10 anys de ScratchCatalà

Avui, 27 d’octubre de 2018, es compleixen 10 anys de la primera entrada al blog de ScratchCatalà. L’Eugeni i el Pau hem volgut fer una publicació especial: ens acompanyeu?

Tot comença avui

Amb aquest títol tan encertat l’Eugeni posava la primera pedra del blog.

Tot comença avui

En un inici l’adreça del lloc web era scratchcatala.blogspot.com (encara avui accessible), i va ser l’abril de 2009 quan es va estrenar el lloc actual scratchcatala.com.

Scratch en català

Aquest portal ha vist créixer el propi entorn de Scratch: els primers articles eren sobre la versió 1.3; aquí es va anunciar el 2 de juliol de 2009 el llançament de la versió 1.4; al maig de 2013 va arribar la versió 2.0, des d’un inici disponible en català gràcies a la traducció finalitzada dies abans.

I és que punt apart mereix la traducció de Scratch al català: l’Eugeni – ScratchCatalà va formar part de l’equip encarregat de traduir els blocs de Scratch, com recorda aquesta entrada.

Com sabeu, està previst que l’esperada versió 3.0 arribi el proper 2 de gener de 2019. Per això, aquestes setmanes estem treballant de valent en la traducció de l’entorn al català: anirem informant!

Scratch a Catalunya

ScratchCatalà ha estat testimoni del naixement de la comunitat de Scratchers a Catalunya: al principi eren 4 gats (mai millor dit!) però cada vegada som més els qui en formem part.

Per exemple, al maig de 2009 l’Eugeni va assistir a la 1a jornada Programa al Citilab, de la que enguany n’hem celebrat 10 edicions.

No cal dir que al nostre país Scratch té un gran protagonisme i que són molts els grups i iniciatives que l’utilitzen. ScratchCatalà sempre ha volgut ser un altaveu de les iniciatives i centres, com mostra aquesta entrada de l’abril de 2011.

Des del gener de 2012, l’Eugeni va fer un gran esforç situant en un mapa les escoles que feien ús de Scratch. Malauradament, ara se’m fa quasi impossible actualitzar-lo però sí que en el seu lloc tenim la secció Comunitat catalana, el mapa d’Iniciatives i també les pàgines de Centres i Sinapsi pròpies del Departament d’Ensenyament (notícia al blog).

El logo de ScratchCatalà

Us heu preguntat mai en què s’inspira el logo de ScratchCatalà, aquest gatet carregat de colors?

Efectivament, en el Drac de Gaudí que hi ha al Park Güell!

Com veureu a l’entrada ScratchCatalà T-Shirt del 28 de juliol de 2013, l’Eugeni va fer el congrés en motiu de l’Scratch2013BCN, el 1r congrés europeu de Scratch celebrat al Citilab de Cornellà de Llobregat.

Les publicacions més especials

Permeteu-me fer una selecció de les seccions i entrades TOP:

Balanç final

Punt i apart mereixen aquestes dues publicacions: És hora d’un relleu (18 octubre 2016) i Prenent el testimoni (24 octubre 2016). En efecte, dels 10 anys que celebrem avui 8 han estat a càrrec de l’Eugeni i només els dos darrers meus (del Pau).

De fet, ara fa un any deia que aquest espai també ha servit com a altaveu per fer difusió de les trobades ScratchEdMeetup i del grup de treball creat amb la col·laboració de les associacions Rosa Sensat i Espiral.

Heu estat molts els i les companys/es d’aventures i entitats que heu donat suport al projecte ScratchCatalà com l’àrea TAC del Departament d’Ensenyament, el Citilab, RO-BOTICA, el Punt Multimèdia i la resta de fablabs que heu acollit les nostres trobades.

I, per descomptat, vull agrair novament a l’Eugeni la confiança que va depositar en mi fa dos anys. Em va fer molta il·lusió retrobar-nos dissabte a la trobada ScratchEdMeetup!

Per molts anys més i, com diu el Pau Córdoba del blog amic Crear Jocs amb Scratch: Força Scratch!