Vídeos del curs Pensament computacional a Infantil i Primària

Entre el 16 i el 20 de juliol es va celebrar a València el curs d’estiu “Pensamiento computacional en Educación Infantil y Primaria” MEFP-INTEF-UIMP 2018. L’organització ha compartit 7 hores de vídeos: us ho expliquem!

El Ministeri d’Educació i Formació Professional junt amb la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) van organitzar una nova edició dels cursos d’estiu per a la formació permanent del Professorat.

En aquest marc van tenir lloc les sessions presencials del curs “Pensament computacional en educació infantil i primària” (programa). Una seixantena de docents van participar durant la setmana del 16 al 20 de juliol de 2018 d’aquest curs #codingfantil celebrat a València.

Introducció: Què és el pensament computacional

En aquest vídeo, alguns dels ponents (José Ignacio Huertas, Marcos Román, Patricia Flor i Pau Nin) i el director del curs (Jesús Moreno) reflexionem sobre el pensament computacional, a quines etapes es treballa i com s’avalua.

Aprofitant l’avinentesa, recomano dos documents recents (octubre 2018):

Introducció a la programació visual amb blocs

La primera sessió la vam impartir el José Ignacio Huertas, professor del IES Polígono Sur de Sevilla i cofundador de Programamos, i jo.

En aquest primer vídeo fem una introducció sobre la programació i reflexionem sobre els diferents enfocaments: més informació en aquesta entrada.

Apps i jocs per aprendre amb la programació

A la segona part posem el focus en què és Scratch i en com introduir-se amb l’entorn de programació. Si esteu llegint això i no teniu experiència amb Scratch, abans que intentar seguir l’explicació del vídeo (que no es veu del tot bé) us convidaria a iniciar algun dels cursos que hi ha enllaçats a On aprendre.

Creacions artístiques i storytelling interactiu

En aquest vídeo el José Ignacio i jo presentem alguns exemples de projectes que podem fer amb Scratch: creacions artístiques, narracions digitals i jocs de preguntes i respostes.

Us animo a veure el vídeo perquè hi trobareu algunes de les experiències que vaig desenvolupar a l’aula durant el curs passat. Als primers minuts provem l’editor vectorial de Scratch “hackejant” el gat i dibuixant polígons.

Entre el minut 39 i el 43 comparteixo l’experiència Històries de Sant Jordi amb Scratch i a partir del minut 52 expliquem com fer un joc de preguntes i respostes, base del projecte que hem fet recentment sobre les comarques.

Programació de videojocs

En aquest vídeo corresponent al segon dia del curs José Ignacio Huertas i Miguel Ángel Casado, professor del IES Nervión de Sevilla, mostren com crear un videojoc de naus espacials amb Scratch.

Connectant el món físic i digital

En aquesta ocasió Alejandra Sánchez, de Programamos, i Patricia Flor, mestra del CEIP Olivar de Quinto de Dos Hermanas, mostren el potencial de la placa Makey Makey en combinació amb Scratch.

No us perdeu aquest vídeo amb la varietat de projectes resultants del taller d’aquell mateix dia (i els tuits)! Aprofito per recordar que al blog també vam fer un recull d’Activitats amb Scratch i Makey Makey.

Avaluació del pensament computacional

En aquesta sessió de caire més teòric Gregorio Robles, professor de la URJC, i Marcos Román, de la UNED, van presentar eines d’avaluació del PC, com és el cas de Dr. Scratch.

Robots programables

Arriba el torn dels robots. Jorge Lobo, mestre del CEIP Lope de Vega de Madrid, i Chema González, del CEIP Gonzalo Fernández de Córdoba de Madrid, fan un repàs dels diferents robots seqüenciadors (com ara BEE-BOT o Escornabot).

Construint i programant robots

La Mariona Niell i el Jordi Freixenet, ambdós del grup UdiGitalEdu de la UdG, presenten en els primers 20 minuts el bagatge del projecte prenent com a referència els fonaments teòrics.

Tot seguit, mostren alguns projectes on s’estableix interacció entre el kit de robòtica LEGO WeDo i Scratch. Finalment, presenten el projecte Globalchangemakers com a exemple de proposta educativa de caire global on Scratch hi té un paper rellevant.

Pensament computacional sense ordinador

Ángeles Araguz, del CRIF Las Acacias de Madrid, i Miguel Ángel Casado mostren diferents propostes en què es treballa el PC sense ordinador (també conegudes com activitats unplugged): alguns exemples del treball desenvolupat al taller i els recursos presentats.

La tecnologia no és neutra

Jesús G. Barahona, de la URJC, reflexiona al voltant de les implicacions ètiques de l’ús de la tecnologia i la necessitat de formar ciutadans capaços de comprendre la naturalesa digital que els envolta. Una ponència que vaig poder seguir en directe i que us recomano: aquí trobareu les diapositives!

Per acabar

És d’agrair la feinada i dedicació de l’organització per enregistrar els vídeos, editar-los i fer-los accessibles a tothom. També vull aprofitar l’ocasió per donar les gràcies als organitzadors per haver-me convidat a participar com a ponent en el primer dia del curs (vídeos 1.1, 1.2 i 2).


Honestament, crec que el plantejament de les sessions és molt encertat i el desenvolupament va ser tot un èxit, així ho van posar de manifest les enquestes de satisfacció dels alumnes. En resum: us convido a veure els vídeos i estaré encantat d’intercanviar opinions sobre el pensament computacional!

Feu clic per veure la infografia més gran

També us pot interessar:

Font original de tot el contingut mostrat en aquesta publicació –