Comptes de docent a Scratch

En aquesta publicació tractaré la gestió dels alumnes amb Scratch, una de les qüestions que sovint generen dubtes entre els docents. Donat que existeixen diferents criteris al voltant de com dur-ho a terme, veurem algunes opcions abans de parlar pròpiament dels comptes de docent a Scratch.

Cal que els alumnes creïn un compte?

No és imprescindible, ja que tant la versió en línia com l’editor fora de línia de Scratch 2.0 permeten crear projectes sense registre previ i desar-ne una còpia en fitxer SB2. Per això, sé d’algunes escoles en què cada alumne utilitza el seu llapis de memòria com a eina de treball.

Si bé no és necessari, jo soc partidari que cada alumne tingui un usuari a Scratch perquè els permet participar en la comunitat, és a dir, compartir els projectes al lloc web de Scratch i interaccionar amb els publicats per altres membres.

Es plantegen dues possibilitats: el compte individual i el compte com a alumne creat per un docent. En els dos casos és totalment gratuït.

Compte individual a Scratch

Es tracta de l’opció més comuna i l’única via abans que l’equip de Scratch presentés els comptes de docent.

Per crear el compte individual omplirem el formulari que apareix quan fem clic a l’apartat Uneix-te a Scratch de la pàgina principal. Aspectes a tenir en compte:

  • En el procés de registre cal facilitar una adreça de correu electrònic. En el cas de menors de 13 anys, Scratch sol·licita l’adreça d’un dels pares o tutor legal.
  • Després de fer el registre, ens demana confirmar l’adreça fent clic a l’enllaç que hi ha al correu electrònic rebut. Això és necessari si volem compartir i fer visibles els projectes creats per l’usuari.
  • Si teniu dubtes al voltant de la política de privacitat dels comptes de Scratch podeu accedir a la pàgina de Preguntes Freqüents: recordeu que està traduïda al català, si no es mostra per defecte aneu al peu de la pàgina per canviar l’idioma.

Compte d’alumne i docent a Scratch

El compte d’alumne està directament vinculat amb el compte de docent, per això començarem per aquest:

Els comptes de docent de Scratch són uns comptes d’usuari especials a Scratch que tenen accés a opcions addicionals per facilitar la creació i gestió de comptes d’estudiants.

D’aquesta manera aquest compte ofereix als mestres, professors i altres educadors les següents característiques addicionals:

  • La capacitat de crear comptes dels estudiants.
  • L’administració i organització de projectes dels alumnes en els estudis.
  • La supervisió dels seus comentaris.

Quan un educador utilitza un compte de docent de Scratch per crear diversos comptes dels estudiants alhora, els alumnes no estan obligats a proporcionar una adreça de correu electrònic per a la configuració del compte.

Per tant, donat que els comptes dels estudiants no utilitzen adreces de correu electrònic úniques, al confirmar l’adreça de correu electrònic de docent permetem l’ús compartit per tots els comptes de classe.

Actualment el compte de docent permet crear diferents classes; aquestes no són totalment privades, sinó que mostren un perfil públic com aquest exemple.

Els comptes de docent tenen certes limitacions a dia d’avui: una classe només pot tenir associat un compte de docent, i un estudiant només pot formar part d’una classe.

Com puc demanar un compte de docent?

Per sol·licitar un compte de docent, accedirem al formulari. Cal tenir en compte que haurem d’esperar un dia perquè l’equip de Scratch revisa manualment el registre de comptes per verificar que el creador del mateix és un educador.

En aquest vídeo l’equip de Scratch mostra les diferents funcionalitats dels comptes de docent, com ara la creació d’alumnes o la supervisió dels comentaris.

Trobareu resposta a altres preguntes a la secció Preguntes freqüents FAQ del compte de docent de Scratch.

Actualització – agost 2018

Nom d’usuari

Quan creem un compte, sigui del tipus que sigui, l’identificador principal és el nom d’usuari. Donat que s’associa a l’adreça URL scratch.mit.edu/users/ , no podrem canviar-lo. L’adreça de correu associat sí, la contrasenya també, però el nom d’usuari en sí no. Per això, cal tenir en compte:

  • D’acord amb la política de privacitat, Scratch demana als usuaris que evitin utilitzar els neus noms reals o alguna altra informació que els pugui identificar. Això més aviat ho entenc com “no posis el teu nom i cognoms”, sé de molts usuaris amb el nom i algun nombre o paraula que els agradi.
  • Eviteu que es deixin portar per una moda passatgera de la que després es puguin avergonyir (si més no, feu-los entendre que això pot passar en un futur!).
  • Si especifica l’edat o el curs actual en el nom, aviat perdrà sentit. Fer constar l’any de naixement seria identificatiu segons el 1r punt… però al final, res impedeix que ho puguin fer si així ho volen.

Què trio: compte individual o d’alumne?

Com he comentat, el compte individual és l’opció més comuna i la que triarem per a un ús particular. Ara bé, si sou un docent i, en especial, mestre/a de Primària, penso que el compte de docent és el vostre millor aliat.

I és que no cal facilitar una adreça de correu electrònic (és el cas del compte individual) per a cada compte d’alumne que, a més, en menors de 13 anys hauria de ser l’adreça d’un dels pares o tutor legal.

No: el compte de docent pot crear tants comptes d’alumne com vulgui sense necessitat d’indicar cap altra adreça de correu electrònic que no sigui la principal, la del docent. En conseqüència, si algun dels alumnes oblida la contrasenya del compte, el mateix docent pot restablir-la.

És possible que els vostres alumnes disposin d’un compte de correu del mateix centre. En aquest cas, seria decisió del propi claustre permetre que cada alumne creï un compte individual amb la seva adreça de correu educatiu; l’única consideració que se m’acut és que si són menors de 13 anys estarem fent cas omís a la política de Scratch (si més no, no ho contempla). Però trobo interessant fer-ho així, donades les limitacions del compte de docent.

Les limitacions del compte de docent

Hem parlat dels avantatges del compte docent però també és important conèixer les seves limitacions. Avui dia, aquesta funcionalitat no és prioritària per a l’equip de Scratch (com sí ho és, per exemple, Scratch 3.0) i això fa que en alguns moments ens trobem lligats de mans.

  1. Tot compte d’alumne estan associats a una classe específica. Posem per cas que l’escola té tres línies; el més normal és que des del compte de docent creem tres classes i en cada una d’elles generem els comptes d’estudiants.

Si al curs següent les classes es mantenen amb els mateixos alumnes, cap problema: és possible canviar el nom de la classe. Ara bé, si fem barreja de grups, no podrem moure els alumnes d’una classe a una altra. A dia d’avui, no està implementada aquesta funcionalitat.

Què podríem fer per evitar-ho? Crear un compte de docent de l’escola o de l’etapa educativa des del que es generi una “classe de Scratch” per a tot el curs. Ara bé, si un estudiant repeteix curs haurà de perdre el seu usuari perquè, al no poder-lo moure, quedaria associat a un grup que no és el seu.

Com vaig explicar aquí, a la meva escola vam optar per crear usuaris, enlloc de comptes individuals, de grups de treball (3 alumnes) amb un codi concret per al nom d’usuari (inicials escola + curs + classe + núm. grup) i la mateixa contrasenya per a tots.

D’aquesta manera, cada vegada que vam refer els grups de treball, tres alumnes es feien càrrec d’un compte diferent. El curs vinent passaran a una altra classe i “heretaran” nous comptes.

I aleshores perden els projectes? En aquest cas sí, i la manera de mantenir-ne una còpia és desar-lo en un llapis de memòria. Aquesta opció no és bona perquè fa que perdi sentit el sentiment de Scratcher que participa en la comunitat.

Per tant, ens veiem condicionats a diferenciar entre el treball a classe en grup amb un compte d’alumne compartit i el que puguin fer ells lliurement a casa amb un compte individual, que al final és l’objectiu a nivell de creació pròpia i comunitat.

Tant de bo l’equip de Scratch, un cop fet el llançament de Scratch 3.0, reprengui el desenvolupament dels comptes de docent i de cara al curs vinent tot plegat resulti més senzill de gestionar. Des d’aquí seguirem informant!