la mateixa versió oficial integri l’extensió de EV3 (com està previst) per a tots els dispositius i sistemes operatius.

MakeCode de Microsoft

Vet aquí una novetat d’aquesta mateixa setmana. Bé, de fet, han estat dues perquè potser heu vist que Microsoft Ibérica i LEGO Education ROBOTIX (un dels cinc partners espanyols de LEGO Education) han signat un acord per promoure espais Maker en escoles.

La novetat que ens ocupa és que Microsoft LEGO Education (a nivell internacional) han fet possible el naixement de la plataforma makecode.mindstorms.com

Cal tenir en compte que encara és una versió beta i desconec si funciona en tots els sistemes operatius indicats aquí. Puc dir que amb Windows m’ha funcionat bé, això sí, després de fer el següent:

  1. La versió del microprogramari (firmware) del bloc EV3 ha de ser 1.10E o superior. Es pot actualitzar usant el programa de EV3 o bé EV3 Device Manager (però tingueu en compte que s’esborraran els programes emmagatzemats!)
  2. Actualment només funciona connectant el bloc EV3 a l’ordinador per USB. Per tant, arribo a la conclusió que a hores d’ara no funciona amb dispositius mòbils.
  3. Per carregar el programa, cal desar el fitxer .uf2 que genera a la carpeta pròpia de EV3. Això, si no m’equivoco, és una novetat d’aquesta versió 1.10: abans no es mostrava el bloc com a dispositiu al sistema.

Els programes de MakeCode

Pel que he sabut veure, no es pot executar el programa de forma autònoma: ni fent doble clic al fitxer .uf2 (pregunta quin programa usa per executar-lo) ni tampoc emmagatzema el programa en la memòria del bloc.

Els programes es desen de manera automàtica a la pàgina principal, on trobem el botó Import que permet carregar un fitxer o URL.

És a dir, podem compartir el projecte: genera una adreça URL com aquesta, de manera que qualsevol pot recuperar-lo i fins i tot continuar amb l’edició! I tot plegat sense necessitat de crear cap compte ni iniciar la sessió.

Jo no en sé gaire a nivell de desenvolupador, però pel que veig MakeCode permet funcions avançades i extensions pròpies. Imagino que fins i tot es podrà vincular l’EV3 amb algun dels altres dispositius que integra MakeCode, com ara micro:bit o Minecraft.

I un darrer aspecte del que no hem parlat fins ara és la possibilitat de veure i editar el codi en JavaScript. Per tant, sempre podem obrir la porta a treballar blocs i codi en paral·lel.

Per acabar, afegir que aquí trobem tutorials, reptes i un apartat amb resolució de dubtes; això sí, de moment únicament en anglès.

Una opció més: Swift Playgrounds d’Apple

Val a dir que, tot i no ser tipus Scratch, una opció interessant que funciona molt bé és l’app per a iPad Swift Playgrounds.

Dic que no és tipus Scratch perquè la programació del robot EV3 es fa amb Swift, el llenguatge de programació textual propi d’Apple, amb l’objectiu de fer que l’aprenentatge tingui una aplicació real: la creació d’apps per a iOS.


Tot plegat, acompanyat d’un munt de tutorials i altres recursos de suport en anglès sota el lema Everyone Can Code.

També us pot interessar: