Snap! per a petits

En aquest blog no només hi ha lloc per a Scratch, sinó també per a d’altres variants i entorns de programació visual. En aquesta ocasió parlarem de Snap! però posant el focus en una modificació per als més petits. Som-hi!

Què és Snap!

Diem sovint que Snap! és l’Scratch per a Secundària. I és ben cert, ja que aquest entorn ofereix nous blocs i funcionalitats més complexes que permeten l’ús a nivell universitari.

Ara bé, curiosament el que avui veurem té com a protagonistes els infants de cicle inicial i mitjà de Primària. Són justament aquestes funcionalitats complexes les que ens permeten modificar el disseny dels blocs, com així s’ha fet en aquest cas.

Abans de passar a veure aquesta versió afegiré que, com a fet anecdòtic, a la darrera trobada Scratch2017BDX gairebé va tenir més protagonisme Snap! que no pas Scratch, com veureu a l’enllaç anterior. No és res de nou: mireu l’entrada de l’Eugeni en aquest blog fa cinc anys!

Si sou de Secundària us convido a descobrir-lo accedint al tutorial en català fet per la Rita i al curs en anglès The Beauty and Joy of Computing.

Snap! per a petits

L’equip Edutec del Citilab han dissenyat conjuntament amb els professors de l’escola Dolors Almeda de Cornellà un seguit de blocs per Snap! o Snap4Arduino adaptats al cicle inicial i mitjà d’educació primària.

Com s’explica a la pàgina Introducció a Snap! per a petits:

Per incorporar els blocs s’ha d’anar a importar i obrir l’arxiu snap_inicial.xml per cicle inicial i snap_mitja.xml per cicle mitjà, prèviament descarregat a l’ordinador. Un cop descarregats, cal anar a la primera icona del menú de dalt, a Importa i obrim l’arxiu corresponent.

El que mostraré en la següent imatge són els blocs que trobem a la versió per al cicle mitjà. Per veure-ho amb més detall, feu clic al corresponent enllaç: blocs inicial / blocs mitjà.

Connexió amb Arduino

En el cas de cicle mitjà s’han incorporat blocs per l’ús d’Arduino que només apareixeran si es fa servir Snap4Arduino. Són els següents:

Però encara hi ha més!

El passat 11 de setembre vaig publicar ScratchBlocks: Jugant amb els blocs de Scratch. En aquesta ocasió, un cop carregats els blocs que han preparat també podem jugar amb ells i modificar-los com vulguem!

Per fer-ho cal fer clic amb el botó dret sobre el bloc i triar l’opció edit. Així, amb el Block editor podem canviar l’emoticona per la d’un robot o la que triem d’una pàgina com aquesta, fent copia i enganxa: crea la teva pròpia versió de Snap! per a petits!

A tall de conclusió

La proposta Snap! per a petits és ben interessant ja que obre noves possibilitats fins i tot com a un treball abans de Scratch i en paral·lel a ScratchJr.

De fet, donat que funciona en el navegador podem carregar i usar aquesta modificació tant en ordinadors com en tauletes. Això sí, la connexió amb Arduino (Snap4Arduino) només serà possible des de l’ordinador.

En aquest sentit, es planteja un nou horitzó per apropar les tecnologies creatives amb Arduino als 8-9 anys (quan el que s’acostuma a fer és treballar-ho a partir dels 11-12).

Cal tenir en compte que el que veiem avui es tracta d’una primera versió, que de ben segur evolucionarà en els propers mesos amb noves funcionalitats, més exemples i pràctiques reals.

Avui enlloc de l’habitual Força Scratch direm… Força Snap!