Quin curs 19/20 ens espera!

Arriba l’inici d’un nou curs i amb ell una nova oportunitat per portar Scratch a l’aula. En aquesta entrada repassem les darreres notícies i traiem les agendes per anticipar el que vindrà!

Setembre

ScratchEdMeetup – 28/9

Quina millor manera de començar el curs 19-20 que amb una nova trobada ScratchEdMeetup Barcelona? Reserveu la data: dissabte 28 de setembre de 10:00 a 13:00 h a Colectic (c. de l’Hospital, 56 de Barcelona)

Serà alhora la 1a reunió del Grup de treball Rosa Sensat sobre Programació i robòtica educativa. Feu clic a l’enllaç o la imatge per a més informació.

Novetats de Scratch

Engeguem motors! Com bé sabeu, al gener vam estrenar Scratch 3.0 així que si encara no us heu familiaritzat amb la nova versió ara serà un bon moment.

Targetes en català

Ja disposem de 10 paquets de Targetes Scratch 3.0 en Català amb els que podem proposar als alumnes reptes creatius com ara “I tu, què has fet aquest estiu?

Traient tot el suc a l’Scratch 3.0

Com veureu al vídeo sota aquestes línies, podem convertir emoticones en personatges. Dependrà del sistema operatiu*: si utilitzem iPad o tauleta Android, el mateix teclat desplegable inclou les emoticones; si ho fem des d’un ordinador Windows podem incorporar obrint el teclat virtual d’emojis prement les tecles símbol de Windows + punt; amb Mac es pot fer amb Ctrl + Command + espai.

*Informació actualitzada gràcies a l’Abel Martínez, autor de La ciència dels espies en aquest blog: merci Abel! 😀

Mireu també aquesta demostració i aquest altre tutorial sobre l’editor d’imatge vectorial de Scratch 3.0!

Scratch 3.0 en els diferents sistemes operatius

Scratch 3.0 també disposa d’una versió d’escriptori, Scratch Desktop. De moment, aquest editor fora de línia només està disponible per a Windows 10+ i macOS 10.13+.

Si a l’escola utilitzeu Chromebook estigueu atents perquè l’equip de Scratch està buscant usuaris que vulguin provar la 1a versió (alpha): ompliu aquest formulari per obtenir-hi accés.

I, per si fos poc, des de fa 10 dies disposem també de Scratch 3 Desktop per a Raspbian, el sistema operatiu del petit ordinador Raspberry Pi.

Document de suport en català

Aprofito per compartir de nou aquest recull de conceptes que us pot ser d’utilitat per iniciar-vos amb l’Scratch.

Accés al document o bé ja.cat/conceptes-scratch (fàcil de recordar)

ScratchJr

En la meva opinió, ScratchJr és la millor opció per a que infants d’entre 5 i 7 anys programin les seves històries i jocs interactius. En el procés, aprenen a resoldre problemes, dissenyar projectes i s’expressen de forma creativa amb l’ús d’un dispositiu.

ScratchJr és una app gratuïta només disponible en l’actualitat per a iPadstauletes Android, tauletes AmazonChromebook. L’equip de ScratchJr sempre ha considerat que, en aquestes edats, la interacció és millor en pantalles tàctils que no pas fent ús d’un ratolí. Per aquest motiu no trobem versió oficial per a ordinadors portàtils o de sobretaula. Ara bé, recentment una comunitat d’usuaris ha creat una versió no oficial per a Windows i Mac.

Mindplus.cc

L’Emili Escolà i l’Andrés Garcia ens han donat a conèixer mindplus.cc, entorn tipus Scratch 3.0 que reconeix les plaques micro:bit i Arduino.

Robòtica educativa

Makeblock ha anunciat un nou robot educatiu per als més petits: mTiny.

D’altra banda, DJI també ha presentat recentment el seu robot educatiu, RoboMaster S1.

Octubre

CodeWeek

Entre el 5 i el 20 d’octubre es celebrarà una nova edició de la CodeWeek, la setmana europea de la programació. Al blog en vam parlar fa dos anys i també l’any passat.

Enguany l’organització ha preparat un MOOC (curs en línia obert i massiu) en anglès que començarà el 16 de setembre.

Ada Lovelace Day

Dimarts 8 d’octubre també es celebrarà el Dia d’Ada Lovelace, amb el qual es busca augmentar els perfils de dones en STEM, oferir referents a les noies i donar suport a les dones que treballen en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Podreu veure el mapa d’esdeveniments,  consultar les directrius per organitzar-ne un i a Twitter #ALD19. Autoria imatge: Sydney Padua

Enllaç al vídeo 1 | Enllaç al debat

Formacions i cursos

A més, a l’octubre comencen un grapat de formacions per al professorat, com ara el curs telemàtic Scratch: creativitat i enginy a l’aula (16 d’octubre). Al cercador d’activitats trobareu altres cursos i formacions presencials (seminaris, tallers, etc).

Novembre

ERW2019

Entre el 15 i el 24 de novembre es desenvoluparà la setmana europea de la robòtica, un altre dels esdeveniments que any rere any compten amb una major participació. Trobareu un mapa dels esdeveniments i novetats amb l’etiqueta #ERW2019.

Desembre

L’Hora del codi

A l’últim mes de l’any té cabuda l’esdeveniment amb més repercussió global: la Computer Science Education Week. Com vaig explicar a l’entrada L’Hora del Codi 2017, a diferència dels anteriors, que són a nivell europeu, en aquest l’equip de Scratch hi aposta fort i es mobilitza especialment en aquestes dates.

Enguany es celebrarà entre el 9 i el 15 de desembre, setmana complicada abans de Nadal però almenys millor que l’any passat, quan va coincidir de ple amb els festius del 6 i 8 de desembre.

En qualsevol cas, ningú diu que no puguem participar la setmana abans o després: en aquesta entrada trobareu un resum de les propostes més interessants i a xarxes socials, #csedweek.

Gener

Postgrau FUdGIF

Comença l’any i amb ell el curs de postgrau Tecnologies Aplicades a l’Educació. Organitzat per la Fundació Universitat de Girona i Innova’t Educació, comptarà amb un primer mòdul dedicat a la Robòtica Educativa i Programació.

Febrer

FLL i FLL Jr

Al febrer es celebren molts dels tornejos FIRST LEGO LEAGUE i FLL Jr. El repte FLL d’aquesta temporada proposa observar com les ciutats i els edificis creixen, evolucionen i canvien. I per a FLL Jr., explorar les necessitats i els reptes de la comunitat.

Per a més informació sobre les competicions de robòtica educativa us convido a llegir aquesta entrada al blog.

YoMo

Del 25 de febrer a l’1 de març es celebrarà una nova edició del YoMo! Està dirigit als estudiants però, si fan com l’any passat, també hi haurà tallers a la tarda per a docents.

Març i abril

Coincidint amb l’arribada de la primavera es concentren bona part dels esdeveniments educatius.

Al juny de 2018 vaig publicar en aquest blog Primavera Scratch compartint i aprenent, una entrada que us servirà com a referència de les jornades, congressos i demés que es faran. També anirem actualitzant el calendari.robots.cat

Maig

JPRE20

I ja al maig arribarà la cita imprescindible: la Jornada Programa! Per anys passats, imagino que serà el dissabte 23 de maig, però encara falta confirmació per part de l’organització.

Per cert, us animo a repassar de nou el programa de la JPRE19 ja que en molts casos trobareu les corresponents presentacions.

Scratch Day

Al maig també es celebrarà arreu el Dia de l’Scratch! En aquesta entrada del blog trobareu més informació.

Juny

Scratch Challenge

Cap al final de curs arribarà la cerimònia dels mSchools Student Awards i, amb ells, el repte de l’Scratch Challenge 2019-2020. Si voleu saber-ne més us convido a visitar aquesta entrada al blog.