Comptes de docent a Scratch

En aquesta publicació tractaré la gestió dels alumnes amb Scratch, una de les qüestions que sovint generen dubtes entre els docents. Donat que existeixen diferents criteris al voltant de com dur-ho a terme, veurem algunes opcions abans de parlar pròpiament dels comptes de docent a Scratch.

Cal que els alumnes creïn un compte?

No és imprescindible, ja que tant la versió en línia com l’editor fora de línia de Scratch 2.0 permeten crear projectes sense registre previ i desar-ne una còpia en fitxer SB2. Per això, sé d’algunes escoles en què cada alumne utilitza el seu llapis de memòria com a eina de treball.

Si bé no és necessari, jo soc partidari que cada alumne tingui un usuari a Scratch perquè els permet participar en la comunitat, és a dir, compartir els projectes al lloc web de Scratch i interaccionar amb els publicats per altres membres.

Es plantegen dues possibilitats: el compte individual i el compte com a alumne creat per un docent. En els dos casos és totalment gratuït.

Compte individual a Scratch

Es tracta de l’opció més comuna i l’única via abans que l’equip de Scratch presentés els comptes de docent.

Per crear el compte individual omplirem el formulari que apareix quan fem clic a l’apartat Uneix-te a Scratch de la pàgina principal. Aspectes a tenir en compte:

  • En el procés de registre cal facilitar una adreça de correu electrònic. En el cas de menors de 13 anys, Scratch sol·licita l’adreça d’un dels pares o tutor legal.
  • Després de fer el registre, ens demana confirmar l’adreça fent clic a l’enllaç que hi ha al correu electrònic rebut. Això és necessari si volem compartir i fer visibles els projectes creats per l’usuari.
  • Si teniu dubtes al voltant de la política de privacitat dels comptes de Scratch podeu accedir a la pàgina de Preguntes Freqüents: recordeu que està traduïda al català, si no es mostra per defecte aneu al peu de la pàgina per canviar l’idioma.

Compte d’alumne i docent a Scratch

El compte d’alumne està directament vinculat amb el compte de docent, per això començarem per aquest:

Els comptes de docent de Scratch són uns comptes d’usuari especials a Scratch que tenen accés a opcions addicionals per facilitar la creació i gestió de comptes d’estudiants.

D’aquesta manera aquest compte ofereix als mestres, professors i altres educadors les següents característiques addicionals:

  • La capacitat de crear comptes dels estudiants.
  • L’administració i organització de projectes dels alumnes en els estudis.
  • La supervisió dels seus comentaris.

Quan un educador utilitza un compte de docent de Scratch per crear diversos comptes dels estudiants alhora, els alumnes no estan obligats a proporcionar una adreça de correu electrònic per a la configuració del compte.

Per tant, donat que els comptes dels estudiants no utilitzen adreces de correu electrònic úniques, al confirmar l’adreça de correu electrònic de docent permetem l’ús compartit per tots els comptes de classe.

Actualment el compte de docent permet crear diferents classes; aquestes no són totalment privades, sinó que mostren un perfil públic com aquest exemple.

Els comptes de docent tenen certes limitacions a dia d’avui: una classe només pot tenir associat un compte de docent, i un estudiant només pot formar part d’una classe.

Com puc demanar un compte de docent?

Per sol·licitar un compte de docent, accedirem al formulari. Cal tenir en compte que haurem d’esperar un dia perquè l’equip de Scratch revisa manualment el registre de comptes per verificar que el creador del mateix és un educador.

En aquest vídeo l’equip de Scratch mostra les diferents funcionalitats dels comptes de docent, com ara la creació d’alumnes o la supervisió dels comentaris.

Trobareu resposta a altres preguntes a la secció Preguntes freqüents FAQ del compte de docent de Scratch.