Grup de treball

Gràcies a la col·laboració entre l’Associació Rosa Sensat i l’Associació Espiral, està en marxa un grup de treball al voltant de la programació i la robòtica educativa. Pots participar-hi de forma gratuïta i, si ets docent en actiu, obtenir un acreditació de 30 hores de formació permanent.

Què és el Grup de treball?

Com veureu a la pàgina de grups comuns de l’Associació Rosa Sensat, pretén ser un intercanvi d’experiències on s’empren entorns de programació i de robòtica educativa. En un sentit més ampli, reflexionem al voltant de la introducció de les tecnologies creatives en els diferents contextos educatius i com participen en el desenvolupament, seguiment i avaluació de la competència digital.

Ser membre del grup és gratuït i qualsevol mestre o professional de l’educació en pot formar part; donat que es tracta d’un grup comú, inclou totes les etapes educatives i hi sou convidats, sigui quin sigui el nivell o el punt de partida.

El grup de treball està reconegut pel Departament d’Ensenyament i, en conseqüència, els docents que així ho desitgin podran acreditar 30 hores de formació permanent.

Antecedents

El setembre de 2017 ens vam proposat començar aquest grup de treball al voltant de la programació i la robòtica educativa. Durant el primer curs 17/18, n’hem format part un total de 18 educadors dels quals 12, com a docents en actiu, hem pogut obtenir l’acreditació de 30 hores.

La previsió per al curs 17/18 és augmentar la xifra de membres i el nivell de participació, tot explorant l’opció no presencial.

Com participar i acreditar les 30 hores?

L’opció presencial: assistència a les trobades ScratchEdMeetup

Cada mes celebrem a Barcelona o rodalies una trobada de 3 hores, coneguda com ScratchEdMeetup perquè alhora forma part de la xarxa i comunitat internacional ScratchEd / pàgina de Meetup. La participació a les trobades és gratuïta i no és exclusiva per als membres del grup de treball: són molts els educadors que s’engresquen a assistir-hi de forma puntual sense comprometre’s amb el grup de treball.

 

Al llarg del curs celebrem almenys 10 trobades, la qual cosa permet que pel sol fet d’assistir-hi es compleixi de facto amb les 30 hores necessàries per a la certificació. Aquest és el calendari previst:

Aquestes dates poden variar, ja que en alguna ocasió hem unit forces amb Edcamps, com els passats Edcamp Badalona, Edcamp STEAM Barcelona o Edcamp Sant Martí, o ho hem fet coincidir amb la Maker Faire Barcelona. En qualsevol cas, aniré informant de novetats en aquesta pàgina, en el grup de Meetup i a xarxes socials.

L’opció no presencial: reunions virtuals

El curs passat 17/18 vam intentar sense èxit fer reunions virtuals per videoconferència però la dificultat per encaixar horaris va fer que la proposta no tirés endavant. Enguany m’agradaria plantejar-ho de nou, i d’entrada se m’acut fer les reunions virtuals dijous alterns de 19:00 a 20:00. Però bé, tot és parlar-ho!

El còmput global de 30 hores quedaria assolit amb la participació a aquelles trobades presencials que sigui possible, prioritzant la del maig perquè, com he dit sovint al blog, la JPRE19 serà l’esdeveniment de referència i el punt de trobada anual de la comunitat interessada en programació i robòtica educativa.

La conversa sostinguda al llarg del curs: Slack

El grup de treball disposa d’un canal a Slack, una aplicació dissenyada per a la comunicació interna d’equips de persones que, a diferència de WhatsApp o Telegram, permet crear canals que serveixen com a fils de comunicació independents.

Aquest grup de Slack ja compta amb més de 60 usuaris. Si voleu unir-vos-hi podeu fer el registre de manera gratuïta amb la vostra adreça de correu electrònic en el següent enllaç: grupdetreball.robots.cat

Estic interessat/da: què he de fer?

Us agradaria participar en el grup de treball? Podeu omplir aquest formulari (cal triar Programació i robòtica educativa) i demanar més informació sense cap compromís: si el propòsit i la dinàmica del grup encaixen amb les vostres expectatives, tant de bo els horaris acompanyin!