Connectant Scratch amb el món real

Sabíeu que podem fer que l’Scratch surti de la pantalla, tot interaccionant amb elements quotidians? Avui anirem més enllà del Makey Makey, Picoboard i altres kits de robòtica i ens deixarem sorprendre per un bon grapat de projectes creatius: connectant Scratch amb el món real!

Més enllà del Makey Makey i robots

Al setembre vaig publicar Activitats amb Makey Makey i Scratch, un recull d’experiències que feien ús d’aquesta coneguda placa.

El cert és que si disposem d’ella o de robots educatius que han estat dissenyats per connectar-se amb Scratch, donaran molt joc però… i si no tenim aquest material, què hi podem connectar?

Micròfon

Tan simple com bufar les espelmes d’un pastís. Recordo que a la jornada Programa del 2013 el Frank Sabaté va explicar-nos com, encara amb la versió 1.4 de Scratch, havia fet un pastís virtual que canviava el vestit després de rebre un so fort.

Podem usar el micròfon de l’ordinador portàtil o bé connectar-hi un extern. Pel que fa a la programació, un sol bloc de color blau cel: volum del so. Un exemple? No us perdeu el conte interactiu dels 3 Porquets!

Si us ha agradat, també podeu veure l’original idea del Migue Abellán de Programo Ergo Sum: Gráfica del sonido.

Vídeo: Realitat augmentada

De forma senzilla, podem dir que la RA és la interacció entre el món real i el món virtual. Per a que funcioni, cal que es mostri en pantalla una capa de contingut virtual al damunt del que percep la càmera de vídeo del dispositiu.

Amb Scratch podem fer realitat augmentada, i tant! I no parlo d’extensions ja desfasades com AR Spot o Kinect2Scratch, no; Scratch 2.0 inclou 3 blocs: moviment i direcció de vídeo, posa vídeo activa o apaga, i fixa la transparència del vídeo a x%.

Aquest mateix dissabte un tuit de l’Eric, membre de l’equip de Scratch i protagonista de Scratch a l’Espai, ens ha sorprès a molts:

 

Vist l’èxit, l’Eric de seguida s’ha ofert a explicar-ho amb aquest videotutorial i aquí trobareu l’estudi amb els projectes mostrats.

No és l’únic exemple, el Frank també ens explica com fer un joc que detecta els moviments del cos amb Scratch 2 i una webcam.

Més idees: a mi m’encanta el videotutorial del Migue, de Programo Ergo Sum: Efecto Nieve.

Sembla màgia, oi? Mireu aquest altre vídeo que el professor suec Anders Berggren va compartir ahir:

AR with #scratch

A post shared by Anders Berggren (@skola2015) on

Heu fet algun projecte amb interacció del vídeo? Feu-m’ho saber!

Mapping amb Scratch

Una altra proposta ben curiosa és la del mapping, és a dir, projectar sobre la façana d’un edifici una animació. Ja fa anys que l’equip de Robolot està fent proves i aquesta mateixa setmana el Marc Sibila ha compartit en un tuit que també ho està portant a terme.

Actualització: A Badalona també s’han engrescat amb aquesta iniciativa!

Voleu projectar la vostra animació amb Scratch a la façana de l’Ajuntament?

Lector de codis de barres

Aquesta idea em fascina: simplement gaudiu del videotutorial del Frank!

Coneixeu algun altre recurs que es pugui integrar amb l’Scratch? 🙂

També us pot interessar:

Una resposta a «Connectant Scratch amb el món real»

Els comentaris estan tancats.