Balanç del meu 1r trimestre amb Scratch

Aquesta entrada serà la més personal que he fet fins el moment. ScratchCatalà pretén ser un espai de divulgació de la programació educativa i acostumo a fer publicacions més genèriques però avui compartiré la meva experiència del 1r trimestre per si us pot ser d’utilitat. M’acompanyeu?

Quart de primària

Els alumnes de quart de primària del col·legi Sagrat Cor de Sarrià van descobrir Scratch el curs passat. A tercer, van fer algunes de les targetes d’inici com a primera presa de contacte amb l’entorn de programació.

Enguany tenen una hora de robòtica com a tal en l’horari. La fem en grup partit, de manera que per a cada alumne és quinzenal. En aquest primer trimestre hem començat amb LEGO Education WeDo 2.0, hem participat en la Code Week amb Code Boogie (vídeo explicatiu) i en l’Hora del Codi (entrada) amb Snoopy Snow Brawl.

Però en aquesta entrada no parlaré de res que haguem fet en aquesta hora, sinó d’un treball amb Scratch desenvolupat en hores de Medi-Projecte i alguna hora addicional de llengua.

Què pretenem que facin amb Scratch

Tal i com explico a Què és Scratch?, amb Scratch no només podem fer jocs, sinó també històries interactives, creacions artístiques de qualsevol tipus, música, animacions i simulacions.

És clar que els jocs són un gran al·licient, però d’entrada jo no volia encasellar l’Scratch en la creació de videojocs. Acostuma a passar que de seguida volem introduir punts, comptador de temps i nivells que requereixen de les variables i, abans d’això, volia consolidar altres tipus de blocs.

A finals de trimestre volíem que fossin capaços de crear una presentació animada d’un indret singular del Barcelonès, el projecte que hem estat treballant.

Quins blocs utilitzarem per començar?

Per aconseguir-ho, havien de conèixer:

  • Com triar un fons o un personatge de la galeria
  • Com dibuixar un nou fons o un nou personatge
  • Com pujar un fons o un personatge des d’un fitxer
  • Com afegir un nou fons o un nou personatge des de la càmera

Un cop introduït, calia que es familiaritzessin amb la pestanya de Fons / Vestits i amb quatre eines bàsiques de l’editor d’imatge, com Selecciona i Esborra el fons. Tot seguit, com animar els personatges:

  • Blocs d’aspecte: mostra, amaga, mida i efectes
  • Blocs de control: espera, repeteix i per sempre
  • Blocs de moviment: mou-te, vés a, llisca fins a, suma a x o a y

En aquest cas vaig fer introducció als eixos de coordenades, concepte que han aplicat amb el bloc llisca fins a, no tant per als blocs suma a x o a y (tot arribarà quan creïn un joc).

Incís: aprofito l’avinentesa per recordar que a la part dreta de l’editor de Scratch hi ha una finestreta que inclou explicacions en català sobre tots els blocs.

Primers projectes amb Scratch

Entre octubre i novembre vam voler seguir tres de les targetes de jocs de Scratch:

  • Crea una història: a la platja (exemple) i per Halloween (exemple)
  • Fes una targeta d’aniversari: per a sorpresa de la mestra
  • Anima el teu nom: enlloc del seu nom, van fer l’indret triat del projecte (feu clic a la imatge per veure els projectes)

Precisament aquest darrer va donar peu a iniciar el projecte en el que han dedicat més hores.

Presentació d’un indret del Barcelonès

Els mestres vam donar un seguit d’indicacions prèvies (lista de cotejos) que tindrien en compte durant el procés d’elaboració. Parlem de: 3 preguntes i respostes d’interès sobre l’indret, moviment dels personatges, fons apropiat… i l’elaboració del guió. El darrer dia, cada alumne va omplir dues dianes d’autoavaluació com les de la imatge següent, on veureu els ítems anteriors:

Val a dir que en falta un: se’ns va ocórrer crear un poema del Barcelonès entre tots a partir de rodolins pensats per cada grup. Per això, com sentireu al final dels projectes de Scratch, cada grup ha enregistrat un fitxer de so recitant el rodolí corresponent.

En els següents apartats explicaré com hem treballat amb Scratch i com ha quedat recollit el conjunt de productes finals.

Comptes de docent i alumnes a Scratch

Com ja vaig explicar fa uns mesos en aquest blog, Scratch permet que un docent creï una classe amb un seguit de comptes d’alumnes. Un dels beneficis que té és que es poden crear tots els alumnes alhora sense necessitat de facilitar adreces de correu electrònic.

Nosaltres de moment no hem creat comptes individuals sinó de grups de treball (3 alumnes) amb un codi concret per al nom d’usuari (inicials escola + curs + classe + núm. grup) i la mateixa contrasenya per a tots.

Sé d’altres mestres que han donat via lliure per triar un pseudònim (Scratch recomana que no posem noms d’usuari que identifiquin) i contrasenya pròpia, però en el nostre cas hem pensat que l’alumne que ho desitgi ja es crearà un compte propi.

Tingueu en compte que els alumnes estan associats a un compte de docent i que a dia d’avui la gestió de la classe no pot ser compartida, així que potser el primer pas és crear un usuari nou de l’escola o el curs, associar-lo a un compte de docent i a partir d’allà configurar la classe i els alumnes.

Ordinadors compartits

A l’escola tenim una vintena d’ordinadors portàtils compartits per a tot el curs. Donat que l’inici de sessió es fa des del navegador, és important que els alumnes agafin el costum de tancar sessió al finalitzar l’hora de classe.

Ens va passar en més d’una ocasió que, enlloc d’iniciar sessió tot just obrir la pàgina de Scratch, el grup va cercar el projecte i van editar-lo des del compte que ja hi havia obert (d’un grup d’una altra classe), de manera que el que estaven fent era reinventar el projecte a partir del que hi havia de la sessió anterior.

Per sort, això ho vam poder solucionar: vam compartir la reinvenció del grup incorrecte, vam tancar la sessió per obrir-la de nou amb el que tocava i vam carregar els programes a la motxilla (quin fantàstic recurs!) per tornar-los a introduir en el projecte que tocava.

Aquest incident em va donar peu per explicar-los què és reinventar i l’arbre de reinvencions. Vaig aprofitar per mostrar el fenomen “MeMe” a Scratch amb l’inigualable In the Summer i algunes de les reinvencions com el gat blanc, el gos o el meravellós ós rentador (mapache). Ho van passar en gran al ritme de la música!

Alerta amb el botó “Desfés”

Si l’equip de Scratch em preguntés “Què milloraries de l’editor?”, diria sense dubte les ordres «Desfés» (Ctrl+Z) i «Refés» (Ctrl+Y).

Hem tingut més d’un disgust quan, per error, s’ha esborrat un personatge i ja no l’hem pogut recuperar més. Sí, ja sé que al menú Edita hi ha l’opció Desfés l’esborrament, però només permet aplicar l’efecte una vegada i no sé com (segurament perquè van esborrar ipso facto un altre bloc o personatge) ens hem trobat venuts.

Aquest problema no passa amb l’editor de l’Snap!, on el Ctrl+Z i Ctrl+Y funcionen perfectament. Tant de bo estigui implementat en l’esperat Scratch 3.0: de moment en la primera versió pública pots fer múltiples Ctrl+Z però no respon a Ctrl+Y.

El resultat final: l’estudi

Tots els projectes han quedat compartits (visibles per a tothom) i enllaçats a l’estudi de la classe corresponent. Els estudis són el recurs que disposem si volem fer l’equivalent a una carpeta que reculli un conjunt de projectes. A més, usant el compte de docent podem crear un estudi de la classe.

Per afegir un projecte a un estudi primer cal compartir el projecte i, aleshores, marcar la casella que es mostra a la imatge sota aquestes línies. Val a dir que qualsevol modificació posterior que fem en el projecte, com ara canvi del nom o imatge per defecte, es veurà reflectida a l’estudi.

El resultat final: l’enllaç

L’estudi té una adreça URL específica que usarem com a enllaç per accedir-hi i veure així els projectes. En el nostre cas, volíem que quedés una evidència en paper al portfoli i la imatge següent mostra el que han enganxat (cada alumne el de la seva classe).

En un inici vam pensar crear un codi QR però vam descartar-ho per un senzill motiu: a dia d’avui Scratch no funciona des de dispositius mòbils (sé que hi ha certes solucions de compatibilitat, però per a mi no resulten rentables), així que el QR només tindria sentit si s’escaneja amb la càmera web, cosa poc freqüent. Per tant, o fèiem un enllaç escurçat o simplement compartíem l’original, com hem fet.

El resultat final: estudis i projectes

M’he allargat més del previst però crec que el que he escrit serà d’utilitat per a molts de vosaltres. Per descomptat, estaré encantat de resoldre qualsevol dubte.

Enllaços als estudis:

Projectes que destaco:

Deixo per al final l’agraïment als meus companys Isabel, Laura, Jordi, Mireia i Ignasi: gràcies! Seguirem treballant (i compartint) en els propers mesos. Força Scratch!

Una resposta a «Balanç del meu 1r trimestre amb Scratch»

Els comentaris estan tancats.