Code Week, Ada Lovelace, Bebras, ERW2018 i L’Hora del Codi

A l’octubre, novembre i desembre es concentren els principals esdeveniments internacionals sobre programació i robòtica educativa: Code Week, Ada Lovelace, Bebras, ERW2018, L’Hora del Codi… els coneixeu tots?

Code Week 2018

De la setmana europea de la programació en vam parlar al blog fa just un any a l’entrada Arriba la Code Week 2017! (feu clic a l’enllaç per a més info)

Enguany serà entre el 6 i el 21 d’octubre: participeu-hi amb les vostres activitats i compartiu-les en el mapa que hi ha al lloc web de Code Week i a xarxes amb l’etiqueta #CodeWeek!

Proposta: com he comentat a Twitter, jo us animo a provar Code Boogie amb alumnes de Primària i Compute It! amb Secundària. Feu clic aquí per veure els vídeos on ho explico!

Dia d’Ada Lovelace

M’he assabentat d’aquest esdeveniment gràcies a la Xaxa Punt TIC. El Dia d’Ada Lovelace busca augmentar els perfils de dones en STEM, oferir referents a les noies i donar suport a les dones que treballen en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Aquest 2018 serà el 9 d’octubre: si us voleu sumar a la diada podeu consultar les directrius, el mapa d’esdeveniments com aquest que es farà a Barcelona i seguir l’etiqueta #ALD18.

Proposta: A la meva escola, els #RoboCor donarem a conèixer la figura de l’Ada Lovelace als alumnes de Primària amb la projecció d’aquest vídeo. Què us sembla a vosaltres?

També us convido a veure aquest debat (vídeo de 100 minuts) celebrat a Madrid en motiu del dia d’Ada Lovelace de l’any passat.

Bebras Contest

Com vaig explicar a l’entrada Bebras Contest 2017, el repte Bebras engresca a més d’un milió d’estudiants però la xifra de participació a Catalunya és molt baixa.

Enguany està previst que es farà arreu entre el 12 i el 16 de novembre, però la pàgina en català encara no s’ha actualitzat i, sincerament, no sé si es manté respecte l’any passat.

ERW2018

La setmana europea de la robòtica és un altre dels esdeveniments que any rere any compten amb una major participació.

Anoteu la setmana entre el 16 i el 25 de novembre, trobareu un mapa dels esdeveniments i novetats amb l’etiqueta #ERW2018.

L’Hora del Codi 2018

Per últim, l’esdeveniment amb més repercussió global: la Computer Science Education Week. Com vaig explicar a l’entrada L’Hora del Codi 2017, a diferència dels anteriors, que són a nivell europeu, en aquest l’equip de Scratch hi aposta fort i es mobilitza especialment en aquestes dates.

El problema per a nosaltres són les dates: donat que es celebrarà entre el 3 i el 9 de desembre, coincideix de ple amb la setmana curta de tres dies pels festius del 6 i 8 de desembre.

En qualsevol cas, ningú diu que no puguem participar la setmana abans o després: en aquesta entrada trobareu un resum de les propostes més interessants i a xarxes socials, #csedweek.

Altres oportunitats en les que participar

Els qui em coneixeu sabeu que mai acabaria de dir propostes i convocatòries que sorgeixen… A continuació comparteixo algunes altres oportunitats, de les que potser en parlo amb més detall en una nova entrada:

  • STEAMcat: avui, 30 de setembre, és l’últim dia per presentar l’avantprojecte dels projectes d’innovació STEAMcat.
  • YoMo: festival que es celebrarà entre el 26 de febrer i l’1 de març 2019. Inscripcions fins el 5 d’octubre
  • Científics en joc. 3a edició del Concurs Escolar de Disseny de Videojocs Científics de Catalunya. Inscripcions fins a l’11 d’octubre
  • Scratch Challenge. A mitjans d’octubre s’anunciaran les bases d’aquest concurs i la resta dels mSchools Student Awards.
  • Global Changemakers. Nova iniciativa de participació entre escoles de diferents països.