Comunitat catalana

A Catalunya som molts els i les mestres, docents i educadors que creiem que tot infant i jove ha de tenir l’oportunitat de fer ús de les tecnologies creatives, tant digitals com tangibles. Perquè quan hom treballa amb un recurs com Scratch, programa un robot o experimenta amb circuits electrònics no només n’és usuari sinó alhora creador, fet que possibilita que organitzi, expressi i comparteixi les seves idees (veure més a Què és Scratch?).

En l’actualitat trobem diferents iniciatives locals que agrupen professors i educadors en general interessats en la programació, la robòtica educativa i demés.

Grups i comunitats locals d’educadors sobre programació i robòtica educativa

Faré un recull de les associacions sense ànim de lucre, grups de professors o comunitats existents, en molts casos vinculades al moviment maker; si me’n deixo alguna o poso un enllaç que no és agrairé que m’ho feu saber. Allà on apareix una localitat també es podrà fer extensible a la comarca, rodalies o zona geogràfica.

No em consta que cap pretengui aglutinar a tota la comunitat catalana, però sí que podem parlar d’un punt de trobada anual (com si es tractés del dinar familiar de Sant Esteve): la Jornada Programa.

Jornada Programa – l’esdeveniment de referència

El passat 26 de maig de 2018 es va celebrar la 10a edició de la Jornada Programa, cita imprescindible en el nostre país que organitzen el Departament d’Ensenyament i el Citilab i que a cada edició reuneix a més assistents. En aquest blog n’hem parlat sovint i fins i tot trobareu la crònica de la 1a edició del 2009. Sempre es fa al maig, coincidint amb la celebració de l’Scratch Day.

ScratchEdMeetup – trobades amb periodicitat mensual

Al llarg del curs escolar es duen a terme bon nombre d’esdeveniments “Scratch”, com veureu en aquesta publicació. Un grup d’educadors de Barcelona i rodalies ens vam posar d’acord el curs passat per compartir experiències més sovint i vam engegar el grup Barcelona Scratch Educator Meetup. La previsió per al curs 18/19 és fer les trobades cada tercer dissabte de mes entre les 10:00 i les 13:00 hores. Donat que la localització no és fixa, el millor serà que seguiu aquest blog o que us uniu a la comunitat Meetup.

 

Grup de treball

Vinculat a aquestes trobades, hem creat un grup de treball sobre programació i robòtica educativa. Per a més informació feu clic aquí.

Algunes fites de la comunitat catalana de ‘Scratchers’

En aquest lloc web dedicat especialment a Scratch no podia passar per alt aquestes dades:

Si vols participar, ets benvingut/da!

Una tasca voluntària que requereix prou esforç és la traducció al català de diferents entorns de programació. En l’actualitat, tant la traducció de Scratch com la de ScratchJr s’estan desenvolupant des de transifex.com; si vols participar-hi, és tan senzill com fer el registre al lloc web i accedir als diferents projectes.

Altres programaris derivats de Scratch també han estat traduïts al català, com mBlock a càrrec de Softcatalà i Mog.ino o el recurs en línia Dr. Scratch, que permet analitzar els projectes de Scratch. Està en desenvolupament la traducció del projecte Open Roberta Lab i es podria iniciar la de Pocket Code o fins i tot la Wiki de Scratch, la qual ja està sent traduïda en set idiomes gràcies al treball dels voluntaris de diferents països.

Si vols participar en alguna traducció, fes-m’ho saber!