Escoles d’estiu Scratch 2018

Arriba la fi de curs i, com és costum, també l’inici de les escoles d’estiu per a docents. En aquesta publicació presentaré un seguit de formacions per a mestres, professors i tot tipus d’educadors relacionades amb la programació i la robòtica educativa, tant nivell inicial com avançat. Si he oblidat alguna, agrairé que m’ho feu saber!

Formació presencial

Programació avançada amb Scratch i Snap!

Citilab organitza una formació d’estiu per a professorat sobre programació avançada mitjançant entorns de programació per blocs, amb la finalitat que adquireixin habilitats i recursos d’aplicació per desenvolupar en el seu àmbit professional. La formació va adreçada a docents de primària i secundària que tinguin coneixements previs de programació amb Scratch i que vulguin ampliar les possibilitats que dóna la programació per aplicar a qualsevol matèria.

Formadors: Equip Edutec del Citilab
Horari: Del 9 al 13 de juliol, entre les 9:00 i les 13:30
Lloc: Citilab (Cornellà de Llobregat)
Etapa: Educació Primària i Secundària
Durada: 16 hores. Accés a més informació


Arduino, Scratch, Makey Makey i Scratch for Arduino: incorpora’ls a l’aula

Aquest curs gratuït va orientat a docents que no coneixen Arduino, Scratch ni MakeyMakey o que les coneix molt poc i que necessita tenir-hi més experiència. Està pensat perquè l’equip docent entri sense saber-ne res i surti tenint habilitat en cada una d’elles, sabent on trobar-ne més recursos i com aplicar-les dins de l’aula. El curs és totalment pràctic i adequat al nivell de l’estudiantat.

Formador: Fèlix Hill Vinyals
Horari: Del 16 al 19 de juliol, entre les 16:00 i les 20:00
Lloc: Parc Tecnològic de Barcelona Activa (Barcelona)
Etapa: Educació Primària i Secundària
Durada: 16 hores. Accés a més informació


Programació i robòtica educativa en el treball basat en projectes

L’associació de Mestres Rosa Sensat celebra la 53a Escola d’Estiu amb una àmplia oferta de cursos. En l’àmbit de competència digital trobem aquest curs d’iniciació al món de la programació i la robòtica educativa fent servir com a base l’entorn de programació de Scratch i usant diferents ginys i robots.

Formador: Frank Sabaté
Horari: Del 3 al 6 de juliol, de 10 a 13.30h
Lloc: Institut Infanta Isabel d’Aragó (Barcelona)
Etapa: Educació Primària i Secundària
Durada: 15 hores. Accés a més informació


Curs d’iniciació a Minecraft Education Edition

Minecraft Education Edition és un videojoc educatiu que promou la creativitat, la col·laboració i la resolució de problemes en un entorn immersiu on l’únic límit és la imaginació de l’usuari.

El curs s’obre als docents que volen descobrir tots els coneixements i recursos necessaris per aplicar Minecraft Education Edition al seu centre educatiu, i alhora experimentar la creació d’entorns educatius en relació amb les seves matèries curriculars.

Formador: Miguel Sánchez
Horari: Del 2 al 6 de juliol, de 9 a 13h
Lloc: Universitat de Barcelona. Campus de Mundet (Barcelona)
Destinataris: Mestres d’educació primària i professorat d’educació secundària
Durada: 30 hores. Accés a més informació

Porta l’espai Maker a l’aula

El disseny i impressió 3D és una eina d’aprenentatge innovadora i estimulant que enriquirà les classes amb un ventall molt gran de possibilitats. L’alumnat descobrirà les formes i les mesures, crearà i tocarà les seves maquetes, i passarà de la idea al paper, del paper a l’ordinador i, finalment, a l’objecte real. Utilitzant un programari lliure molt senzill, explorarem les diferents aplicacions de la impressora 3D a primària i secundària i idearem el nostre espai Maker.

Formador: Sandra Huerto
Horari: Del 4 al 7 de juliol setembre, de 16 a 20h
Lloc: Universitat de Barcelona. Campus de Mundet (Barcelona)
Destinataris: Mestres d’educació primària i professorat d’educació secundària
Durada: 30 hores. Accés a més informació


Formació en línia

Ens iniciem en la programació creativa amb Scratch!

Curs d’introducció sobre els fonaments de Scratch, sent una formació molt pràctica basada en “reptes”, on s’explica el funcionament bàsic de Scratch i es descobreixen totes les seves potencialitats a partir d’activitats guiades. A més d’aprendre a fer servir l’Scratch, al llarg del curs es veuran eines que permetran la introducció a l’aula sobre l’ús de Scratch i la seva posterior avaluació dels nostres alumnes.

Formador: Joan Calvo
Horari: Del 2 al 16 de juliol
Modalitat: Telemàtica – ICE UAB
Destinataris: professorat de tots els nivells educatius
Durada: 20 hores. Accés a més informació

Disseny i creació en 3D aplicat a projectes STEAM

El disseny i la impressió 3D són uns elements bàsics en aquests moments de transformació educativa, ja que encaixen plenament en el plantejament del treball per projectes, el Moviment Maker i l’impuls de les àrees STEAM (Tecnologia, Educació Visual i Plàstica, Matemàtiques, Ciències). En aquest curs, centrat en els entorns de disseny i creació en 3D Beetle Blocks i Tinkercad, es donaran les eines necessàries per dissenyar un objecte i transformar-lo en un model imprimible en alguna de les tecnologies actuals.

Formadors: Xavier Rosell i Artur Tallada
Horari: Del 2 al 16 de juliol
Modalitat: Telemàtica – ICE UAB
Destinataris: professorat de primària i secundària
Durada: 20 hores. Accés a més informació

Disseny i programació d’aplicacions mòbils amb App Inventor

Vols aprendre a desenvolupar les teves pròpies aplicacions mòbils per a Android? Penses que és complicat? En aquest curs aprendràs a crear les teves pròpies aplicacions de manera ràpida i senzilla utilitzant la plataforma App Inventor. El curs t’ensenyarà a programar aplicacions mòbils de tot tipus des de zero i distribuir-les. Crearàs des de les més bàsiques fins a les més sofisticades multipantalla, amb la utilització de sensors, mitjans audiovisuals (càmera, micròfon, altaveus), connexió a Internet.

Formador: Toni Hortal
Horari: Del 2 al 16 de juliol
Modalitat: Telemàtica – ICE UAB
Destinataris: professorat de primària i secundària
Durada: 20 hores. Accés a més informació


Scratch a l’aula. Projectes interactius per aprendre a aprendre

L’Associació Catalana per a la Telemàtica Educativa ofereix una nova edició del curs d’iniciació a Scratch, que pretén treballar amb projectes per portar-los a l’aula.

Formadors: Ramon Cemeli i Josep Cases
Horari: De l’1 al 15 de juliol
Modalitat: Telemàtica – ACTE
Durada: 30 hores. Accés a més informació


Scratch 2.0! Pensament creatiu a l’aula

L’Associació Espiral, Educació i Tecnologia ofereix la quarta edició del curs d’iniciació a Scratch. El curs es desenvoluparà en l’espai virtual (Moodle) d’Espiral. Cada mòdul disposarà d’un espai de debat per resoldre els dubtes específics de cada tema.

Formador: Pau Nin
Horari: Del 2 al 16 de juliol
Modalitat: Telemàtica – Espiral
Destinataris: Mestres de Cicle Mitjà i Superior de Primària. Professors de Primer Cicle d’ESO
Durada: 30 hores. Aviat a més informació


Jornades i congressos al juliol

Però no tot són cursos! Al juliol també podem compartir coneixements assistint a algun d’aquests esdeveniments:

Congrés de robòtica educativa

El Congrés de Robòtica Educativa (CdR-EDU 2018) tindrà lloc els dies 2, 3 i 4 de juliol de 2018 a Vic, al Campus de la Torre dels Frares de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Més informació aquí.

Jornada eXplora STEAM

El 5 de juliol de 2018 de 9.30h a 17.30h es celebrarà a Berga una jornada per explorar les STEAM al territori. Serà un bon moment per intercanviar recursos, tallers, grups de conversa, ponència: més informació aquí.

Més, al calendari de referència

En aquest calendari podreu veure de forma senzilla els diferents esdeveniments programats. D’acord amb el títol, no hi ha específicament de programació i robòtica educativa sinó que hi recullo d’altres que considero d’innovació educativa i TIC.


També us pot interessar: