Scratch amb A d’Art – arts visuals

El proper dissabte 10 de març es celebrarà la II jornada TACArt a l’espai Fabra i Coats Fàbrica de Creació de Barcelona. M’he engrescat a participar-hi amb un taller -el B8- titulat: Scratch amb A d’Art. Avui compartiré algunes de les idees he pensat per al taller!

Sovint diem que Scratch permet crear històries, jocs i animacions però el cert és que els límits els posa la imaginació. Per molts anys que portem parlant d’aquest recurs, sempre descobrim idees sorprenents, algunes de ben senzilles.

Il·lusions òptiques

Fa uns dies vaig estar provant una de ben senzilla amb línies blanques i negres en moviment. Us convido a provar-la en mode Micromón (si no sabeu què és, en vaig parlar aquí): simplement uniu els blocs i experimenteu tal com mostro al vídeo!

Com deia, cada dia descobrim noves propostes: avui mateix he vist destacat a la pàgina principal Rainbow illusion, i el mateix usuari ha compartit avui aquesta altra il·lusió òptica: si feu clic a Com està fet, veureu com de senzills són tots dos programes!

 

Matemàtiques i Art

Hi ha usuaris, com selim_tezel, que exploren les connexions entre les matemàtiques i l’art; simplement, us convido a mirar els seus projectes compartits!

Coneixeu el triangle de Sierpiński? Mireu aquest projecte!

L’usuari Griffpatch, un dels Scratchers més rellevants, ha compartit un projecte acompanyat d’un videotutorial on explica com programar el triangle de Sierpinski.

Efecte Calidoscopi

Us agraden els calidoscopis? Els fractals també hi són presents en aquest projecte de leszpio, un usuari que té quasi 500 projectes compartits!

Si voleu veure més il·lusions òptiques, podeu explorar estudis com aquest o simplement fer la cerca a Scratch.

Mandales

Quan pensem en mandales de seguida venen a la ment uns dibuixos que normalment tenen patrons i trets geomètrics. No us perdeu el projecte Beauty and Joy of Mandalas de l’Eduard Muntaner!

Imitant l’art abstracte

L’Eduard també ha explorat en aquest conjunt de projectes l’art computacional alhora que s’imita l’estil dels artistes abstractes. Mireu, per exemple, aquest: Imitating Joan Miró’s abstract art.

100% Pen

Una tipologia de projectes ben popular entre la comunitat de Scratch són els 100% Pen: enlloc d’utilitzar personatges, tot el que es mostra en pantalla és fruit de la programació feta.

La simple cerca de 100% Pen us deixarà bocabadats! L’equip de la comunitat de Scratch va fer-ne una tria en aquesta publicació en anglès:  10 Projectes Made with Pen.

GIFs

Precisament aquesta darrera imatge que he compartit és un GIF. Sabíeu que Scratch permet importar aquestes imatges? Quan carreguem un GIF com a personatge, cada fotograma es converteix en un vestit! En aquest vídeo us explico com:

 

Aquest és l’enllaç al projecte mostrat. També en aquesta pàgina de la wiki de Scratch expliquen com importar-lo.

Actualització: Scratch 3.0

Des de principis de març de 2019 ja podem incloure GIFs en els nostres projectes. Us ho explico aquí:

Dibuixos infinits

Per acabar, alguns projectes interessants:

Ens recomaneu algun altre? Ens veiem a la propera publicació!