Scratch amb A d’Art – arts escèniques

Com vaig comentar a l’entrada anterior, el dissabte 10 de març es celebrarà la II jornada TACArt i hi participaré amb el taller Scratch amb A d’Art. En aquesta segona publicació compartiré algunes idees més que he pensat per al taller!

Scratch musical

Per tots és coneguda la categoria de blocs Sons de l’editor de l’Scratch. Ara bé… heu explorat les opcions que tenim per treure-li el màxim partit?

El Frank Sabaté ens explica en aquest vídeo com fer un cànon musical i en aquest altre vídeo com fer una caixa de ritmes:

Una simple cerca ens mostra projectes ben originals, com ara Music Maker o Squishy Gummi Rainbow Music.

Experimentant amb sons

L’estiu passat vaig acompanyar uns joves de 13 i 14 anys que volien aprofundir Scratch amb projectes complexos. Els vaig proposar crear un joc de preguntes i respostes en què, quan sonava una cançó a l’atzar, calia endevinar el nom de l’artista:


Com es mostra al vídeo, usem variables i llistes i, si us fixeu en la imatge de sota, enlloc de carregar els fitxers mp3 al servidor de Scratch, en realitat les cercava directament a Spotify. Com? Gràcies a l’extensió ScratchX + Spotify de l’Eric Rosenbaum (més informació a l’entrada ScratchX del blog!).

L’Eric també és el creador d’una altra extensió ben interessant: Sound Synthesizer. Un dels efectes és el de la panoramització del so, és a dir, el que escoltem en estèreo per l’auricular o altaveu dret i esquerre.

He provat de reinventar un dels projectes de mostra, Gobo in Space, i aquest ha estat el resultat: descarrega el fitxer i carrega’l a ScratchX (Open Extension File al menú principal). Notes com “es mou” el so d’un costat a l’altre?

Teatre amb Scratch? Mapping 2.0

El mes passat vaig escriure a l’entrada Connectant Scratch amb el món real que al nostre país ja trobem algunes experiències de Mapping amb Scratch. En aquest primer vídeo veureu l’experiència de fa quatre anys a Olot:

I recentment trobem la de Badalona: en aquesta notícia es va obrir a la participació, en aquesta altra es va anunciar i aquí veureu el vídeo complet.

Amb tot plegat em pregunto: i si anem un pas més enllà i engresquem els alumnes amb una obra de teatre que tingui com a decorats projeccions fetes amb Scratch?

Robots ballarins

En la publicació sobre arts escèniques no hi podia faltar la dansa. Aquí és on entren en escena els robots i Scratch pren protagonisme en la programació dels mateixos.

Mireu aquest vídeo d’un infoK de fa 8 anys! Parlen de la RoboCupJunior, competició que inclou la categoria On Stage: una oportunitat per fer un espectacle amb coreografia conjunta.

No és l’única: la Robotseny i la Gitech també tenen una competició de robots ballarins. Més informació sobre competicions de robòtica educativa en aquesta publicació.

Encara que no es programaran amb Scratch, fins i tot els més petits podran fer les pròpies coreografies amb Bee-Bots, com mostra l’Esther!

I amb Makey Makey i Leap Motion…

Instruments amb Makey Makey i molt més en aquesta publicació!

Ara que hi penso, fa uns anys vaig veure a Facebook una escola de música catalana que utilitzava el joc del Flappy Bird fet amb Scratch i la placa Makey Makey connectada al violí per a l’aprenentatge de l’arquet: per a que l’ocell pogués avançar en el joc calia passar l’arc i així es tancava el circuit, una idea boníssima. Algú sap on puc trobar el vídeo?

Ja per acabar… Instròniks time amb Leap Motion!

També us pot interessar: