El sostre de Scratch

En aquesta entrada partiré de la metàfora de l’habitació (sòl baix, sostre alt i parets amples) per compartir alguns dels projectes més complexos (i al·lucinants!) que trobem a dia d’avui a Scratch.

Del «No m’agrada Scratch»…

No tots els infants reben amb un somriure i entusiasme la proposta de treballar amb Scratch. Els motius poden ser diversos: l’aspecte infantil dels personatges els pot resultar incòmode, potser troben “cutre” un primer contacte que sigui animar el gat de Scratch o simplement tenen prejudicis envers la programació.

Un parell d’infants (9 anys) dels quals soc tutor aquest curs van alçar aquest mur ja des del primer dia. La frase lapidària «Doncs a mi no m’agrada Scratch» suposa un repte si el que volem és convèncer-los del contrari. Així doncs, què podem fer-hi?

…al «De debò que això es pot fer amb Scratch?»

Amb els alumnes de 4t de Primària -amb tots, no només amb aquells dos- vaig fer ús de la metàfora de l’habitació de Scratch: sòl baix, sostre alt i parets amples (veure Què és Scratch?).

Vaig pensar que si tenien aquella impressió era perquè no havien tingut oportunitat d’explorar els projectes (especialment videojocs) més complexos que tant ens fascinen. I, un dia, vam passar l’estona jugant.

Efectivament, el sostre de Scratch és molt alt i ofereix opcions complexes que, en les mans i ment de programadors experts, fan que la resta de mortals ens quedem amb cara de «De debò que això es pot fer amb Scratch?».

Els projectes de Griffpatch

L’anglès Griffpatch es dedica a la programació, ja que és desenvolupador de Java, i en el seu temps lliure crea jocs a Scratch… i quins jocs! La qualitat tan alta dels mateixos ha fet que sigui l’Scratcher més conegut i seguit (76.000 seguidors).

Recordeu la fal·lera obsessiva per Minecraft de fa uns tres anys? Doncs Griffpatch va tenir la brillant idea de fer la seva pròpia adaptació del joc en Scratch: Paper Minecraft. Vet aquí el projecte més popular a dia d’avui a Scratch: aquesta versió en 2D de Minecraft té més de 15 milions de visualitzacions!

Si bé aquest és el projecte més conegut, en té d’altres de sorprenents: Scratchnapped, un joc de plataformes amb el gat de Scratch com a protagonista; una versió del conegut Geometry Dash; un processador de textos Word Processor; el clàssic trencaclosques Unblock Me; dibuixos en 3D amb 3d pen sketcher; un simulador molt aconseguit Sand and Water

Cada un dels 82 projectes compartits té el seu què i el millor que puc fer és convidar-vos a dedicar estones jugant-hi i veient com estan fets. I si voleu aprendre de la mà d’aquest programador, no us perdeu el seu altre compte: griffpatch_tutor! Per exemple, a Platformer Tutorial explica com establir la interacció en un joc de plataformes.

3D amb Scratch

Personalment, em semblen extraordinàries les animacions i videojocs en 3D. Des de simulacions d’objectes com OBJ Vertex Renderer, de novice27b, d’entorns gràfics tridimensionals com Full 3D Engine, de chooper100 (perfil que recomano visitar) fins a videojocs com 3d Rotation Platformer, de Spidertest.

El que sí pot passar és que funcionin amb retard (lag). Això és a causa dels molts recursos que necessiten de l’ordinador per funcionar. Per això, podeu provar el recurs phosphorus.

Escacs|Scratch

Amb Scratch és possible fer una partida contra la màquina gràcies al projecte Scratch Chess de ArnoHu. I, és clar, donat que està fet amb Scratch podem veure els mil programes que conformen els algorismes de la intel·ligència artificial: és al·lucinant!

Però mireu quin sostre tan alt té Scratch que fins i tot podem fer partides contra un altre Scratcher: no us perdeu Chess Online del mateix ArnoHu, compartit fa uns pocs dies!

Un altre exemple recent que permet jugar contra un oponent és Community Chess, de Will_Wam. El mateix usuari ha compartit aquesta mateixa setmana una nova versió del joc The Ninja 5, teniu assegurada una estona ben entretinguda superant tots els nivells!

Dissenys sorprenents

No només trobem complexitat en el codi, també a nivell artístic amb dissenys tan elaborats que són autèntiques obres d’art. Els exemples que veurem tenen en comú que estan fets amb les eines de l’editor de dibuix vectorial.

Com explico al document de Conceptes de Scratch, els gràfics vectorials, a diferència dels mapes de bits, emmagatzemen la imatge com a regles enlloc d’una sèrie de píxels, per obtenir imatges més suaus en qualsevol mida d’escena.

Si voleu saber millor com usar les eines de l’editor d’imatge vectorial mireu Vectoring Like A Pro de bubble103.

RPG

I és que en qui penso en primer lloc és en l’Scratcher sud-africana de 18 anys bubble103. Ella és l’artífex de la sèrie Colour Divide, una saga d’episodis (actualment 3, de fins a 13 minuts de durada) amb una trama de ficció tan aconseguida que bé podria esdevenir el nou hit en narrativa juvenil.

Però ni molt menys ho ha fet tota sola: Colour Divide és un RPG (Role-playing game) fruit de les idees, dissenys i veus de Scratchers d’arreu del món.

MAP

En aquest sentit, el concepte clau és MAP (Multi-Animator Project), una tipologia de projectes que inclouen un videoclip compost per animacions de diferents Scratchers. Com a exemple, no us perdeu Viva La Vida – Completed MAP de amylaser i una vintena d’usuaris més.

Si voleu conèixer més sobre els MAPs podeu veure la guia Guide to Host a MAP de forever- o també podeu fer una cerca de MAP a Scratch.

Blockshade, POLYART i Speed Art

Un altre tipus de creació artística són els projectes polyart i blockshade, molt semblants l’un de l’altre.

D’acord amb la descripció d’aquest estudi, el blockshade està format per el·lipses de colors disposades de manera que ompli el subjecte. Si bé és més fàcil, no és necessari fer un blockshade en mode vectorial. Una altra característica és que no inclou cap línia. En aquest projecte, l’usuari Koschei_Oakdown comparteix com fa blockshade.

D’altra banda, polyart és una creació formada a partir de formes poligonals (principalment triangles) de diferents colors. Si mireu els resultats de la cerca ho entendreu perfectament.

A més, molts d’aquests dissenys es mostren pas a pas avançant de vestit en vestit: és el que es coneix com Speed Art. Aquí en trobareu exemples; què us sembla aquest mussol de Starry-Owl?

Més “sostre” per descobrir

Afortunadament entre els més de 30 milions de projectes que té actualment Scratch trobem molts de molt bons. L’equip de Scratch cada setmana en destaca alguns a la pàgina principal, i alguns usuaris es dediquen a recopilar-los en estudis com aquestaquest altre o el darrer.

I si encara així creieu que Scratch es queda curt, en aquesta diapositiva trobareu algunes opcions que permeten opcions més complexes, com Snap!, NetsBlox o GP.

Us pot interessar: