Programació i robòtica educativa al dia!

Vols estar al dia de les novetats al voltant de la programació i la robòtica educativa? Avui compartiré un conjunt de recursos que segueixo i grups dels que formo part per estar-ne assabentat. Si trobeu a faltar algun enllaç agrairé que m’ho feu saber!

A Twitter

Twitter és com un riu on la informació flueix imparable. En els darrers anys, la mateixa plataforma de microblogs ha generat xarxes com la secció “Per si t’ho has perdut” o les notificacions “Destacats”. Tot i això, sempre s’escapen piulades i per aquest motiu el millor és no perdre de vista:

Etiquetes

Comptes institucionals
 • Scratch Team (en anglès): gestionat per l’equip de Scratch. Acostumen a fer RT de vídeos en què es mostren projectes interessants. També recomano seguir en Mitchel Resnick, conegut com el pare de l’Scratch.
 • ScratchEd Team (en anglès): l’ScratchEd és la principal comunitat d’educadors de l’Scratch i impulsora dels ScratchEdMeetups.
 • ScratchJr (en anglès): hi trobareu experiències en què usen l’app per a més petits.
 • Programamos (en castellà): associació que, per a mi, és la referent per a la comunitat de parla castellana.
 • Robots para niños (en castellà): la Raquel i el Dani són dos barcelonins que comparteixen notícies i ofertes de robòtica educativa.
 • Programo Ergo Sum (en castellà): a més de crear cursos, el Migue proposa reptes de programació que ens posaran a prova.
 • RO-BOTICA (en castellà i català): molt més que una botiga de robots, porten 10 anys compartint des d’aquest compte les novetats de robòtica educativa.
 • Innova’t Educació (en català): hi trobareu notícies en general sobre TIC i educació i sovint de programació i robòtica educativa.

A més de qui comparteix notícies, també poden estar al dia seguint comptes d’iniciatives de robòtica educativa que comparteixen les experiències. N’hi ha un munt (veure mapa a la secció On aprendre?), destacaré unes poques:

En aquesta entrada no destacaré comptes personals perquè segur m’oblidaria a algú. En el seu lloc, parlaré de les llistes i de la seva utilitat.

Llistes

Les llistes són una funcionalitat no gaire utilitzada però ben interessant. Si es visiten a diari o amb una certa periodicitat (en funció de la quantitat de membres que la constitueixen i la seva activitat), permeten fer un seguit més intensiu.

Cal tenir en compte que es mostren tots els tuits i RT dels membres, per aquest motiu també hi apareixeran aquells de caire personal, polític, etc. que comparteixin. Així doncs, l’únic que assegura (i mai al 100%) trobar-hi informació rellevant (en el cas que ens ocupa, sobre programació i robòtica educativa) és que els membres destinin el seu compte a usos exclusivament professionals i de l’àmbit educatiu.

Cada usuari pot crear-ne tantes com vulgui, i després de tants anys amb Twitter en trobem milers ja fetes, però per a aquesta publicació en destacaré dues:

Per accedir-hi més fàcilment sempre que ho vulgueu, premeu subscriu-t’hi. Per descomptat, si no coneixíeu les llistes i us ha semblat una bona idea: creeu-ne les vostres pròpies!

Moments

La darrera funcionalitat que ha introduït Twitter permet fer una compilació de tuits temàtics, comparable al que feia Storify fins la recent notícia que tancava. Encara que a dia d’avui la majoria que hi podem trobar destacats són notícies genèriques i xorrades, crec que cada vegada veurem més exemples educatius.

Fa 10 dies vaig fer la primera prova amb un recull de vídeos de robòtica educativa que havia anat veient al llarg de l’any passat. Us engresqueu a crear-ne un i compartir-lo?

A Telegram

Telegram és una aplicació de missatgeria instantània gratuïta que, tot i no ser tan popular com WhatsApp, ofereix moltes més possibilitats. Veiem-ne dues: els canals i els grups.

 Canals

Els canals de Telegram són una eina per a difondre missatges públics a grans audiències. A diferència dels grups, són unidireccionals així que només serem receptors de la informació. En recomanaré dos:

 • Robótica (en castellà): cada dia una notícia vinculada a la robòtica educativa.
 • EduCanales (en castellà): amb el propòsit de recopilar canals i grups relacionats amb el món educatiu, permetrà descobrir-ne de nous.
Grups

Dissenyats per compartir experiències. Actualment jo formo part de tres sobre aquests temes:

Com veieu, no apareix cap en català perquè no em consta que existeixi cap sobre programació i robòtica educativa. De fet, no conec gaires canals ni grups sobre educació en català – això ja donaria per a una altra publicació!

A Slack

Dissenyada per a la comunicació interna d’equips de persones, a diferència de WhatsApp o Telegram, permet crear canals que serveixen com a fils de comunicació independents.

Vam triar Slack per al grup de treball sobre programació i robòtica educativa i, tot i no estar tan activa com voldria, us convido a formar-ne part i dir-hi la vostra: l’enllaç d’accés és grupdetreball.robots.cat

A Facebook

Reconec que no utilitzo gaire aquesta xarxa social, però sempre que me’n recordo visito alguns grups i pàgines com:

 • La pàgina de l’equip de Scratch, des de la qual podreu seguir de forma senzilla les novetats que hi anuncien.
 • Teaching with Scratch (en anglès): aquest grup públic gestionat per l’ScratchEd Team agrupa la comunitat d’educadors que usen l’Scratch.
 • Makey Makey Educators (en anglès): grup tancat (cal fer petició) que compta amb 2.000 membres i on es comparteixen experiències amb Makey Makey i Scratch.
 • Pensamiento computacional educativo (en castellà): grup vinculat al MOOC de l’INTEF, compta amb 600 membres però darrerament no està gaire actiu.

Formeu part d’algun grup sobre programació i robòtica educativa? Sabeu si n’existeix algun per a la comunitat catalana? En cas negatiu, creieu que seria interessant que existís?

A Instagram

Més que notícies, en aquesta xarxa social acostumo a trobar dissenys sorprenents de robots educatius. Podeu fer el seguiment de les etiquetes #roboticaeducativa, #mindstorms, #vexedr, #mbot, etc.

A post shared by Pau Nin (@paunin) on

Els resultats de #scratch són diversos, donant als múltiples significats en anglès, però la cerca serà més efectiva amb #scratchjr o #scratchedmeetup.

A YouTube

Més enllà de Scratch en 5 minuts (els fantàstics videotutorials del Frank Sabaté), no em consta de cap altre canal en català dedicat a la programació i robòtica educativa.

En castellà recomano aquests:

Afegir també que al canal d’Educalab trobareu una llista de reproducció de CodeEducaLAB i alguns seminaris en línia molt recomanables.

 

Podcasts

Precisament aquest darrer, La Hora Maker, és un podcast en castellà que fa el Cesar García (autor de la guia Cómo hacer un espacio maker). Compta ja amb més de 100 episodis sobre la cultura maker, la fabricació digital i també en trobem dedicats a la robòtica educativa.

LHM140 – Robótica educativa de competición con Nerea de la Riva Iriepa

El curs passat va arrencar Scratch Podcast, programa del que vam parlar en aquesta entrada. Després de 13 episodis, en aquests moments està aturat.

Revistes

A la darrera entrada vaig parlar novament de la revista Robòtica & Educació, que de ben segur serà un gran recurs (i gratuït) per assabentar-nos de novetats al voltant de la programació i la robòtica educativa.

En castellà s’han editat monogràfics, com el recent Programación y Robótica Educativa (II) de la revista Comunicación & Pedagogía o el d’Educaweb de fa un any: Programación y robótica educativas.

En anglès recomanaré dues: Hello World, creada al Regne Unit i que després de 3 números al 2017 estic convençut que seguirà sorprenent-nos gratament; i HackSpace, novetat del mes passat que està més enfocada al món maker.

Reflexió final

He tornat a fer una publicació llarga de 1.500 paraules. Crec fermament que els educadors hem de compartir el que fem i que Internet i les xarxes socials són de gran utilitat per a que millorem la nostra tasca docent.

De vegades passa que coincidim les mateixos en tots els grups i, alhora, altres docents estan desenvolupant experiències fantàstiques que no surten més enllà de les parets de l’aula.

Per això, el missatge final és ben clar: us convido a dir-hi la vostra i compartir les experiències en el format que vulgueu: text, vídeo, veu… i, si podeu, engresqueu-vos a participar en les trobades presencials com la de dissabte vinent!

2 respostes a «Programació i robòtica educativa al dia!»

Els comentaris estan tancats.