El curs 18/19 amb Scratch

Arriba l’inici d’un nou curs i amb ell una nova oportunitat per portar Scratch a l’aula. En aquesta entrada compartiré algunes idees que espero siguin d’utilitat i també cursos i d’altres oportunitats per aprendre: som-hi!

Cada aula és un món

Hi ha qui treballa amb l’Scratch a Primària, d’altres a Secundària o fins i tot amb adults; en horari curricular, com a extraescolar o en família a casa; i a l’aula? en gran grup o amb mitja classe, per racons o ambients… per això, no seré jo qui digui com i quan usar Scratch.

El que sí trobo és que el plantejament serà diferent amb alumnes que tot just descobreixen aquest entorn de programació d’altres que ja tinguin experiència. Per exemple, acostumem a recomanar que l’Scratch s’introdueixi a tercer de Primària amb les targetes de Scratch: primer amb les d’inici i després amb les de jocs, que són propostes creatives que ocupen, com a poc, 11 hores de classe.

Però, insisteixo, no tenim perquè començar a tercer ni seguir el plantejament de targetes. Potser voleu seguir l’estructura del curs de l’Scratch (més informació), que tot just estrena els mòduls 4 i 5. O potser, lector/a, ets monitor/a d’extraescolars i tens clar que voleu anar pel camí de la creació de videojocs: les opcions són inmenses!

Amb tot, vull aclarir que a ScratchCatalà no trobareu una guia ‘tancada’ d’activitats seqüenciades en sessions; en canvi, sí un grapat de recursos com aquesta presentació, el recull de conceptes o  videotutorials enllaçats a la secció On aprendre.

Scratch 2.0 o Scratch 3.0

Vet aquí un dilema que ens trobem enguany. D’acord amb les previsions, Scratch 3.0 es farà oficial el 2 de gener de 2019. A partir d’aquell moment, l’editor de Scratch es mostrarà renovat, com vaig comentar a la darrera entrada i com veureu aquí.

Així doncs, com ens afecta aquest canvi a mig curs?

  • Podem començar amb Scratch 2.0 i enllaçar amb Scratch 3.0. Aquesta és l’opció que veig més natural si els alumnes ja tenen experiència amb Scratch.

  • Podem esperar al gener i treballar directament amb Scratch 3.0. Sé d’alguns mestres que en cursos anteriors han volgut esperar al 2n trimestre per començar amb la programació, dedicant el 1r a l’adaptació del grup al curs. De fet, és interessant fer unes primeres sessions “unplugged”, amb l’Hora del Codi i amb apps i jocs breus al 1r trimestre per després passar a l’acció amb Scratch.

  • Podem treballar durant el 1r trimestre amb la versió beta de Scratch 3.0. Donat que l’editor es mostra en fase de proves, no podrem iniciar la sessió i per tant caldrà descarregar els projectes a l’ordinador (o, en cas que siguin compartits, en un llapis de memòria). D’aquesta manera, al gener ja estaran habituats al nou entorn i només caldrà pujar els projectes fets en el compte d’usuari corresponent.

Per descomptat, no són opcions tancades i podem fer les activitats del cas 2 també en l’1 i el 3… ja m’enteneu!

Comptes d’usuari i de docent

Scratch permet utilitzar l’editor fora de línia o l’editor en línia sense iniciar la sessió, tot descarregant els projectes en un llapis de memòria. Ara bé, deixem passar l’oportunitat que participin en la comunitat de Scratch.

Fer el registre gratuït d’un compte permet compartir els projectes al lloc web de Scratch i interaccionar amb els publicats per altres membres. Es plantegen dues possibilitats: el compte individual i el compte com a alumne creat per un docent.

Us convido a llegir l’entrada Comptes de docent a Scratch, que he actualitzat avui mateix.

Comptes de docent a Scratch

Oportunitats per aprendre

Estàs interessat/da en aprendre Scratch? A la secció On aprendre trobareu un recull de materials i cursos tant telemàtics com presencials.

Ara fa un any parlava del pla STEMcat / STEAMcat. Al juliol es va anunciar la convocatòria per a un projecte d’innovació i tot just la setmana passada es va anunciar la convocatòria de formacions.

Com veureu al peu de la imatge (que podeu ampliar fent clic al damunt), entre l’oferta de formacions per al professorat trobem els cursos telemàtics Scratch: creativitat i enginy a l’aula / Aprofundiment.

També estan previstes formacions presencials, com les que apareixen si cerqueu Scratch aquí: a Les Corts, a Badalona, a Sant Adrià del Besòs, a Santa Coloma de Farners, a Montmeló; cercant altres conceptes clau també he trobat: a Olot, a Puigcerdà, a Vilablareix, a Reus, a El Vendrell, a Tortosa, a Les Corts, a Sarrià-Sant Gervasi, a Nou Barris, a Sant Martí, a Badalona, a Santa Coloma de Gramenet, a L’Hospitalet de Llobregat,  a Gelida, a Alella, a Viladecans, a Gavà, a Puigcerdà, a El Pont de Suert, a Girona, a Tarragona, a Lleida

Si sou monitors de lleure i voleu formar-vos en programació i robòtica educativa, de ben segur que aviat sortiran noves convocatòries del curs de bitbot.cat: més informació aquí.

Per descomptat, aquest curs seguirem amb les trobades ScratchEdMeetup! La primera del curs serà el pròxim dissabte 22 de setembre de 10 a 13h: més informació aquí!

I, relacionat amb les trobades, pots unir-te al grup de treball sobre programació i robòtica educativa! Al setembre informaré millor de les expectatives per al curs que comença.

Si trobeu a faltar algun material o curs o bé teniu dubtes, contacteu amb mi a través de xarxes socials: Twitter o NOU compte a Instagram!