L’Hora del Codi

Què és L’Hora del Codi

L’Hora del Codi és una iniciativa que pretén mostrar que tothom pot aprendre a programar així com conèixer els fonaments bàsics de les ciències de la computació. Per aconseguir-ho, es proposa un seguit d’activitats d’una hora de duració dissenyades per engrescar i inspirar els estudiants i docents a seguir treballant la programació al llarg del curs.

Quan es fa L’Hora del Codi?

Qualsevol pot organitzar una Hora del Codi en qualsevol moment, però l’objectiu de la campanya és que desenes de milions d’estudiants provin L’Hora del Codi durant la celebració de la Computer Science Education Week: aquest any, aquest esdeveniment es celebra entre els dies 5 i 11 de desembre.

hour-of-code-logo

Estem parlant d’una hora específica?

No. Es pot celebrar L’Hora del Codi en qualsevol moment d’aquesta setmana. Es pot dividir L’Hora del Codi en més d’una sessió per a que els alumnes puguin acabar el tutorial de L’Hora del Codi. En cas que no es pugui fer coincidir amb aquella setmana, es pot dur a terme en els dies següents.

Per què val la pena participar d’aquest esdeveniment?

D’iniciatives d’aquest tipus hi ha diverses distribuïdes al llarg del curs escolar. Podríem dir que aquesta és la més coneguda a nivell internacional, encara que a casa nostra la que està sent més important els darrers anys és la CodeWeek, setmana europea de la programació que aquest any es va celebrar a mitjans d’octubre.

En el cas de L’Hora del Codi no parlem d’una iniciativa a nivell europeu sinó internacional que té el focus als EEUU. És important tenir això en compte, doncs tant Scratch com Code.org, entre d’altres, tenen el seu origen en aquest país i es mobilitzen especialment en aquestes dates.

Què cal fer per participar en L’Hora del Codi?

La majoria de programes i aplicacions dissenyades per aprendre a programar han desenvolupat un seguit d’activitats per a aquesta ocasió: les trobareu al lloc web de L’Hora del Codi*. *Aquest enllaç mostra per defecte aquelles categoritzades en català; si fem clic al botó taronja veurem tots els resultats i un menú esquerre que permet destriar per edats, nivells, dispositius, temàtiques i tipologies.

Tot seguit destacaré aquelles que trobo més interessants, començant per descomptant la proposta de Scratch.

Què ha preparat Scratch per a L’Hora del Codi d’aquest any?

Des de fa uns mesos, quan accedim a l’editor de Scratch es desplega a la part dreta una finestra amb un seguit de tutorials: un primer, Començant amb Scratch, i nou més temàtics. Aquests tutorials, disponibles en la seva totalitat en català (si no es mostra per defecte, cal configurar l’idioma a la bola del món del menú superior), inclouen un pas a pas per crear projectes senzills i són ideals per introduir-se amb Scratch.

Per aquesta edició de L’Hora del Codi, Scratch ha destinat la següent pàgina: scratch.mit.edu/go. En aquesta pàgina es mostren els nou projectes, i per a cada un d’ells s’inclouen dos documents: Targetes d’activitats i Guia per al docent. Si bé dèiem que els tutorials es troben en català, els documents pdf de moment només estan disponibles en anglès.

scratch-make-it-fly

Altres propostes per a L’Hora del Codi

Code.org

A més de Scratch, l’altra principal recurs de què disposem és Code.org. Aquesta plataforma també ofereix una activitat principal amb Angry Birds i Plants vs. Zombies i un seguit de propostes temàtiques i gratuïtes per a L’Hora del Codi com Minecraft, Star Wars, Frozen, Flappy Bird o Artist. Donat l’extens catàleg, properament dedicarem una entrada en aquest bloc analitzant les possibilitats que ofereix aquesta plataforma ja coneguda per molts de vosaltres.

ScratchJr

Aquesta aplicació per a tauletes també ha preparat tres activitats que es poden trobar al lloc web de ScratchJr (encara no disponible en català). En aquest blog vam presentar ScratchJr abans fins i tot que sortís i properament també dedicarem una entrada per parlar de l’estat actual del projecte i també de tot el que estarà disponible aviat en català.

scratchjr-hoc

Més Hora del Codi:

Per acabar

Recomano la lectura (en anglès) d’aquest article que van escriure Mitchel Resnick (pare de Scratch) i David Siegel en motiu de L’Hora del Codi de l’any passat: A different Approach to Coding. En ell els autors reflexionen al voltant de l’enfocament que oferim quan convidem els alumnes a fer aquest tipus d’activitats d’introducció a la programació: ¿desenvolupa el mateix paper o s’implica igual al resoldre un seguit de trencaclosques amb el propòsit de conduir un personatge a un punt final que davant una proposta més creativa com pugui ser la de crear música o animar el seu nom?