10 llibres de programació i robòtica educativa – Sant Jordi 2019

S’apropa Sant Jordi i alguns de vosaltres m’heu preguntat quin llibre podia recomanar. Com se’m fa difícil triar-ne un, faig un recull de 5 llibres per a petits i 5 per a no tan petits.

– Aquesta entrada és una actualització de la que vaig publicar fa dos anys –

5 llibres per a infants i joves

Hola Ruby. L’aventura de programar

Linda Liukas és programadora, contacontes i il·lustradora finesa. L’any 2014 va iniciar la campanya de microfinançament del llibre Hello Ruby, que va resultar ser la més exitosa de literatura infantil a Kickstarter. Grup62 ha publicat la versió catalana en la seva col·lecció Estrella Polar.

Hola, Ruby! té com a l’objectiu que nens i nenes a partir de 5 anys puguin introduir-se en la lògica de la programació i l’entenguin simplement com una eina per resoldre qualsevol tipus de problema. La Ruby és una nena amb una imaginació desbordant. En el seu món, tot és possible si la ment treballa. A través de les seves aventures, els lectors aprendran els conceptes bàsics de la programació.

portada_hola-ruby-laventura-de-programar_linda-liukas_201701041705.jpg
Linda Liukas

Aprèn a programar amb les aventures de la Ruby.

Enllaç: primeres pàgines del llibre

Aprende a programar. Guía visual de programación

Aprende a programar és un llibre que, pas a pas i de manera visual, ensenya conceptes bàsics de programació amb diferents llenguatges: per començar, Logo; Scratch, per crear els propis jocs; Python, amb el que programar projectes; i finalment HTML i Javascript per crear les pròpies pàgines web.

L’autor és Max Wainewright i a casa nostra ho publica Edebé només en castellà. En aquest enllaç podreu veure l’índex i primeres pàgines del llibre, recomanat a partir de 8 anys. Us deixo també l’enllaç a l’anàlisi que van fer els amics de Robots para niños.

 Programa tus juegos con Scratch

Si esteu cercant un llibre sobre Scratch destinat a nois i noies d’entre 8 i 12 anys possiblement aquest sigui el més complet. Editat per DK només en castellà, Programa tus juegos con Scratch fa un recorregut per totes les opcions que ofereix l’entorn de programació (versió 2.0) amb diferents projectes presentats pas a pas de manera visual.

Per a més informació podeu veure l’anàlisi que van fer a Robots para niños.

Los ordenadores y la programación

Ediciones Usborne ha editat en castellà el llibre Los ordenadores y la programación de l’autor Rosie Dickins. Es tracta d’una introducció a les TIC, la programació informàtica, els ordinadors i Internet que té com a element especial les solapes desplegables i els diferents jocs que proposa. A l’enllaç anterior l’editorial recomana a partir de 7 anys, però imagino que serà igualment interessant per a infants més petits acompanyats d’un adult.

Scratch Programming Playground

Nostarch és l’editorial oficial de Scratch (o almenys amb la que l’equip de Scratch deu tenir un conveni de col·laboració): van ser els encarregats de publicar el Super Scratch Programming Adventure!, que té com a protagonista en Mitchel Resnick i són els qui ofereixen impreses les targetes de Scratch en anglès (recordeu que en català les podeu descarregar i imprimir de manera lliure aquí!).

El llibre Scratch Programming Playground, de l’autor Al Sweigart, és el darrer publicat per aquesta editorial i donant un cop d’ull al capítol de mostra m’imagino que és ben interessant.

No em consta que cap dels llibres de Nostarch estigui traduït al castellà o català. L’any passat, en motiu de l’Scratch Day (13 de maig) van oferir-los amb un 50% de descompte així que és previsible que aquest any també ho repeteixin. Estarem atents!

5 llibres per a educadors

50 Proyectos Tecnológicos – Robótica e impresión 3D

Ernesto Martínez de Carvajal Hedrich és l’autor del llibre 50 Proyectos Tecnológicos – Robótica e impresión 3D. Es tracta d’una proposta que planteja diferents projectes tecnològics, emmarcats en la filosofia STEAM (incorporant el component artístic), en el que es combina l’ús d’Arduino – BQ, robòtica i impressió 3D.

El mateix autor té publicats altres llibres interessants sobre robòtica educativa que es poden veure en aquesta pàgina. A més, podeu aprofitar els descomptes que veureu a la imatge:

Pensadores creativos

Fa escassament tres setmanes que Ediciones SM ha publicat la 1a edició de Pensadores creativos: Cultivar la creatividad como en Infantil con pasión, proyectos, compañeros y juegos. Es tracta de la versió en castellà de Lifelong Kindergarten, el darrer llibre escrit per Mitchel Resnick, el “pare de l’Scratch”.

Si bé no podem considerar-lo de programació i robòtica educativa, les reflexions que hi trobem hi tenen molt a veure. Almenys jo intentaré llegir-lo tan aviat com pugui!

¡Empieza a Crear!

¡Empieza a Crear! és un llibre escrit per Danielle Martin i Alisha Panjwani i publicat en castellà per Marcombo l’any 2017. Es tracta d’una guia per apropar els joves al món Maker. Descriu l’experiència a la xarxa d’Espais de Creació al voltant del treball de les disciplines STEAM – Maker.

Vaig tenir l’oportunitat d’agafar-lo en préstec de la biblioteca: la xarxa de Biblioteques Municipals disposa de moltíssims exemplars! Reconec que no el vaig llegir sencer però sí vaig treure força idees i per això el recomano.

Actividades de Robótica Educativa para el Profesor Ocupado: EV3

Damien Kee és un dels referents internacionals en programació i robòtica educativa que ha publicat diferents llibres, entre els quals destaquem aquest traduït al castellà per l’equip de Dynamind.

Actividades de Robótica Educativa para el Profesor Ocupado: EV3 (Amazon) és un llibre amb 25 capítols que guien a través d’un procés complet d’aprenentatge sobre robòtica, des dels conceptes bàsics fins a l’exploració d’un planeta llunyà amb el robot EV3.

Aprende electrónica y robótica educativa

Roberto Montero Miguel signa el llibre Aprende electrónica y robótica educativa, publicat per Anaya l’any passat.

Honestament, no he tingut a les mans aquest llibre i tampoc n’he pogut llegir cap fragment. En parlo únicament perquè l’he vist destacat en les principals pàgines web de botigues de llibres. Si algú l’ha llegit agrairé que em faci saber la seva valoració.

Bonus: publicacions de descàrrega gratuïta

Aprofito aquesta publicació per parlar d’un llibre i dues revistes que podrem llegir de forma gratuïta en els enllaços que facilito.

Book of Scratch

Book of Scratch és el primer llibre publicat el passat 6 de desembre de 2018 per Code Club – Raspberry Pi.

Com vaig comentar al gener, s’ha fet amb la versió 2.0 de Scratch (quan tots sabíem que la 3.0 s’estrenava el 2 de gener). A dia d’avui encara per què no es van esperar al llançament de Scratch 3.0 per agafar les imatges actuals i les corresponents modificacions. Enllaç de descàrrega directa

Revista Hello World

De la revista Hello World en vaig parlar detalladament en aquesta entrada, així que us convido a fer clic a l’enllaç.

A l’espera del llançament del número 8, previst a finals d’aquest mes d’abril, us deixem amb  el número 7 de la revista Hello World que inclou un especial Scratch 3.0 amb article de Mitch Resnick inclòs.

Micro:mag

En la línia de l’anterior també trobem micro:mag. Es tracta d’una revista dedicada exclusivament a la placa micro:bit feta per membres de la comunitat.

Tot just aquest mes d’abril han publicat el número 4, disponible de forma gratuïta en aquest enllaç.

Una darrera reflexió

Com he dit al principi, aquesta entrada és una actualització de la que vaig publicar fa dos anys. Al final d’aquella publicació vaig parlar de dues revistes que s’havien estrenat feia poc i que ara ja no segueixen: YoRobot, en castellà per a joves, i Robòtica & Educació, en català i per a educadors.

És una llàstima veure com projectes tan engrescadors (parlo especialment de Robòtica & Educació perquè m’hi vaig involucrar) no tirin endavant per manca de recursos.

També m’agradaria dir que trobo a faltar més publicacions en català. En els darrers anys la programació i la robòtica educativa cada vegada tenen més protagonisme a les aules del país. En canvi, no es tradueix en un increment de títols en català a les llibreries: és degut novament a una manca d’interès o recursos? Què podríem fer per canviar aquesta realitat?