L’Hora del Codi 2017

Entre el 4 i el 10 de desembre es celebra una nova edició de la CSEdWeek – L’Hora del Codi, l’esdeveniment més important a nivell internacional de promoció de les ciències de la computació i l’aprenentatge de la programació educativa. T’expliquem els detalls!

CSEdWeek i l’Hora del codi

D’entrada crec que convé aclarir que la Computer Science Education Week i l’Hora del Codi són el mateix. Al darrere hi trobem code.org, iniciativa sense ànim de lucre que molts coneixereu pels cursos gratuïts que ofereix a la plataforma Code Studio.

L’Hora del Codi és una iniciativa que pretén mostrar que tothom pot aprendre a programar així com conèixer els fonaments bàsics de les ciències de la computació. Per aconseguir-ho, es proposa un seguit d’activitats d’una hora de durada dissenyades per engrescar i inspirar els estudiants i docents a seguir treballant la programació al llarg del curs.

hour-of-code-logo

Qualsevol pot organitzar una Hora del Codi en qualsevol moment, però l’objectiu de la campanya és que desenes de milions d’estudiants provin L’Hora del Codi durant la celebració de la CSEdWeek: enguany es celebra la vuitena edició entre els dies 4 i 10 de desembre.

Com veureu aquí, la CSEdWeek rep el suport de més de 350 partners, entre els que hi trobem Scratch, Google o Microsoft. Per tant, parlem d’una proposta sorgida als EEUU amb les corresponents implicacions que tots coneixem.

Un esdeveniment més?

Els lectors habituals us preguntareu: però no vam celebrar a l’octubre la CodeWeek? A principis de novembre el Bebras Contest? O fa només uns dies la ERW2017? Ara ens parles d’un esdeveniment més?

Doncs teniu tota la raó: els principals esdeveniments de programació i robòtica educativa es concentren al primer trimestre del curs. Què fa diferent aquest de la resta? Els altres tres són a nivell europeu mentre que la CSEdWeek té origen als EEUU i és d’abast global. Per aquest motiu, l’equip de Scratch hi aposta fort i es mobilitza especialment en aquestes dates.

Què cal fer per participar en L’Hora del Codi?

La majoria de programes i aplicacions dissenyades per aprendre a programar han desenvolupat un seguit d’activitats per a aquesta ocasió: les trobareu al lloc web de L’Hora del Codi*. *Aquest enllaç mostra per defecte aquelles categoritzades en català; si fem clic al botó taronja veurem tots els resultats i un menú esquerre que permet destriar per edats, nivells, dispositius, temàtiques i tipologies.

Tot seguit destacaré aquelles que trobo més interessants, començant per descomptant la proposta de Scratch.

Què ha preparat Scratch?

Quan accedim a l’editor de Scratch es desplega a la part dreta una finestra amb un seguit de tutorials: un primer, Començant amb Scratch, i nou més temàtics. Aquests tutorials, disponibles en la seva totalitat en català (si no es mostra per defecte, cal configurar l’idioma a la icona del món del menú superior), inclouen un pas a pas per crear projectes senzills i són ideals per introduir-se amb Scratch.

Per aquesta edició de L’Hora del Codi, Scratch ha destinat la següent pàgina: scratch.mit.edu/tips. En aquesta pàgina es mostren els onze projectes, i per a cada un d’ells s’inclouen dos documents: Targetes d’activitats i Guia per al docent. Si bé dèiem que els tutorials es troben en català, els documents pdf de moment només estan disponibles en anglès.

Una altra proposta de l’equip de Scratch per a la CSEdWeek és la de creació d’un projecte on l’usuari es presenti i expliqui les seves aficions o quelcom rellevant de la seva vida. Un cop fet, convida a compartir-ho en aquest estudi.

 

Com sempre, una fantàstica proposta amb el segell Scratch: ho explico millor al final d’aquesta entrada!

Els clàssics de L’Hora del Codi

Code.org

A més de Scratch, l’altra principal recurs de què disposem és Code.org. Aquesta plataforma també ofereix una activitat principal amb Minecraft (nou curs), Angry Birds i Plants vs. Zombies i un seguit de propostes temàtiques i gratuïtes per a L’Hora del Codi com Star Wars, Frozen, Flappy Bird o Artist.

ScratchJr

Aquesta aplicació per a tauletes també ha preparat tres activitats que es poden trobar al lloc web de ScratchJr (encara no disponible en català).

scratchjr-hoc

Els que més m’han agradat

The Foos: Snoopy Snow Brawl

Tinc pendent dedicar una entrada sobre la CodeSpark Academy, un dels meus darrers descobriments que m’ha sorprès gratament. Per a aquesta edició de l’Hora del Codi han preparat un joc de programació en què el WoodStock, el millor amic de l’Snoopy, és el protagonista.

Podem jugar a Snoopy Snow Brawl des d’una tauleta (descarregant l’app codeSpark Academy per a iPad o Android) o bé des del navegador web. La dinàmica és ben senzilla: hem de desplaçar el personatge i fer que llanci boles de neu contra ninots de neu, primer, o contra els personatges d’un altre jugador, tipus el joc de Worms.

El joc té diferents parts: a la primera, el jugador haurà de resoldre un seguit de reptes tipus trencaclosques que permetran conèixer els blocs; a la segona, fa un combat de mostra que desbloqueja la resta de combats: un o dos jugadors contra la màquina, un contra un, o dos contra dos.

La gràcia està en que les programacions dels dos personatges s’executen alhora (en aquest sentit m’ha recordat al joc de taula Colt Express), de manera que tot pot passar en el foc creuat de boles de neu. A mesura que es completen partides, es desbloquegen escenaris i opcions de programació, com el bloc de repetició.

Donat que són instruccions ben senzilles, hi poden jugar infants des dels 5 anys i de ben segur que, si oferim la possibilitat de combat 1 vs 1 o 2 vs 2, passaran una estona ben divertida.

CoSpaces

Al juny vam parlar en aquest blog de CoSpaces, plataforma amb la que crear, explorar i compartir mons 3D. Des del meu punt de vista, és una de les iniciatives que més estan donant a parlar darrerament i no podien ser menys en aquesta entrada.

L’equip de CoSpaces ha creat dues propostes: Robot Rattle i Pirate Plunder. Si bé no deixen de ser un joc de trencaclosques més com code.org o altres que trobareu tot seguit, la destaco com a porta d’entrada a l’univers creatiu en 3D de CoSpaces, que ofereix moltíssimes possibilitats.

CodeBoogie

Ara que s’apropa el Nadal, l’Hora del Codi és un bon motiu per recuperar el Code Boogie. Comparteixo de nou el vídeo en castellà que vaig enregistrar en motiu de la CodeWeek; en ell, explico en què consisteix i les possibilitats que ofereix.

Altres propostes per a l’Hora del Codi

Per acabar

Recomano la lectura (en anglès) d’aquest article que van escriure Mitchel Resnick (pare de Scratch) i David Siegel en motiu de L’Hora del Codi de fa dos anys: A different Approach to Coding. En ell els autors reflexionen al voltant de l’enfocament que oferim quan convidem els alumnes a fer aquest tipus d’activitats d’introducció a la programació: ¿desenvolupa el mateix paper o s’implica igual al resoldre un seguit de trencaclosques amb el propòsit de conduir un personatge a un punt final que davant una proposta més creativa com pugui ser la de crear música o animar el seu nom?