El 2018 promet!

En aquesta primera entrada de l’any compartiré alguns aspectes tant generals com locals que crec que seran rellevants pel que fa a la programació i robòtica educativa. Feliç 2018!

Scratch 3.0

No podia començar d’una altra manera: el 2018 serà l’any de la nova versió de l’Scratch! D’acord amb el que van anunciar a l’Scratch2017BDX i el que trobem a la wiki de Scratch, està previst un primer llançament de la versió alpha per al primer trimestre de l’any.

De moment, el que sí podem fer és provar una primera versió de l’editor de Scratch 3.0 i accedir al repositori de GitHub.  Tant de bo tinguem novetats aviat!

La comunitat de Snap!

Com vaig explicar amb més detall a l’entrada Snap! per a petits, Snap! ve a ser l’Scratch per a Secundària. Aquest entorn té molt desenvolupada la part de nous blocs i funcionalitats més complexes però, a diferència de Scratch, manca la vessant de comunitat.

Per això, l’equip de Snap! està treballant per oferir un espai on trobar projectes compartits, connectar amb altres usuaris… i moltes altres novetats com l’editor d’imatge vectorial i de so!

I és que, com vaig dir després de l’Scratch2017BDX, el treball incansable que s’està fent amb Snap! i derivats com Beetle Blocks fa que sigui la millor opció després de l’Scratch.

Robòtica educativa

Es fa difícil preveure quins seran els robots educatius més populars perquè pràcticament cada setmana apareix una nova campanya de finançament col·lectiu: per ex. a Kickstarter o a Indiegogo.

És clar que sentirem a parlar de robots com Dash and Dot (i el nou Cue), Sphero (i el nou Sphero mini), Ozobot (i els nous evo i bit), UBTech (i els nous Jimu), Arduino… però destacaré 3 marques:

  • LEGO Education: si bé és cert que cada vegada trobem més alternatives interessants, crec que segueix sent el referent en robòtica educativa. Cada vegada veig més experiències amb WeDo 2.0, el kit d’introducció estrenat ara fa dos anys, i m’atreveixo a pronosticar que a finals de 2018 podríem tenir una nova versió del MINDSTORMS (EV4?): quines ganes!

  • Makeblock: de ben segur ja coneixereu aquesta iniciativa xinesa que en un inici va sorgir com a estadi previ a a Arduino amb mBot però que cada cop té propostes més diverses com Codey Rocky, Neuron o Airblock. Sense dubte, aquest any tindrem alguna novetat important.

  • Anki: el nom de la companyia no us sonarà i no us preocupeu si el robot tampoc: Cozmo encara no es distribueix al nostre país. Amb tot, crec que aviat començarem a sentir a parlar d’aquest entranyable robot programable amb Code Lab, l’app que han fet amb blocs tipus Scratch.

Esdeveniments educatius

Canviem de terç per parlar del que passarà a casa nostra. 2018 serà l’any de:

  • Jornada Programa: enguany celebrarem la 10a edició del que és el punt de trobada anual (com si es tractés del dinar familiar de Sant Esteve). Encara no sé la data exacta però per si les mosques jo de vosaltres reservaria el 12 i el 19 de maig.
  • ITWorldEdu: el 16 i 17 d’abril també farà 10 anys aquest congrés  sobre innovació tecnològica en l’àmbit educatiu. No és exclusiu de programació però cada any s’hi comparteixen experiències interessants.
  • Jornada TACArt: l’espai Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona) acollirà la 2a edició de la TACArt. Serà el 10 de març i novament serà un intercanvi d’experiències d’educació artística amb l’ús de tecnologia dins el món educatiu on Scratch segur hi té protagonisme!
  • Edcamps: al 2017 s’han dut a terme les primeres edicions de les trobades Edcamp i al gener ja trobem les segones, com el de Reus o Girona i d’altres que s’estrenen, com el de Navàs.
  • ScratchEdMeetup: hem tancat el 2017 amb 7 trobades i la idea és seguir amb aquesta cita mensual. La propera serà el 20 de gener al Punt Multimèdia de Sants, aviat més informació aquí.

Si ens fixem en els esdeveniments de l’any passat, hi haurà un grapat més que ja aniré afegint mica en mica en aquest calendari:

Scratch Challenge

Menció a part mereix l’Scratch Challenge 2018, concurs que vol fomentar l’aprenentatge de la programació, entre els docents i els alumnes, com a eina d’integració de les tecnologies a l’aula, mitjançant el desenvolupament de projectes a través del llenguatge Scratch, i premiar-ne les propostes​ ​més​​ reeixides.

La inscripció començarà el 16 d’abril però recomano que no us adormiu i comenceu a preparar-lo aquest segon trimestre. En aquesta entrada trobareu més informació!

Revista Robòtica & Educació

Al juny passat vam publicar Nova revista Robòtica & Educació, entrada que presentava el número 1 de Robòtica & Educació. Ben aviat arribarà el número 2 d’aquesta publicació gratuïta, fins aleshores podeu llegir (si no ho heu fet encara) el 0 i l’1!

També et pot interessar