BYOB a.k.a. Snap!. Un Scratch vitaminat

A l’Universitat de California, Berkeley el Jens Mönig i el Brian Harvey han fet una modificació/ampliació de l’Scratch del MIT i li han donat moltes més funcionalitats, més properes a un llenguatge OOP de programació orientada a objectes.
Aquest Scratch ampliat es diu BYOB Build Your Own Blocks i te com a personatge principal a però en la seva nova versió 4 encara en pre-alpha també es coneix com Snap! on el personatge estrella és una fletxa però que curiosament es diu Turtle , no us recorda res? Jo crec que és un homenatge al Logo.

Tot esperant el que ens oferirà la versió Scratch 2.0, us he de dir que aquest BYOB em sembla una bona ampliació i permet explicar conceptes que Scratch intencionadament ha escollit no implementar, com la recursivitat, la definició de mètodes, les crides a procediments i la creació dels nostre propis blocs.
La versió BYOB 3.1 esta construïda sobre la mateixa base que Scratch, per tant tot ens es molt conegut,

tot i que naturalment hi ha diferencies doncs hem de poder construir els nous blocs i treballar amb ells, com podeu veure a la categoria de Variables tenim un botó que diu “Make a block” que és el que ens donarà les opcions per a la construcció del nou bloc
Construcció del nou bloc                                   Fent servir el nou bloc                                            Resultat

i un altre diferència que es pot veure a la interfície del programa és el “Pause” entre els botons de la bandera verda i el Stop. Això si, només esta traduït a 6 idiomes i cap d’ells és el Català ni el Castellà, us convido a que us ho descarregueu i feu les vostres proves per veure les diferències, seguiu aquest link per a descarregar-vos la versió per Windows, Mac o Linux

La nova versió 4 pre-alpha de Snap! esta desenvolupada per fer-se servir des de’l mateix navegador Web,

no puc dir si també tindran versió descarregable o no, aquí teniu el link a la nova versió on podeu fer-vos una idea de com quedarà finalment, ja us aviso de que algunes coses poden no funcionar.

Aquest BYOB/Snap! em sembla una bona via per a complementar l’aprenentatge d’Scratch per a noies i nois de Batxillerat que ja han tingut la seva experiència amb Scratch i així poder avançar en l’ensenyament de la programació als nostres joves, quelcom en el que tots estem molt d’acord. Darrerament només faig que llegir articles al respecte, molts d’ells els vaig piulant al Twitter però us deixo aquí molts del links a aquests articles.
Sergi Jordà entrevistat per la Karma Peiró “Els nens haurien d’aprendre informàtica als 4 anys”

Al Business Insider, trobem una reflexió curiosa: Teach Your Kids How To Code, Not How To Speak Chinese

Al SpotlightOn: Programming with ScratchJr

Al TEDxRamblas el Jordi Delgado va fer una defensa de la informàtica que cal saber: ¿Cuanta informática hay que saber?

El Govern Anglès vol introduir la programació a les aules: School ICT to be replaced by computer science programme

Al .net Magazine es pot llegir: Big question: what computer skills should be taught in schools?

Al Washington Post: Meet the new political elite: Computer programmers

Avatar

Autor: Eugeni Catalán

Desprès de descobrir l'Scratch m'he fet un fan d'aquest llenguatge de programació per a nens i no tant nens des de'l qual es poden crear animacions, jocs, històries interactives, música i fins i tot art.