Comença el curs amb novetats

En aquesta publicació vull explicar moltes coses sobre l’inici de curs i intentaré fer-ho el més concís i planer possible. Abans, però, m’agradaria dir que si trobeu algun error m’ho feu saber i que si ho trobeu interessant ho compartiu: gràcies!

Imatge extreta d’aquest tuit

Assignatura obligatòria?

Al març, El Objetivo de La Sexta va dedicar un programa a la TecnoRevolución. En un moment de l’entrevista es va mostrar en pantalla “Cataluña incluirá programación en 3º de Primaria el curso que viene” (vídeo).

Això no és cert: en l’actualitat els centres educatius catalans no han d’ensenyar programació com a assignatura obligatòria en cap etapa ni curs; si bé en altres indrets sí ha succeït (complint amb les prediccions), el que va aparèixer per TV es tracta d’una confusió.

Pla STEMcat

El que sí és cert és el Pla STEMcat, que el M. Hble. Sr. Carles Puigdemont va anunciar a finals de febrer:

El Govern ha aprovat la creació del grup de treball interdepartamental que ha d’elaborar el Pla STEMcat d’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques per promoure un augment en l’interès per aquests estudis. L’acord estableix que el grup de treball STEMcat ha d’elaborar el pla amb l’objectiu que aquest es pugui desplegar a les aules a partir del curs 2017-2018.

Coincidint amb l’inici de curs, ahir mateix l’Hble. Sra. Clara Ponsatí va informar en roda de premsa (diapositiva 14) que, en el marc de la formació dels docents, el Pla STEMcat és un recurs prioritari en la transformació educativa. Ara bé, a dia d’avui l’elaboració d’aquest Pla encara està en desenvolupament, així que haurem d’esperar un nou anunci per conèixer amb detall de què es tracta.

bitbot.cat

En la mateixa línia, amb l’objectiu d’impulsar la millora de la competència digital dels joves i promoure el creixement de les vocacions tecnològiques s’ha creat el portal bitbot.cat.

La Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, impulsa el programa bitbot.cat que neix amb la finalitat de promoure l’oferta extraescolar d’activitats en l’àmbit de la programació i la robòtica a Catalunya.

 

Portal Programació i Robòtica Educatives

Com vam anunciar a principis de juliol, El Departament d’Ensenyament ha presentat el lloc web Programació i robòtica educatives | Scratch, App Education i més.

Precisament un dels continguts que hi trobem, el curs de l’Scratch, em valdrà com a introducció de la següent secció.

Començar amb Scratch

Com sabeu, aquest 2017 celebrem els 10 anys de Scratch. Avui dia trobem molts continguts a la xarxa i en paper per aprendre a programar amb aquest recurs educatiu. A les seccions de ScratchCatalà On aprendre? i Comunitat Catalana trobareu un recull d’enllaços de tot tipus que poden ser d’utilitat en cas que vulgueu introduir-vos en aquest món.

Si sou mestres de cicle mitjà o superior de Primària o professors de primer cicle d’ESO i voleu introduir-ho en el vostre context, no us perdeu el Curs de l’Scratch.

A la columna esquerra trobareu tres mòduls (tot just aquesta setmana han incorporat el tercer) que engloben un total de 36 sessions.

Amb el propòsit d’ajudar als educadors/es que volen iniciar-se amb l’Scratch, he fet un recull de conceptes. Es tracta d’una primera versió, per aquest motiu agrairé que m’informeu si trobeu alguna errada.

Accés al document

Trobades i grup de treball

He deixat pel final la notícia que em fa més il·lusió.

Com sabeu, fa uns mesos vam començar les trobades ScratchEdMeetup (publicacions en el blog). Aquest proper curs les mantindrem: de 10h a 13h el tercer dissabte de mes, a menys que les circumstàncies ens facin canviar de setmana.

La primera trobada del curs serà el dia 16 de setembre a La Lleialtat Santsenca. Com sempre, l’assistència és gratuïta i aquí trobareu més informació: us hi esperem!

Però això no és tot! Gràcies a la col·laboració entre l’Associació Rosa Sensat i l’Associació Espiral, aquest setembre engeguem un grup de treball al voltant de la programació i la robòtica educativa.

Com veureu a la pàgina de grups comuns de l’Associació Rosa Sensat, pretén ser un intercanvi d’experiències on s’empren entorns de programació i de robòtica educativa. En un sentit més ampli, reflexionem al voltant de la introducció de les tecnologies creatives en els diferents contextos educatius i com participen en el desenvolupament, seguiment i avaluació de la competència digital.

Ser membre del grup és gratuït i qualsevol mestre o professional de l’educació en pot formar part; donat que es tracta d’un grup comú, inclou totes les etapes educatives i hi sou convidats, sigui quin sigui el nivell o el punt de partida.

El grup de treball està reconegut pel Departament d’Ensenyament i, en conseqüència, els docents que així ho desitgin podran acreditar 30 hores de formació permanent.

Per obtenir el reconeixement només caldrà participar en les trobades mensuals que anirem fent al llarg del curs (les mateixes que comentàvem en la secció anterior) i ser part activa del grup que constituirem. Si teniu dificultat per assistir a les trobades però encara així voleu formar part del grup de treball feu-m’ho saber i veurem si podeu obtenir igualment el reconeixement de les hores.

L’eina dissenyada per demanar informació sobre el grup de treball és aquest formulari. Us engresqueu a participar? 🙂

Una resposta a «Comença el curs amb novetats»

Els comentaris estan tancats.