Funcions ocultes a Scratch 1.4

Llegint el fòrum d’Scratch al MIT, he trobat una cosa ben curiosa, es tracta d’unes funcions amagades i no documentades dins l’Scratch. Es habitual que els programadors amaguem funcions per ús personal i per fer proves sobre el codi que generem, així com “ous de pasqua” o petites bromes pels usuaris.
En un principi és el que m’ha semblat el menú al qual es pot accedir fent clic amb el ratolí a sobre de la lletra “R” del logo SCRATCH mentre pressionem la tecla SHIFT o Canvi Majúscules del teclat.


Com podeu observar podem fer que la finestra no ocupi tot l’espai de programa, també podem desactivar la captura d’errors i desar una imatge per l’usuari final. Però que són totes aquestes opcions? Desprès d’investigar una mica més, i recordant que Scratch esta desenvolupat amb Squeak, he pensat si no era una forma d’accedir al codi, i efectivament, com podeu veure en les imatges tenim la possibilitat d’accedir al codi d’Scratch.
Fent clic a sobre de la nova àrea en blanc ens surt el següent menú, i des d’aquest podem escollir “Open” i seguidament “browse” per arribar a visualitzar el codi d’Scratch.

menu-squeak2

Jo no conec suficientment Squeak i per tant no puc donar més dades, però hi ha un grup a Catalunya centrat en Smalltalk, Squeak i Scratch on potser podrem trobar més dades, són el grup SmallTalk.Cat

Avatar

Autor: Eugeni Catalán

Desprès de descobrir l'Scratch m'he fet un fan d'aquest llenguatge de programació per a nens i no tant nens des de'l qual es poden crear animacions, jocs, històries interactives, música i fins i tot art.