Nova revista Robòtica & Educació

La robòtica educativa gaudeix de molt bona salut, diu el Pedro Porcuna, director de la revista Robòtica & Educació. Estic d’acord amb el que ell exposa a l’editorial del número 1 d’aquesta revista, que tot just s’ha presentat aquesta setmana. Crec que aquesta revista arriba en el millor moment possible —com hem vist a la darrera entrada del blog, hi ha un interès creixent i més esdeveniments que mai—, per això la rebem amb els braços ben oberts!

Què és Robòtica & Educació?

Es tracta d’una revista semestral que pretén ser un referent d’informació en l’àmbit de la robòtica d’oci i de servei, però, sobretot, de la robòtica educativa. En ella es tracten temes d’actualitat sobre robòtica educativa, social, de servei i d’investigació, parant molta atenció a l’educació i a tots aquells centres, instituts i escoles que s’esforcen a crear projectes per als seus alumnes.

En definitiva, parlem d’una revista actual, enfocada cap al món de la robòtica educativa, on mestres, professors, monitors i educadors en general puguin estar informats d’una manera amena i entretinguda. A més, els alumnes i aficionats per la robòtica també trobaran continguts del seu interès.

Qui hi ha al darrere de Robòtica & Educació?

Com hem vist a l’inici, el projecte el lidera el Pedro Porcuna, professor i cap de l’àrea de robòtica al Centre d’estudis Stucom, i el fa possible un equip de voluntaris a qui els apassiona la robòtica educativa. A més del patronici d’aquest centre d’estudis, altres institucions i empreses hi donen suport, com podem veure a la secció de col·laboradors.

Com puc llegir Robòtica & Educació?

Robòtica & Educació es publica en català i és gratuïta: es pot consultar en línia i descarregar en PDF de manera lliure.

Compta amb dos números: al gener d’aquest any va sortir la revista número 0, una primera temptativa de 60 pàgines, i aquest mes de juny s’ha presentat el número 1 que de ben segur tindrà una gran acollida.

En l’actualitat no es distribueix en paper, cosa que pot canviar en un futur: tant de bo properament es pugui trobar a les biblioteques públiques, centres de recursos per al professorat i fins i tot a tots els centres educatius del país!

Número 1 de Robòtica & Educació

Prendrem com a referència les diferents seccions per fer un resum del contingut d’aquest primer número de 80 pàgines:

 • Actualitat: trobem cròniques d’esdeveniments com la Competició VEX a La Salle, la 15a Jornada TIC de la FECC, la IX Jornada Programa i la Setmana de la robòtica a la UPC; un reportatge sobre les disciplines STEM i STEAM en motiu del YoMo; també breus articles dels robots Buddy, Kibo, Bee-Bot.
 • Robòtica Educativa: el Marc Gàlvez ens presenta els robots Dash i Dot i el Pedro Porcuna signa l’article sobre el robot mBot.
 • Robòtica & Societat: el MiRo és el protagonista d’aquesta secció, a càrrec de la Susana Castañeda.
 • Hardware: coneixem a fons la placa Arduino Mega de la mà de la Sandra Picó.
 • Investigació: en aquest espai trobem l’entrevista a Toni Ferraté, fundador i president de RO-BOTICA.
 • L’expert: veiem les possibilitats que ofereix el kit de LEGO WeDo 2.0 tant amb la proposta pròpia de LEGO Education com en combinació amb Scratch.
 • El racó de l’Arduino: en Pedro Porcuna proposa la creació d’un semàfor amb Arduino.
 • El racó de LEGO: si mai us heu preguntat com fer un robot anti-col·lisió amb EV3 el Daniel Santiago ho explica.
 • Programació per a Robòtics: trobem dos articles: un dedicat a l’eina en línia Code.org és a càrrec de la Sandra Picó i un altre sobre l’entorn de programació mBlock a càrrec del Pedro Porcuna.
 • Retrat robot: l’escola L’Horitzó i el col·legi Santa M. dels Apòstols mostren els projectes que estan desenvolupant.
 • Roboteca: Àlex Castel signa aquesta ressenya del llibre Robótica y domótica básica con Arduino, de l’autor Pedro Porcuna.

Sort amb aquesta iniciativa i… per molts números més!