Activitats amb Scratch i Makey Makey

Vaig conèixer el Makey Makey fa quatre anys quan el Frank Sabaté va portar a la jornada Programa’13 el kit que pocs mesos abans havia sorgit d’una campanya de finançament col·lectiu. En aquest temps he gaudit creant i veient experiències apassionants que han fet que sigui un recurs imprescindible. Avui intentaré mostrar algunes de les infinites opcions que ofereix el Makey Makey en combinació amb Scratch.

Què és el Makey Makey?

Podríem dir que és una placa que actua com a perifèric simulant el teclat i el ratolí de l’ordinador, de manera que genera una ordre cada vegada que tanquem el circuit com si s’estigués polsant una tecla. Però fem-ho més senzill; es tracta d’un recurs que permet trobar maneres creatives d’interaccionar amb l’ordinador, tot utilitzant objectes quotidians com a polsadors: només cal que siguin conductors elèctrics!

Com funciona Makey Makey?

El millor que puc fer és recomanar visitar el lloc web oficial, així com aquest vídeo del Frank Sabatéaquest altre de Programamosaquesta entrada del CRP de la Noguera i la fitxa didàctica de Filobótica i Hirikilabs.

Ho podem considerar una activitat zero perquè sense dubte la primera presa de contacte amb aquest kit és una oportunitat fantàstica per comprovar la conductivitat de materials, per parlar de circuits elèctrics… aprofitem-ho!

Fem instruments musicals

Les coses com són: no pots dir que has utilitzat Makey Makey fins que no has fet el clàssic piano amb plàtans o plastilina conductora (vídeos de l’apartat anterior). Però les possibilitats van molt més enllà, com veureu en el següent recull:

I això ho podria portar a l’aula? Per descomptat que sí, mireu l’experiència de l’escola Sant Gervasi!

L’experiència anterior és totalment “maker”, com també ho és aquesta bateria de Vailets Hacklab i altres instruments usant llistons de fusta tallats amb làser i aquest projecte de l’Hugo Cardillo en combinació amb WeDo.

L’escola interactiva

Un altre projecte vinculat amb la música que m’encanta és el de les escales musicals, tal i com va fer l’escola Agnès Armengol.

Com mostra el Marc Sibila, podem fer un piano col·laboratiu en què cada membre memoritza el número assignat a la seva tecla o el joc de cadires musicals que van fer al Sagrat Cor Sarrià.

I si aprofitem el recurs en les festivitats i esdeveniments de l’escola? No us perdeu l’ovella nadalenca del Col·legi Montserrat.

STEAM en estat pur

No és res de nou afirmar que les matemàtiques s’han de viure, més enllà de conceptes abstractes i memorístics. En aquest sentit, per què no fer un projecte amb Scratch i Makey Makey?

El projecte Makey Makey Math/Science Classify and Sort Lesson Plan s’inspira en el joc de l’Operació, una idea fantàstica per fer amb aquest kit.

També podem aprofitar la conductivitat de les monedes per fer un projecte amb variables com el de la imatge, en la resolució de problemes, creació de pòsters interactius o associació entre daus i nombres.

Makey Makey té cabuda a Secundària amb pràctiques sorprenents com Distance Rate and Time for Math/Science/PhysicsStages of Mitosis o les parts d’una cèl·lula.

Jocs amb paraules

El Makey Makey també té cabuda en l’àmbit lingüístic: podem treballar vocabulari específic en qualsevol idioma, identificació d’objectes amb conceptes i qualsevol dinàmica senzilla amb alumnes nouvinguts o amb necessitats educatives especials, siguin de l’edat que siguin.

En el vídeo anterior es mostra l’experiència Spanish (Dual Language) Lesson Plan i en la mateixa línia trobem Makey Makey ELA Logic Puzzles Lesson Plan.

Joc de taula amb tauler interactiu i jocs de tot tipus, com el Fruit Ninja de l’Escola Projecte.

Més idees

Makey Makey ha creat una secció del seu lloc web anomenat Makey Makey Labz on trobareu un grapat d’experiències. Una selecció ben documentada es pot trobar a: makeymakey.com/lessons.

El grup de Facebook Makey Makey educators és l’altre l’espai on probablement s’hagin compartit més idees i experiències. Donat que és privat, cal l’aprovació d’un administrador.

Per aquells que us agradi disposar d’un recull en llibre, recentment també es pot adquirir el llibre 20 Makey Makey Projects for the Evil Genius: els autors són els creadors d’algunes de les experiències que he mostrat, cosa que em fa pensar que el llibre pot ser ben interessant.

Heu creat alguna experiència amb Scratch i Makey Makey? Feu-m’ho saber amb un comentari, correu o xarxes socials i l’afegiré!

 

Actualització octubre 2018

Des de fa uns mesos he començat a recopilar en un Moment de Twitter els vídeos compartits en aquesta xarxa social. Hi trobareu algunes de les experiències anteriors i moltes més!

Moment: Scratch + Makey Makey