Bebras Contest 2017

Bebras és una iniciativa internacional que té com a objectiu promoure la informàtica i el pensament computacional entre els estudiants de totes les edats. L’edició d’enguany d’aquest concurs comença demà: engresqueu els vostres alumnes a participar-hi!

D’entrada he de ser honest: no conec gaire els detalls d’aquesta iniciativa, per aquest motiu prendré com a referència la publicació del José Ignacio Huertas a Programamos. També els materials que van preparar el Manel Martínez i el Carlos Giménez en motiu del taller que van fer l’any passat al Congrés Català d’Educació Matemàtica C2EM.

 

Què és Bebras?

Com hem dit, Bebras és una iniciativa internacional que té com a objectiu promoure la informàtica i el pensament computacional entre els estudiants de totes les edats.

Per aconseguir aquest objectiu, l’organització proposa anualment un repte anomenat Bebras Contest, què consisteix en una prova que pot ser realitzada per qualsevol estudiant amb ajuda de mestres i professorat, que actuen com a supervisors.

Aquests reptes es fan des del 2004, havent assolit l’any passat la participació de més de 34 països de tot el mon i amb una participació de més de 1.610.000 alumnes.

La prova, per tant, es fa anualment: enguany serà entre el 6 i el 19 de novembre. A Espanya el representant és el Javier Bilbao, de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), mentre que a Catalunya ho és l’Enric X. Martín (FIB/UPC).

 

Com és el repte?

Aquest repte es desenvolupa en diferents aspectes de la informàtica: lògica, disseny i comprensió d’algoritmes, codificació i descodificació de dades, estructura de dades, informàtica i societat, etc.

Algunes dades d’interès de les Bebras Contest:

 • El concurs dura 45 o 50 minuts i consta d’entre 12 i 15 qüestions.
 • No és necessari cap coneixement previ en informàtica.
 • El concurs es realitza en quatre nivells diferents:
  • 5è i 6è de primària [benjamí]
  • 1r i 2n de secundària [cadet]
  • 3r i 4t de secundària [júnior]
  • 1r i 2n de batxillerat [sènior]
 • El concurs es pot realitzar en qualsevol moment al llarg de les setmanes del 6 i 13 de novembre, quan es consideri millor.
 • Els exercicis són accessibles durant tot l’any, motiu pel qual poden ser un material encertat per explicar certs conceptes en qualsevol moment del curs.
 • Els alumnes disposen dels seus resultats i els professors poden obtenir els resultats de tots els seus alumnes, per extreure’n conclusions.

 

Com participar-hi?

Per participar en el concurs Bebras els centres han de registrar-se a través del portal Bebras Espanya. A la cantonada superior dreta trobareu l’enllaç a un formulari que cal omplir amb les dades del centre i del professor que serà responsable o contacte entre Bebras i el centre.

 

Vincle amb Scratch

Com bé posen de manifest el Manel i el Carlos en aquesta diapositiva de la presentació enllaçada anteriorment, aquest tipus de reptes lògics tenen molt a veure amb el pensament computacional i podem usar recursos com Scratch per a la seva resolució.

Per aquest motiu, si al vostre centre heu apostat per aquest entorn de programació, de ben segur que trobareu relació amb els reptes de Bebras. Com hem dit, els exercicis són accessibles durant tot l’any, motiu pel qual poden ser un material encertat per explicar certs conceptes en qualsevol moment del curs.

Us animeu a participar?