Apps i jocs per aprendre amb la programació

En aquesta entrada veurem una selecció d’apps i jocs que he fet per a l’ocasió. Però abans deixeu-me explicar per què les he classificat en tres categories. Espero que us sigui d’utilitat!

Aprendre a programar, programar per aprendre

L’any 2013 en Mitchel Resnick, pare de l’Scratch, va escriure l’article Learn to Code, Code to Learn (el trobareu en castellà al lloc web de Programamos). En ell proposa utilitzar la programació no com una finalitat en sí mateix, sinó com una eina que permeti millorar l’aprenentatge d’altres disciplines.

Diferents enfocaments a la programació

Dos anys més tard, el mateix Mitchel Resnick i David Siegel van publicar A Different Approach to Coding en motiu de L’Hora del Codi del 2015. Si accediu a l’enllaç veureu destacada la frase:

“Per a nosaltres, programar no és un conjunt d’habilitats tècniques, sinó un nou tipus d’alfabetització i expressió personal, valuosa per a cadascú, tant com aprendre a escriure. Veiem la programació com una nova manera perquè les persones organitzin, expressin i comparteixin les seves idees.”

És a dir, els autors reflexionen al voltant de l’enfocament que oferim quan convidem els alumnes a fer activitats d’introducció a la programació. I ens podríem preguntar:

¿desenvolupa el mateix paper o s’implica igual al resoldre un seguit de trencaclosques amb el propòsit de conduir un personatge a un punt final que davant una proposta més creativa com pugui ser la de crear música o animar el seu nom?

Propostes ‘tancades’, ‘obertes’ i ‘mixtes’

Cada cop trobem més apps i jocs en línia amb temàtica de programació per a infants i joves. M’estic referint a aquelles que ofereixen l’opció de programar els moviments, accions o aspecte de personatges i fons de pantalla. I aquesta programació generalment és amb blocs, ja siguin icones de connexió horitzontal tipus ScratchJr o blocs d’encaix vertical com les de Scratch.

Partint de la pregunta anterior les classificaria en tres tipus:

  • Propostes tancades: Jocs de trencaclosques de programació en què per superar el repte proposat l’usuari ha d’encaixar els blocs previstos.
  • Propostes obertes: Entorns que posen a disposició un conjunt de blocs de programació i ofereixen l’opció de crear allò que es desitgi.
  • Propostes mixtes: Aquelles que plantegen un seguit de reptes que permeten familiaritzar-se amb l’entorn i els blocs per, després, poder crear un repte propi.

Recull d’apps i jocs en línia

Ara sí, a continuació comparteixo un document de 7 pàgines amb una selecció que he fet seguint els criteris anteriors. El podeu visualitzar en pantalla completa a issuu o també a Google Drive: Accés al document

El document es titula apps.robots.cat perquè si escriviu aquesta direcció a la barra d’adreces del navegador hi accedireu directament: més fàcil de recordar oi?

D’entre totes en destaco…

De la primera categoria potser no coneixeu SpriteBox Coding, app dels mateixos creadors de Lightbot (que és més coneguda). L’estiu passat vaig fer aquest fil de tuits.

Pel que fa als entorns de creació amb blocs de programació, ScratchJr és amb diferència la que més m’agrada. Val a dir que està disponible en català i que trobareu tres propostes creatives aptes per a l’Hora del Codi.

En aquesta segona categoria també trobareu l’app Pocket Code (entrada al blog), Beetle Blocks (de la que també en vam parlar) i la cada vegada millor CoSpaces (entrada al blog).

Pel que fa a les apps mixtes us convido a provar CodeSpark Academy (també coneguda com The Foos), una completíssima proposta que inclou reptes dirigits i també diferents minijocs creatius.

També us animo a provar l’experiència Code Boogie: primer programant els balls proposats i després creant-ne els vostres propis!


Finalment, aquesta setmana també he fet un vídeo explicatiu del joc Compute It. L’he classificat com tancat (de trencaclosques) encara que és un cas especial perquè no hem d’encaixar blocs sinó convertir-nos en el robot que compleix amb la seqüència de programació (en aquest cas, textual).

La clau es troba en la diversitat

Per descomptat, l’enfocament de Scratch i la resta d’opcions ‘obertes’ és el més interessant: més enllà de ser usuaris que completen reptes, en són creadors i creatius.

Però alhora crec que els trencaclosques són didàctics i que en podem treure profit. D’aquí que la clau de l’aprenentatge de la programació està en la diversitat de propostes i plantejaments didàctics.

Per acabar

Com deia al principi, espero que el recull us sigui d’utilitat. Si voleu descarregar-lo (Fitxer, Baixa com a pdf) em semblarà perfecte, encara que no és un document final i potser l’actualitzo més endavant.

Per això us pregunto: coneixeu alguna altra app o joc? Feu-ho saber i l’afegiré!

També us pot interessar: