Competicions de robòtica educativa

RoboCAT, RoboCupJunior, FLL, WRO, VRC, STEAM Challenge, Copa Makeblock, ROBOLOT, Robotseny, HEBOCON… Si aquests noms us sonen a xino: benvinguts! Avui farem un repàs per les principals competicions de robòtica per a infants, joves i no tan joves. 3, 2, 1: comencem!

Generacions i generacions de robots

Sabíeu que els primers concursos de robòtica a Catalunya es van dur a terme a principis dels 90? Com recorda el Toni Ferraté en l’entrevista a Robòtica & Educació, fa 25 anys que es celebren i en els darrers temps han esdevingut un fenomen.

Hi ha qui no és gaire partidari d’aquest tipus d’esdeveniments però, en la meva opinió, és important conèixer-los tots per valorar les particularitats de cada un d’ells i, finalment, el propòsit educatiu que pretenen transmetre.

Soc conscient que els termes “competició” o “concurs” tenen diferents interpretacions i que alguns s’estimen més parlar de “campionat”, “torneig” o “celebració”, per això m’agradaria que enteneu que aquí les generalitzi com a “competicions” només pel fet que això facilita l’associació d’idees.

Prego no es molesti ningú per l’ordre d’aparició o les descripcions: amb la millor de les intencions (i conscient que no ho sé tot), el meu propòsit serà destacar-ne els aspectes més singulars de cada una i convidar-vos a visitar els corresponents llocs web per a que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

RoboCAT

La RoboCAT és el Campionat de Robòtica de Catalunya. Està organitzat per l’associació El Racó dels Robotaires, amb la col·laboració de l’ajuntament de Platja d’Aro, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i FPdGi.

Hi trobem diferents categories (Primària, Secundària i Adults) i cada equip, d’un màxim de 4 membres, pot presentar un robot construït amb els materials que es desitgi i programat utilitzant qualsevol plataforma.

 

En cada edició el camp de la RoboCAT s’inspira en un personatge o indret del territori català. La RoboCAT 2018 s’inspira en la comarca de la Garrotxa. Com s’explica a les bases, cal fer una inscripció d’entre 25 i 35 € per equip. Si voleu participar-hi, encara sou a temps ja que les fases territorials es faran a l’abril i la gran final el 5 de maig a Platja d’Aro.

RoboCupJunior

La RoboCupJunior és un projecte de robòtica educativa per a que estudiants de fins a 19 anys treballin de manera col·laborativa com a equip per dissenyar, crear i programar robots que resolguin problemes quotidians.

Hi trobem tres modalitats diferents: Rescue, Soccer i On Stage. La més singular és la darrera, en la que els robots han de fer un espectacle a l’escenari, com ballar, cantar o fer un show de caire artístic.

Si bé es celebren esdeveniments internacionals (lloc web oficial) des del 1998, fins el 2017 només es feia la final nacional a Madrid. Enguany, igual que l’any passat, es celebrarà la RoboCupJunior BCN Contest dissabte 14 d’abril al barri de Sants de Barcelona.

Com també passa a RoboCAT, els equips (d’entre 2 i 5 participants) poden participar amb la plataforma de robòtica que desitgin. En el cas de la RoboCupJunior la inscripció és gratuïta.

FIRST LEGO LEAGUE

FIRST LEGO League (FLL) és un repte internacional que desperta l’interès dels joves per la ciència i la tecnologia. La FLL és “Molt més que robots!” perquè convida els equips a descobrir la diversió i l’emoció en la ciència i la tecnologia proposant un nou desafiament relacionat amb una temàtica o problemàtica actual.

A la FIRST LEGO League hi participen joves de 10 a 16 anys; per a nens i nenes d’entre 6 i 9 anys trobem el repte FIRST LEGO League Júnior. L’única tecnologia permesa és la de LEGO® MINDSTORMS®.

 

Es tracta del repte més conegut i popular al nostre país i a partir de la setmana vinent comencen els tornejos microFLL, previs als classificatoris a la gran final nacional que donarà accés a participar als tornejos internacionals. Amb tot, les inscripcions ja estan tancades, com veureu en aquesta pàgina.

World Robot Olympiad

La World Robot Olympiad (WRO) és una competició de robòtica educativa d’àmbit internacional que cada any proposa diversos reptes. Cada equip ha d’escollir aquell que més li apassiona i construir un robot innovador.

La WRO es desenvolupa amb els kits de robòtica de LEGO® MINDSTORMS® i proposa diferents reptes independents: Regular, Football i Open. El principal és el repte Regular, amb diferents categories en funció de l’edat i coneixements dels participants; entre els trets més rellevants trobem que els equips munten el robot el mateix dia de la competició.

Tot just aquesta setmana s’ha presentat la temàtica dels reptes d’enguany i, per tant, podeu començar a preparar la competició fins la celebració dels primers tornejos a la primavera. La inscripció per cada equip (de 2 o 3 participants) és de 60€.

VEX Robotics Competition

La VEX Robotics Competition (VRC) és una competició de robòtica educativa d’àmbit internacional que es caracteritza per utilitzar el sistema propi de VEX Robotics.

D’acord amb l’edat dels participants (equips de 4 a 8 membres), trobem tres categories: VRC IQ (de 8 a 14 anys, amb material de VEX IQ); VRC Middle & High School (de 12 a 18 anys, amb material de VEX EDR); i VRC U (de 18 a 23 anys, també amb VEX EDR).

De totes les competicions que presento, probablement sigui la menys coneguda i, diguem-ne, la més exclusiva ja que per participar-hi cal un material molt específic. No obstant això, aquells qui han decidit apostar-hi m’han fet saber que estan molt satisfets amb l’experiència. Aquí trobareu els tornejos d’enguany.

STEAM Challenge i COPA MAKEBLOCK

Els robots de Makeblock (en especial mBot i Ranger) cada vegada són més freqüents. Al nostre país hi ha diferents distribuïdors, i dos d’ells (Makeblock.es i Atlantis Internacional) han volgut anar més enllà amb la creació de les respectives competicions.

L’STEAM Challenge és un campionat de robòtica en línia, és a dir, que la participació passa per presentar un vídeo enlloc de celebrar una jornada. S’han plantejat dos reptes, Animal de companyia i Autobot, en dues categories: Junior (fins a 12 anys) i Senior (a partir de 13).

D’acord amb les bases, els equips (màxim 5 membres) que ho desitgin tenen fins el 15 de febrer per realitzar la inscripció gratuïta.

La Copa Makeblock Atlantis és una competició d’àmbit estatal de robòtica educativa per a infants i joves d’entre 6 i 16 anys, que fomenta l’aprenentatge STEM. Té com a protagonista el robot mBot, amb el que es desenvolupen els tres reptes plantejats.

El passat 4 de juny de 2017 es va celebrar la 1a edició al CosmoCaixa de Barcelona i a hores d’ara encara no s’han anunciat les bases de l’edició del 2018.

ROBOLOT i Robotseny

La ROBOLOT és un dels esdeveniments més veterans i coneguts de robòtica educativa a Catalunya. El 2018 es celebrarà la 17a edició i previsiblement repeteixin els concursos de l’any passat: en aquesta pàgina trobareu la informació de les diferents modalitats. Notícia InfoK

Per la seva banda, la Robotseny és en sí tot un projecte educatiu del Baix Montseny que impulsa la competència tecnològica i la robòtica a l’aula. Es tracta d’un model a seguir que cada vegada compta amb la implicació de més equips docents i la col·laboració de més entitats de la zona. Notícia TV3

També vull fer esment de dues competicions que s’han desenvolupat durant uns anys però en l’actualitat estan aturades (qui sap si es reprendran!): parlo de l’AESSBot, de l’associació d’estudiants de la UPC AESS, i la ClauTIC League.

HEBOCON

No volia deixar passar l’oportunitat d’incloure les HEBOCON (explicació feta per Jorge Lobo), una competició en la que robots cutres que amb prou feines poden moure’s i mantenir-se d’una peça, d’alguna manera se les arreglen per participar en combats maldestres i estranys.

A Catalunya només em consta que s’hagi celebrat una HEBOCON fins el moment: va ser a finals del 2016 al Soko i tant de bo aquest 2018 ens engresquem a repetir l’experiència, ja sigui coincidint amb la Maker Faire o amb alguna de les trobades ScratchEdMeetup!

Bonus track: Scratch Challenge

Si bé no és pròpiament de robòtica educativa, aprofito per recordar que està en marxa l’edició de 2018 de l’Scratch Challenge, concurs en el que infants i joves creen i comparteixen projectes amb Scratch. Hi participareu?

Scratch Challenge 2017-2018